Quantcast
Channel: Μαμάδες στο δρόμο & φίλοι
Viewing all 414 articles
Browse latest View live

Τα έργα στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού

$
0
0
Το Δεκέμβριο του 2015 είχαμε αναφερθεί στην πολύ επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί γύρω από τα σχολεία στην οδό Προύσης, στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού, καθώς και στα έργα που γίνονταν τον καιρό εκείνο στην περιοχή.
Στείλαμε μάλιστα και επιστολή στο Δήμο, προσπαθώντας να επισύρουμε την προσοχή τους στο πρόβλημα και υποδεικνύοντας λύσεις.


Η δημοτική αρχή δεν εδέησε ν'απαντήσει στην επιστολή μας, αλλά φαίνεται πως τα λόγια μας έπιασαν τόπο, γιατί είδαμε αποτελέσματα:

Η οδός Κυμοθόης απέκτησε επιτέλους πεζοδρόμιο και τα παιδιά μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο με σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια:




Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ένα τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με τόσο σωστό τρόπο.
Ωστός, αν και τα πεζοδρόμια της οδού Κυμοθόης βελτιώθηκαν δραματικά, αυτό δε σημαίνει ότι όλα έγιναν με υποδειγματικό τρόπο. Παρά τις βελιτώσεις, υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα:

α. Στα νέα, φαρδιά και άνετα πεζοδρόμια της Κυμοθόης, δεν υπάρχουν ράμπες κι όπου υπάρχουν δεν έχουν φτιαχτεί σωστά, με αποτέλεσμα να είναι δύσχρηστες για γονείς με παιδικά καροτσάκια και παντελώς άχρηστες για ΑΜΕΑ. Οι τελευταίοι θα πρέπει να κινηθούν στο οδόστρωμα, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο, λόγω του (β).


Αξίζει να σημειωθεί η πλήρης έλλειψη διαγραμμίσεων στις διαβάσεις, πράγμα που πρακτικώς σημαίνει ότι ο πεζός δεν πρόκειται ποτέ να λάβει προτεραιότητα από διερχόμενο όχημα, ενώ, σε περίπτωση τροχαίου, θα θεωρηθεί συνυπαίτιος, έχοντας "διασχίσει το οδόστρωμα εκτός διαβάσεως".
 
β. Οι μονοδρομήσεις στους δρόμους της περιοχής δεν επανεξετάστηκαν, με αποτέλεσμα η (στενή) οδός να συνεχίζει να επιτελεί ρόλο υπερτοπικής αρτηρίας με πολύ αυξημένη κίνηση. Οι ρύποι που αναπνέουν τα παιδιά στη διαδρομή τους είναι σημαντικοί, ιδιαίτερα καθώς στην οδό συνεχίζουν να κινούνται βαρέα (ντηζελοκίνητα) οχήματα.

γ. Μόλις τα παιδιά στρίψουν σε έναν από τους κάθετους δρόμους, πρέπει αναγκαστικά να περπατήσουν στο δρόμο, καθώς τα πεζοδρόμια εκεί εξακολουθούν να είναι όπως πριν, με εξαίρεση τη νέα πλακόστρωση.






Σύμφωνα με την πηγή μας στο Δήμο: "Στην πραγματικότητα είναι το ίδιο απαράλλαχτο και χειρότερο με το τότε, η  διαφορά τους είναι ότι έχουν προστεθεί κολονάκια μέσα στα στενά πεζοδρόμια, το ρείθρο έχει ανέβει στους 17-18 πόντους και τα καθιστούν αδιάβατα για τις μαμάδες με τα νήπια στο καροτσάκι,τους ηλικιωμένους, τους ΑμεΑ και γενικά τους έχοντες βαδιστικά προβλήματα."



"Σε πολλά σημεία δεν έχουν ράμπες που θα διευκολύνουν την προσπέλαση από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο, όλες οι ράμπες για εσωτερική στάθμευση είναι κεκλιμένες, δεν υπάρχουν οι ειδικές διαβάσεις για τυφλούς ούτε για αναπηρικά αμαξίδια και άλλα πολλά [...]"



"υπάρχουν πολλά κατασκευαστικά παράδοξα, λ χ. ενώ [άλλοι δρόμοι] έχουν 2 σειρές στάθμευσης και απρόσιτα πεζοδρόμια,  [...] άλλες οδοί [...] έχουν μία σειρά στάθμευσης και φαρδύτερα πεζοδρόμια."


"[...] Κυμοθόης, που την διαπλάτυναν και την μετέτρεψαν επίσημα σε κύρια αρτηρία οδό, οι ταχύτητες αυξήθηκαν και μαζί τους η ηχορύπανση σε ανεπίτρεπτα επίπεδα."

"Ο δήμος Αγίου Δημητρίου έχει κάνει γραπτές προτάσεις στο δήμο μας με συγκοινωνιολόγογια αλλαγή στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες οδούς σε τμήμα τους, από τα τέλη Μαρτίου, που ανήκουν και στους δύο [...] αλλά οι πολεοδόμοιτου δήμου μας ακόμη δεν τους έχουν  απαντήσει "




Ο δήμος μπορεί να μη μας απάντησε, αλλά είναι προφανές πως η φωνή μας, και οι φωνές άλλων δημοτών, είχαν κάποιο αποτέλεσμα.

Ας συνεχίσουμε να διεκδικούμε ό,τι θέλουμε. Κάποιοι από τους αιρετούς μας άρχοντες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν πόσο μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους ενδιαφέρεται για καλύτερη ποιότητα ζωής και δίνουν προσοχή. Όσο πιο πολλές φωνές ακούγονται, τόσο περισσότερα θα πετυχαίνουμε.
Δεν το βάζουμε κάτω! Τα παιδιά μας αξίζουν μια καλύτερη ζωή, σε πιο ανθρώπινες πόλεις!

Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά σας καλύτερα.
 

Παιδικά καροτσάκια σε λεωφορείο

$
0
0

Η παρακάτω διαμαρτυρία επιβάτισσας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτώνκαι πραγματεύεται ένα πολύ πονεμένο θέμα για όλες τις μαμάδες που έχουν χρησιμοποιήσει κάποτε λεωφορείο.

Διαμαρτυρία επιβάτη του ΟΑΣΑ

 
Σήμερα, 12 Ιουλίου, στις 13.30 το μεσημέρι, περίμενα να επιβιβαστώ σε λεωφορείο, μαζί με
καροτσάκι και μωρό μέσα σ'αυτό, από την πρώτη στάση, επί της οδού Φρύνης, στο Παγκράτι. Πρώτα πέρασε το λεωφορείο 203, το οποίο είχε αρκετό κόσμο και με δική μου πρωτοβουλία για την προστασία του μωρού επέλεξα να μην επιβιβαστώ.
Λίγα λεπτά μετά κατέφθασε το τρόλεϊ αριθμός 11. Στη στάση περίμενε ήδη άλλη μητέρα με καροτσάκι και, αφού της έδωσα προτεραιότητα και αφού έκρινα πως υπήρχε αρκετός χώρος επιχείρησα να επιβιβαστώ κι εγώ, ο οδηγός όμως προσπάθησε να μου κλείσει την πόρτα. Με παρότρυνση άλλου επιβάτη την κράτησε ανοιχτή και τελικά επιβιβάστηκα. Ο χώρος ο οποίος ορίζεται για τα καροτσάκια ήταν κατειλημμένος από άλλους επιβάτες οι οποίοι ελάχιστα μετακινήθηκαν για να διευκολυνθεί η μετακίνηση όλων μας. Στην επόμενη στάση ανεβαίνει και τρίτη γυναίκα με καροτσάκι και μωρό. Ο οδηγός αρνείται κατηγορηματικά να εκτελέσει το δρομολόγιο με 3 καροτσάκια μέσα σ'αυτό.
Ακολούθησε διάλογος με τον οδηγό και εντέλει κανονική συνέχεια του δρομολογίου. Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τη γραμμή του ΟΑΣΑ για το κοινό, ενημερωθήκαμε για τον κανονισμό ο οποίος λέει πως είναι στην ευχέρεια του κάθε οδηγού η επιβίβαση ή όχι των καροτσιών.
Τα μωρά παιδιά, καταλαβαίνετε πως δεν είναι αξεσουάρ, βαλίτσες ή ποδήλατο για να μείνουν απ'έξω, πόσο μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες, και κανονικά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Ο οδηγός με προέτρεπε να πάρω το επόμενο λεωφορείο, το οποίο έφτανε σε μισή ώρα και για το οποίο δεν μπορεί να με βεβαιώσει κανείς πως θα είναι λιγότερο γεμάτο. Κρίνω τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου οδηγού απαράδεκτη! Αν ο οδηγός ήθελε να εξασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση του κοινού θα έπρεπε να ξεκινήσει διευθετώντας το χωροταξικό πρόβλημα που υπήρχε μέσα στο λεωφορείο.
Προτρέποντας δηλαδή τον κόσμο να κάτσει σε κενές θέσεις, καθώς υπήρχαν κενές θέσεις εκείνη την ώρα(!), να δημιουργήσει χώρο στο σημείο που προβλέπεται για ειδικές ανάγκες.
Σημειώνω πως στην επόμενη στάση επιβιβάστηκε κυρία με καροτσάκι λαϊκής – και καλά έκανε. Πώς όμως ο κύριος οδηγός αποκλείει καροτσάκια με βρέφη και μωρά και όχι καροτσάκια με φρούτα και λαχανικά, σε ένα λεωφορείο, το οποίο μάλιστα δεν ήταν πλήρες, γιατί αν ήταν εγώ η ίδια δεν θα επιβιβαζόμουν για να μην υποβάλω το μωρό σε μια δυσάρεστη ακόμη και επικίνδυνη διαδικασία μεταφοράς. Και όλα αυτά στις 13.30, το μεσιμέρι, τον μήνα Ιούλιο, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης κρίνω ανορθόδοξο τον κανονισμό για τα καροτσάκια. Δεν μπορεί να μην υπάρχει συγκεκριμένος κανονισμός και να κρίνει κάθε φορά ο οποιοσδήποτε οδηγός.
Τέλος εντόπισα και τον παρακάτω κανονισμό:
Γ. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΡΟΤΣΙΩΝ
«Στα λεωφορεία και τρόλλεϋ τα παιδικά καρότσια μεταφέρονται κλειστά. Στις
περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό ή ο συνοδός τους προτιμά να μεταφέρει το παιδί μέσα σε αυτό, επιτρέπεται η μεταφορά ενός ανοικτού παιδικού καροτσιού ανά όχημα και μόνο εφόσον ο οδηγός κρίνει ότι η πληρότητα του οχήματος το επιτρέπει.
Στην περίπτωση αυτή ο συνοδός υποχρεούται:
  1. Να επιβιβαστεί / αποβιβαστεί από τη μεσαία (-ες) θύρα (-ες) 
  2. Να τοποθετήσει το καρότσι με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ενοχλεί τη διέλευση και κίνηση άλλων επιβατών εντός του οχήματος. 
  3. Να βρίσκεται πλησίον του καροτσιού, να το κρατά και γενικά να φροντίζει για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών. 
  4. Το παιδί να είναι δεμένο και το καρότσι να έχει φρένο.» 
Στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, στο μετρό, στο τραμ και στον προαστιακό δεν υπάρχουν περιορισμοί στη μεταφορά παιδικών καροτσιών.
Με ποιο κριτήριο κρίνεται πως ένα μωρό είναι περισσότερο ασφαλές στην αγκαλιά του συνοδού, όρθιου ή καθιστού, περισσότερο απ'ό,τι δεμένο στο καροτσάκι;
Kατά τον ίδιο τρόπο, τα μωρά δεν θα πρέπει να δένονται σε καρεκλάκια αυτοκινήτου αλλά να βρίσκονται στην αγκαλιά του συνοδού. Και για ποιο λόγο αποκλείονται έτσι τα μωρά και οι συνοδοί τους;
------------------------------------------
Σημειώσεις: Το άρθρο δημοσιεύεται αυτούσιο, όπως εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα της Εφ.Συν.

Οι μαμάδες αργήσαμε να πάρουμε είδηση το συμβάν, αλλά είναι κάτι για το οποίο έχουμε μιλήσει και παλιότερα.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες αναρτήσεις για το θέμα και δράση προς τον ΟΑΣΑ

Στο μεταξύ, όσες/-οι έχετε κάτι να πείτε για τις αστικές συγκοινωνίες, παρακαλούμε αφήστε σχόλιο παρακάτω ή επικοινωνήστε μαζί μας στο mamastodromo@gmail.com.

Με το παιδί στο λεωφορείο

$
0
0
Η λέξη λεωφορείο είναι σύνθετη από τις λέξεις λεώς (=λαός) και το ρήμα φέρω (= μεταφέρω).

Με λίγα λόγια, τα λεωφορεία σκοπό έχουν να μεταφέρουν το λαό.

Και, ως λαός, σύμφωνα με το Σύνταγμα, νοείται το σύνολο των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματικής ικανότητας, πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Σωστά;

Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε γιατί
όσοι δεν είναι νέοι, υγιείς και αρτιμελείς (δηλαδή ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από κάποιο μέσο μεταφοράς) αντιμετωπίζονται συχνά από τους οδηγούς (και αρκετές φορές και από τους επιβάτες) ως ανεπιθύμητοι;
Γιατί οι υπεύθυνοι για τη μεταφορά τους, αντί να τους διευκολύνουν, δημιουργούν προσκόμματα που δυσχεραίνουν η αποτρέπουν τη μετακίνησή τους;

Πολύ συχνά οι "Μαμάδες στο Δρόμο"ερχόμαστε αντιμέτωπες με καταστάσεις που αψηφούν τη λογική, ή γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από Μαμάδες ή ανάπηρα άτομα που έχουν βιώσει απίστευτα γεγονότα στις αστικές συγκοινωνίες.
Ορίστε μερικά παραδείγματα που ξεπέρασαν το στενό μας κύκλο και έγιναν ευρύτερα γνωστά:

(Υπενθυμίζουμε πως στις περιοχές των ΗΠΑ, όπου επιβάλλεται η μεταφορά με κλειστό καρότσι, το λεωφορείο περιμένει στη στάση να ολοκληρωθεί η διαδικασία και οι επιβάτες να έχουν καθίσει πριν ξεκινήσει. Κι αυτά μολονότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πρότυπο όσον αφορά τα ΜΜΜ.)


Μητέρες επιβιβάζονται με διπλωμένα καρότσια στο Τέξας, ΗΠΑ.
Λεωφορείο στη Σουηδία, με χώρο για 4 παιδικά καροτσάκια!


Τα παιδιά και οι γονείς με καροτσάκια δεν είναι η μόνη ομάδα που έχει προβλήματα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υποφέρουν επίσης οι ηλικιωμένοι:


Οι ανάπηροι:



Και οι ξένοι, εκτός από τους τουρίστες, φυσικά:

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χρηματοδοτούνται από εμάς, τους φορολογούμενους και έχουν την υποχρέωση να μεταφέρουν όλους όσοι επιθυμούν να επιβιβαστούν, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Οι "Μαμάδες στο δρόμο"ξεκινούμε εκστρατεία με σκοπό τη βελτίωση των συγκοινωνιών.
Αρχικά θα ξεκινήσουμε με αρθρογραφία και επιστολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και, ανάλογα με τις εξελίξεις, είναι πολύ πιθανόν να κλιμακώσουμε τη δράση μας.

Παραμείνετε συντονισμένες/-οι για τις εξελίξεις, ή, ακόμη καλύτερα, συνεισφέρετε με υλικό, πληροφορίες ή με τη φυσική σας παρουσία.

------------------------------

Σημείωση 1η: Οι παραπάνω συμπεριφορές, μολονότι δεν είναι σπάνιες, δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Οι "Μαμάδες,"στα 10 χρόνια που κινούμαστε με καρότσια στα ΜΜΜ, έχουμε συναντήσει πολλάκις εξυπηρετικούς οδηγούς και συνεπιβάτες, οι οποίοι συχνά κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν. Οι "Μαμάδες"χαιρετίζουμε κι ευχαριστούμε όλους αυτούς που με τη συμπεριφορά τους μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη ανθρωπιά και φιλότιμο.

Σημείωση 2η: Καθώς ζούμε στην Αθήνα, οι δράσεις μας θα επικεντρωθούν στον ΟΑΣΑ και το Υπουργείο Μεταφορών. Αν θελήσετε να ξεκινήσετε παράλληλη δράση στη δική σας πόλη, επικοινωνήστε μαζί μας και θα την υποστηρίξουμε θερμά.

Καλή επιτυχία σε όλους μας!


-------------------------------
Πηγές εικόνων:
http://www.cbc.ca/news/canada/sudbury/kids-can-stay-in-strollers-on-buses-sudbury-council-1.1381562, http://onlinepubs.trb.org/onlinepubs/tcrp/tcrp_syn_88.pdf (2 εικ.), https://simela.wordpress.com/2008/06/24/barnvagn/, http://blogs.sch.gr/5gymgala/2013/12/01/%CE%BF-%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%B5/#prettyPhoto, http://leoforiaaccess.blogspot.gr/2012/08/32.html.
H τελευταία ανήκει στις "Μαμάδες". Μπορείτε να την αναδημοσιεύσετε ελεύθερα, αρκεί να αναφέρεται η πηγή και να παρέχεται σύνδεσμος.



Πάλι έργα στο Δήμο Βύρωνα

$
0
0
Πέρυσι, ο Δ. Βύρωνα ήταν από τους ελάχιστους που ανταποκρίθηκαν στη δράση μας "Δήμαρχοι περπατήστε μαζί μας".
Μπορεί τελικά ο δήμαρχος να μην περπάτησε μαζί μας, ξεκίνησε όμως ένας διάλογος που κορυφώθηκε με τη συνάντηση των συλλόγων "Μαμάδες στο Δρόμο"και "Πεζή"με τον αντιδήμαρχο, κ. Καραγιάννη, έπειτα από επιστολή μας για τα έργα της οδού Χ. Σμύρνης τα οποία ήταν σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο.
Πρόσφατα, από ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Βύρωνα, πληροφορηθήκαμε ότι
πρόκειται να γίνει νέα σειρά έργων στο Δήμο:
"Προγραμματική Σύμβαση με αντικείμενο το έργο «Ανασφαλτώσεις, αντιολισθηρές πλακοστρώσεις, κ.λ.π. οδών Δήμου Βύρωνα», συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ με ΦΠΑ, υπέγραψαν η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης.
Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και έχει ως στόχο την  ασφάλεια των πολιτών, με την αποκατάσταση φθορών σε σειρά οδών του Δήμου Βύρωνα, οι οποίες έχουν προκληθεί κυρίως εξαιτίας εκτεταμένης χρήσης. Ειδικότερα, παρουσιάζονται σημαντικές βλάβες του οδοστρώματος σε τμήματα που υπάρχει επίστρωση με αντιολισθηρές πλάκες, οι οποίες είτε έχουν ρηγματωθεί ή αποκολληθεί, καθώς επίσης και στον ασφαλτοτάπητα κυκλοφορίας που παρουσιάζει φθορές όπως λακκούβες ή και εκτεταμένες επιφανειακές ανωμαλίες από ερπυστικά φαινόμενα λόγω διέλευσης βαρέων οχημάτων. Το είδος των εργασιών και τα τμήματα οδών στα οποία θα γίνουν οι παρεμβάσεις περιγράφονται στη σχετική τεχνική περιγραφή του έργου.
Τέλος, σημειώνεται ότι το έργο θα δημοπρατηθεί και θα εκτελεσθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βύρωνα."
Δυστυχώς, δεν έχουμε λεπτομέρειες, αλλά η αναφορά σε οδοστρώματα και ασφαλτοτάπητα μας κάνει να πιστεύουμε πως το σύνολο του έργου θα ασχοληθεί με το οδόστρωμα και πουθενά δεν υπάρχει πρόβλεψη για πεζοδρόμια.
Δυστυχώς όμως, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα πεζοδρόμια του Βύρωνα είναι από τα πιο αδιάβατα του λεκανοπεδίου:







 Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι:
  • άμεσος κίνδυνος για τους πολίτες που αναγκάζονται να κινούνται στην άσφαλτο, δίπλα από τα οχήματα
  • περιορισμός του δικαιώματος μετακίνησης για όλους τους συμπολίτες που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα
  • αύξηση των μετακινήσεων με μηχανοκίνητα μέσα που επιβαρύνει τόσο το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής όσο και την ατμόσφαιρα που αναπνέουν οι κάτοικοι του δήμου
Οι "Μαμάδες στο Δρόμο"σκοπό έχουμε το ξεκίνημα δράσης για τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή.
Ευχηθείτε μας καλή επιτυχία και μείνετε συντονισμένες/-οι για τις εξελίξεις.

---------------------------
Ενημερώσεις:
  1. Η δράση μας ξεκίνησε με επιστολή προς το Δήμο Βύρωνα. Καλούμε όσες/-ους μας διαβάζετε να στείλετε κι εσείς τις δικές σας επιστολές στο Δήμο (info@dimosbyrona.gr), το γραφείο του Δημάρχου (grafdim@dimosbyrona.gr) ή του υπεύθυνου Τύπου (vagianosd@dimosbyrona.gr)
  2. Ο Υπεύθυνος Τύπου του Δήμου απάντησε στην επιστολή μας και μας προσκάλεσε σε συνάντηση, την οποία αρνηθήκαμε, λόγω διακοπών. Σε νέα επιστολή του, στις 8 Αυγούστου, ο Δήμος ανανέωσε την πρόσκληση για αρχές Σεπτεμβρίου, σε ημερομηνία που δεν έχει οριστεί ακόμη.

Επιστολή στο Δήμο Βύρωνα

$
0
0

Όπως είπαμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας, ο Δήμος Βύρωνα ανακοίνωσε σειρά έργων ανάπλασης δρόμων, αλλά πουθενά λέξη για τα άθλια πεζοδρόμια της πόλης.
Οι "Μαμάδες στο Δρόμο"έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε να δίνεται πάντα προτεραιότητα στην ευχερέστερη διέλευση των αυτοκινήτων. Λες και αφού παρκάρουμε δεν πρέπει να περπατήσουμε ως το σπίτι, με το παιδί, τα ψώνια κτλ.
Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε έργα να προκηρύσσονται (και να εκτελούνται) με όρο και προϋπόθεση να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο υπάρχον δίκτυο, το οποίο χρονολογείται από προπολεμικές εποχές όταν το αυτοκίνητο ήταν μια ουτοπία, όχι πραγματικότητα.
Έχουμε βαρεθεί η ασφάλεια των παιδιών μας να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Έχουμε βαρεθεί οι πόλεις μας να γίνονται σε αβίωτοι εφιάλτες, τους οποίους πρέπει να διασχίσουμε με άγχος κι εκνευρισμό για να καταφύγουμε στη νησίδα που αποτελεί το σπίτι μας.
Στο μεταξύ, θυμόμαστε πολύ καλά τις διαβεβαιώσεις του Αντιδημάρχου, στη συνάντηση που είχαμε μαζί του το Μάιο του 2015.
Αφού δήλωσε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες μας, θεωρήσαμε πως πρέπει να ενημερωθεί για το ότι τα προγραμματιζόμενα έργα δεν καλύπτουν καθόλου τις ανάγκες και τα αιτήματά μας.
Μαζί με τους συλλόγους «ΠΕΖΗ» και «SOS-Τροχαία Εγκλήματα», στείλαμε την παρακάτω επιστολή:

Προς:
κ. Μ. Καραγιάννη, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών
Κοινοποίηση: 
κ. Α. Κατωπόδη,  Δήμαρχο, κ. Δ. Βαγιανό, Υπεύθυνο Τύπου

Αξιότιμε κ. Καραγιάννη,
Καλημέρα σας.
Στην τελευταία μας συνάντηση, στις 22/5/2015, με αφορμή τα έργα της οδού Χ. Σμύρνης, σας ακούσαμε με χαρά να μας λέτε πως «στο εξής, θέματα προσβασιμότητας πεζοδρομίων θα λαμβάνονται πάντα υπόψη όταν γίνονται νέα έργα στο Δήμο».
Χαρήκαμε επίσης ιδιαίτερα όταν, σε πρόσφατη ανακοίνωση του δήμου για το προγραμματιζόμενο έργο της Αποκατάστασης οδών του Βύρωνα, διαβάσαμε ότι ως βασικό κριτήριο του έργου τίθεται η ασφάλεια των πολιτών.
Ωστόσο προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα από την περιγραφή που συνόδευε την ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται «βλάβες του οδοστρώματος» και «ασφαλτοτάπητας κυκλοφορίας» αλλά δυστυχώς, σε κανένα σημείο, δεν είδαμε να γίνεται αναφορά σε πεζοδρόμια. Κι αυτό, μολονότι τα πεζοδρόμια σε όλους τους δρόμους όπου θα γίνουν τα έργα παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα, πολύ σημαντικότερα από τις ατέλειες που παρατηρούνται στο οδόστρωμα.
Η ομάδα «Μαμάδες στο Δρόμο», και οι σύλλογοι «ΠΕΖΗ» και «SOS-Τροχαία Εγκλήματα» πιστεύουμε πως, αναμφίβολα, η ποιότητα του οδοστρώματος επηρρεάζει την ασφάλεια των χρηστών, ιδιαίτερα των δικυκλιστών. Ωστόσο, θεωρούμε πως μιαλακκούβα στην άσφαλτο είναι εξίσου επικίνδυνη με ένα πεζοδρόμιο που αναγκάζει τους πεζούς να κατέβουν απ'αυτό και να κινηθούν στο δρόμο.
Εφόσον η δηλωμένη προτεραιότητα του δήμου είναι η ασφάλεια των πολιτών, πιστεύουμε ακράδαντα πως οι προσπάθειες σας, ως Επικεφαλής των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου και Προέδρου Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση των χώρων κίνησης των πεζών, οι οποίοι στο Δήμο Βύρωνα παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συστηματική, με στόχο την παραγωγή έργου κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας σας, ενώ μπορεί επίσης να θέσει τις αρχές καλής πρακτικής και για το μέλλον. Λύσεις υπάρχουν, αποδεδειγμένα, οι οποίες έχουν σημαντικά οφέλη με μικρό σχετικά κόστος. Τα παραπάνω δεν είναι απλώς δικοί μας ισχυρισμοί – αντίθετα, αποτελούν καθιερωμένη ήδη πρακτική και εφαρμόζονται σε όλες τις πόλεις που προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων τους, αλλά και την ελκυστικότητά τους προς τα έξω.
Τα οφέλη για το Δήμο θα ήταν πολλαπλά:
  • Γονείς με μικρά παιδιά θα ήταν ευγνώμονες αν οι μετακινήσεις με καρότσι έπαυαν να είναι δρόμος μετ’ εμποδίων
  • Γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας θα ένιωθαν ανακούφιση αν δεν ήταν αναγκαίο να μεταφέρουν τα παιδιά με το αυτοκίνητο σε κάθε δραστηριότητά τους
  • Γονείς εφήβων θα ένιωθαν μεγάλη ανακούφιση αν οι δρόμοι στους οποίους κινούνται τα παιδιά τους για το σχολείο ή το φροντιστήριο ήταν ασφαλέστεροι.
  • Όλα τα παιδιά θα απολάμβαναν μεγαλύτερη επαφή με άλλα παιδιά και περισσότερες ευκαιρίες για παιχνίδι, με οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για την κοινωνικοποίησή τους.
  • Οι ηλικιωμένοι θα έπαυαν να ζουν κλεισμένοι στο σπίτι, αδυνατώντας να πάνε οπουδήποτε χωρίς βοήθεια.
  • Οι ανάπηροι συμπολίτες μας θα μπορούσαν επιτέλους να κυκλοφορήσουν, χωρίς να εξαρτώνται από κάποιον να τους μεταφέρει με αυτοκίνητο.
  • Όλοι, ακόμη και οι οδηγοί που μόλις κλείδωσαν το όχημά τους, θα κυκλοφορούσαν με μεγαλύτερη ασφάλεια αν σε καμία διαδρομή δεν αναγκάζονταν να βαδίζουν δίπλα στην κυκλοφορία.
  • Τα καταστήματα θα έβλεπαν άνοδο της εμπορικής κίνησης αν οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν πεζοί ή με μέσα συγκοινωνίας εντός του δήμου, αντί να οδηγούν προς υπερκαταστήματα εκτός των ορίων του, τα οποία διαθέτουν χώρους στάθμευσης.
Όλοι οι παραπάνω θα παρατηρούσαν άμεση μεταβολή της ζωής τους προς το καλύτερο αν βελτιωνόταν οι χώροι κίνησης των πεζών. Η μετακίνησή τους πεζή ή με μέσα συγκοινωνίας θα μείωνε τις μετακινήσεις με οχήματα, πράγμα που θα επέφερε και άλλα οφέλη, για όλους τους πολίτες:
  • Θα παρουσιαζόταν άμεση αποσυμφόρηση των δρόμων του δήμου
  • Η ποιότητα της ατμόσφαιρας θα βελτιωνόταν, με άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών
  • Η ηχορρύπανση θα μειωνόταν
  • Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του κυκλοφοριακού προβλήματος (ένταση, άγχος, οργή, κόπωση) θα ελαττώνονταν
  • Τα τροχαία συμβάντα θα μειώνονταν επίσης.
Ο αντίκτυπος όλων των παραπάνω θα ήταν μια σημαντική και παρατηρήσιμη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους, σε όλο το Δήμο. Ο δήμος Βύρωνα θα μπορούσε να γίνει ένας δήμος στον οποίο αξίζει να ζει κανείς και όχι απλά ένας χώρος τον οποίο όλοι προσπαθούν να διασχίσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για να φτάσουν στον προορισμό τους.
Κύριε Αντιδήμαρχε, έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την όψη της πόλης μας και να βελτιώσετε τη ζωή των κατοίκων της. Σας παρακαλούμε να αξιοποιήσετε κάθε δυνατή ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να αφήσετε ένα έργο για το οποίο θα σας θυμούνται οι επόμενες γενιές.
Στο μεταξύ, οι σύλλογοι «Μαμάδες στο Δρόμο», «ΠΕΖΗ» και «SOS-Τροχαία Εγκλήματα» θα παρακολουθούμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την εκτέλεση των έργων. Επίσης, θέτουμε στη διάθεση του Δήμου το αρχείο μας με τα προβλήματα που παρατηρούνται στους δρόμους και τα πεζοδρόμια του Δήμου Βύρωνα.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε ερώτηση η παρατήρηση.

Με τιμή,

Συλλογικότητες: Μαμάδες στο Δρόμο, ΠΕΖΗ, SOS-Τροχαία Εγκλήματα


------------------------------------
Καλούμε όσες/-ους μας διαβάζετε να στείλετε κι εσείς τις δικές σας επιστολές στο Δήμο (info@dimosbyrona.gr), το γραφείο του Δημάρχου (grafdim@dimosbyrona.gr) ή του υπεύθυνου Τύπου (vagianosd@dimosbyrona.gr).

Δεκαπενταύγουστος

$
0
0
Σήμερα γιορτάζει η μισή Ελλάδα!
Χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζετε και να χαίρεστε όσες και όσους αγαπημένους σας γιορτάζουν!
Χρόνια πολλά!


Θέλω να μεταναστεύσω στη Σουηδία!!!

$
0
0
Ναι, στη Σουηδία, που ο ήλιος σε βλέπει δε σε βλέπει, που κάνει ψοφόκρυο ακόμη και ντάλα κατακαλόκαιρο, που δεν τολμάς να βουτήξεις στη θάλασσα ούτε τ'ακροδάχτυλό σου, που δεν έχουν φραπέ, που ο κολοφώνας της μαγειρικής τους τέχνης είναι ψητό με μαρμελάδα βατόμουρο...

Εκεί όμως στη Σουηδία, η υπουργός που είχε πιεί και τόλμησε να οδηγήσει μετά, νιώθει υποχρεωμένη να παραιτηθεί.

Τι να πρωτοθαυμάσω;

Την κοινωνική κατακραυγή που υποχρεώνει την πολιτικό σε μια επίδειξη ευθιξίας;

Ή την ευθιξία της πολιτικού η οποία απολογείται δημόσια για το λάθος της και παραιτείται πριν ην αναγκάσουν να το κάνει;

Ή τέλος να θαυμάσω τα δικά μας καμάρια, που το πετσί τους είναι τόσο χοντρό, που ακόμη κι αν πουλήσουν ολόκληρη τη χώρα, θα βρουν τρόπο να ξεγλιστρήσουν;





-------------------------------------
* Η υπουργός βρέθηκε με ποσοστό αλκοόλ 0,2 ml/λίτρο αίματος, το νόμιμο όριο στη Σουηδία.

Στους στενούς και κακοφωτισμένους δρόμους της Ελλάδας, αντίθετα, επιτρέπεται ποσοστό αλκοόλ στο αίμα 0,5%. Και μετά σου λέει "η κακιά στιγμή".

Γιατί οι συγκοινωνίες της Αθήνας βάζουν λουκέτο κάθε Αύγουστο;

$
0
0
Με το κιάλι ψάχνουν τα Λεωφορεία και το Μετρό για έναν ακόμα Αύγουστο όσοι θέλουν να μετακινηθούν με τις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας. Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες Αθηναίοι που εξακολουθούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους καθημερινά ή δεν μπορούν να φύγουν εκτός Αθηνών για διακοπές, αλλά και οι χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν μία ολιγοήμερη στάση στην Αθήνα πριν ταξιδέψουν σε κάποιο νησί.



Στο Μετρό, αν και μέχρι το 2012 οι συχνότητες των δρομολογίων τον μήνα Αύγουστο ήταν λογικές (με δρομολόγια ανά 7 λεπτά τις καθημερινές πλην 2-3 μέρες πριν και μετά το Δεκαπενταύγουστο), από το 2013τα δρομολόγια μειώθηκαν με αποτέλεσμα οι επιβάτες πλέον να χρειάζεται να περιμένουν στους σταθμούς έως και 10 λεπτά κάθε μέρα τις εβδομάδας, ακόμα και τις ώρες αιχμής.

Στα Λεωφορεία, αν εξαιρέσουμε καμιά δεκαριά γραμμές που εξακολουθούν να έχουν λογικές συχνότητες (για παράδειγμα τα δρομολόγια του Αεροδρομίου), τα υπόλοιπα δρομολόγια είναι απλά ανύπαρκτα με χρόνους αναμονής από 30 λεπτά έως και 1 ώρα. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη λόγω του συστήματος της τηλεματικής που ακόμα υπολειτουργεί, παραπληροφορώντας σε πολλές περιπτώσεις τους επιβάτες για τον αληθινό χρόνο αναμονής μέχρι τη διέλευση του επόμενου λεωφορείου.



Και βέβαια ας μην ξεχνάμε τα δωρεάν καθημερινά VIP δρομολόγια προς τις παραλίεςμόνο για τους εργαζόμενους στα λεωφορεία και τις οικογένειές τους (και τα έξοδα πληρωμένα από όλους μας!) τα οποία συνεχίζονται κανονικά όλο το καλοκαίρι, στερώντας οχήματα και οδηγούς από τις υπόλοιπες λεωφορειακές γραμμές τις Αθήνας.

Μπορεί η μείωση των δρομολογίων έως ένα βαθμό δικαιολογείται λόγω της μείωσης της κίνησης και των αδειών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, αυτό που συμβαίνει κάθε Αύγουστο τα τελευταία χρόνια είναι κατά κάποιο τρόπο μία λευκή απεργία στις δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης. Ποιος νοιάζεται για τους εργαζόμενους που πρέπει να πάνε στη δουλειά στην ώρα τους ή για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη στους χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται; Έχουμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από δημόσιους υπαλλήλους για δημόσιους υπαλλήλους.

Αν και κατά ένα σημαντικό βαθμό η κατάσταση που επικρατεί οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού (αλήθεια, πότε θα γίνουν οι προσλήψειςπου εδώ και μήνες έχουν εξαγγελθεί; ) κατά κύριο λόγο οφείλεται στον κακό προγραμματισμό από τις εταιρείες που εκτελούν το συγκοινωνιακό έργο. Όταν ο χρόνος έχει 12 μήνες είναι δυνατό όλοι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες να λαμβάνουν την άδειά τους μέσα στον Δεκαπεντάυγουστο; (Όνειρο θερινής νυκτός για τους εργαζόμενους στον τουρισμό).
Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αν κάποιος νοιαζόταν για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι πολίτες. Για παράδειγμα αναστολή λειτουργίας για τον Αύγουστο κάποιων λεωφορειακών γραμμών που κινούνται καθημερινά χωρίς επιβάτες και ενίσχυση των δρομολογίων γραμμών όπου γίνεται το αδιαχώρητο καθημερινά. Ή στο Μετρό, κυκλοφορία ενισχυτικών συρμών σε κεντρικά τμήματα του δικτύου.

Δυστυχώς όμως αυτοί που θα έπρεπε να λάβουν αυτές τις αποφάσεις έχουν συνηθίσει να απολαμβάνουν τα μπάνια τους κάπου μακριά από την Αθήνα κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

-----------------------------------
Σημείωση: το άρθρο δημοσιεύεται αυτολεξεί από εδώ: http://www.athenstransport.com/2016/08/summer-transport/ 
Μπορείτε να δείτε τα θερινά δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς εδώ: http://www.athenstransport.com/2016/06/summer-2016/


Πώς σχεδιάζουμε πόλεις με λιγότερα θύματα από τροχαία

$
0
0
Τι κοινό έχουν το Τόκιο, η Στοκχόλμη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Χονγκ Κονγκ; 


Είναι από τις πιο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο, όσον αφορά τους θανάτους από τροχαία.
Στο Τόκιο ζουν 13 εκατομμύρια, στο Λονδίνο 8,6, και στο Χονγκ Κονγκ 7,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Κι όμως, στο Τόκιο αναφέρνονται μόλις 1,3 νεκροί από τροχαία ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, ενώ στο Λονδίνο 1,6 και στο Χονγκ Κονγκ 1,8, αντίστοιχα.
(Συγκριτικά, στη χώρα μας, σ’ ολόκληρη την επικράτεια, αναφέρονται 7,3 νεκροί ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.*)



Πώς είναι δυνατόν; Σύμφωνα με μια αναφορά του 2015 από το Ινστιντούτο Παγκοσμίων Πόρων**, τα στοιχεία αυτά δεν είναι τυχαία, αλλά το αποτέλεσμα συγκεκριμένων μέτρων και επιλογών. Η αναφορά υποστηρίζει πως οι στρατηγικές σχεδιασμού που έχουν ακολουθηθεί σ’ αυτές τις πόλεις θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις πόλεις του κόσμου.
Οι θάνατοι από τροχαία – ιδιαίτερα μέσα και γύρω από τα αστικά κέντρα – έχουν αρχίσει να γίνονται ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ουαιώνα. Ήδη κάθε χρόνο πάνω από 1,24 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν σε τροχαία στον κόσμο. Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες μεταξύ 15 και 29 ετών, δηλαδή για ανθρώπους που θα είχαν πολλά παραγωγικά χρόνια μπροστά τους. Για τις ηλικίες από 5 ως 14 ετών τα τροχαία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου. Πάνω από το ¼ των θυμάτων είναι πεζοί και ποδηλάτες. Καθώς τα αστικά κέντρα διογκώνονται, ενώ ο αριθμός των αυτοκινήτων αυξάνει, οι ερευνητές προβλέπουν ότι ως το 2030 τα τροχαία θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Τι μπορεί να γίνει για ν’ ανατραπεί η τάση αυτή; Οι συντάκτες της αναφοράς παραθέτουν μια σειρά σχεδιαστικών παρεμβάσεων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε διάφορες πόλεις του κόσμου:

Αποφυγή της αστικής εξάπλωσης.Όσο πιο εκτεταμένες είναι οι πόλεις, τόσο αυξάνονται οι αποστάσεις και οι χρόνοι μετακίνησης. Μικρά τετράγωνα και συγκέντρωση των οικιστικών μονάδων και των εμπορικών δραστηριοτήτων σε συμπαγείς ενότητες, επιτρέπει τη μετάβαση των κατοίκων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τα πόδια και μειώνει την εξάρτηση από ιδιωτικά οχήματα. Η ανάπτυξη εκτεταμένων προαστίων με  μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις οικίες και τις υποδομές έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Π.χ. η εκτεταμένη Ατλάντα αναφέρει 9,7 θανάτους ανά 100 χιλιάδες κατοίκων, ενώ η πιο πυκνοκατοικημένη Νέα Υόρκη μόλις 3,2.

(Είναι προφανές πως στην Ελλάδα της πολυκατοικίας, η πυκνή κατοίκηση έχει ήδη επιτευχθεί. Αυτό που λείπει για να μειωθούν οι μετακινήσεις με ΙΧ είναι η εύκολη μετάβαση προς αποτελεσματική συγκοινωνία)

  • Μείωση των επιτρεπόμενων ταχυτήτων.Όσο γρηγορότερα κινούνται τα οχήματα, τόσο πιθανότερη είναι η θανατηφόρα έκβαση οποιουδήποτε τροχαίου. Η αναφορά προτείνει τη χρήση μέτρων μείωσης της ταχύτητας, όπως σαμαράκια, υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών, επέκταση πεζοδρομίων στις διασταυρώσεις κτλ.
  • Δημιουργία δρόμων για ανθρώπους, όχι μόνο για οχήματα.Άνετες νησίδες, φαρδιά πεζοδρόμια, πλατείες και ποδηλατόδρομοι είναι βασικά συστατικά ενός περιβάλλοντος που μειώνοντας την κυριαρχία του αυτοκινήτου περιορίζει τα θανατηφόρα τροχαία.
  • Ασφαλή, προσβάσιμα και φθηνά δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.Αν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις οι άνθρωποι θα τα χρησιμοποιούν. Αναφέρεται το παράδειγμα της πόλης Belo Horizonte, στη Βραζιλία, η οποία εισήγαγε ένα σύστημα λεωφορείων ταχείας κυκλοφορίας, ανακατασκευάζοντας δρόμους για να κάνει την πρόσβαση ως τις στάσεις ασφαλή. Η επιβατική κίνηση ανέρχεται σε 700,000 άτομα ημερησίως. Τέτοια συστήματα, υποστηρίζουν οι ερευνητές, μπορούν να μειώσουν τους θανάτους και τραυματισμούς από τροχαία κατά το ήμισυ.
  • Χρήση προηγμένης τεχνολογίας για να εντοπιστούν προβληματικά σημεία και να σχεδιαστούν λύσεις.Με τα σύγχρονα συστήματα συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών, η ανάλυση των δεδομένων είναι πολύ ευκολότερη, πράγμα που επιτρέπει στις αρχές να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια στα σημεία εκείνα που εντοπίζεται ο υψηλότερος κίνδυνος για τους πολίτες.

«Οι πόλεις και οι δρόμοι μπορούν να σχεδιαστούν για να προστατεύουν ζωές ή μπορούν να παραμείνουν ως έχουν, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, σε μικρές και μεγάλες πόλεις» ανέφερε ο AniDasgupta, του Ινστιτούτου. «Η αναφορά αυτή υποστηρίζει, τεκμηριωμένα, πως αν εφαρμοστεί στρατηγικός σχεδιασμός και ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, οι ζωές αυτές μπορούν να προστατευθούν.»
 

* 789 νεκροί για απογεγραμμένο πληθυσμό 10.800.000. Αυτό παρόλο που στα αστικά κέντρα τα τροχαία είναι πυκνότερα– δυστυχώς όμως, τα στοιχεία της τροχαίαςδεν περιλαμβάνουν επιμέρους πίνακες ανά πόλη/περιοχή. 

'Ολες οι διαδρομές αρχίζουν περπατώντας

$
0
0
Όλες οι διαδρομές αρχίζουν και τελειώνουν περπατώντας.



Δεν υπάρχει επιλογή - όλοι θα περπατήσουμε, άλλος λίγο, άλλος πολύ.
Γιατί απαιτούμε άνετους, ελεύθερους δρόμους όταν οδηγούμε, αλλά δεν απαιτούμε το ίδιο για τα πεζοδρόμια στα οποία περπατούμε;



Δε θα έπρεπε να απαιτούμε τη μέγιστη άνεση και ασφάλεια για τις διαδρομές που δεν έχουμε ούτε κράνος ούτε αερόσακκο;
Δε θα έπρεπε η προτεραιότητα όλων των αρχών να είναι οι διαδρομές τις οποίες θα κάνουν όλοι μα όλοι, και μάλιστα απροστάτευτοι;


____________________
Σημ: Εικόνα από εδώ: http://www.zimbio.com/photos/Arnold+Schwarzenegger/Arnold+Schwartzenegger+Gets+Car/txGyfJqJdqL

Παρκάρισμα στην Τήνο

$
0
0
Υπάρχουν μερικά παρκαρίσματα που είναι χειρότερα από τα άλλα, που δείχνουν μεγαλύτερη χοντροκοπιά, μεγαλύτερη ασυνειδησία.
Το παρακάτω, είναι ένα από αυτά:


Συγχαρητήρια στον υπέροχο αυτό άνθρωπο που θεώρησε σωστό ν'αυξήσει την ταλαιπωρία όσων θέλουν να πάνε στην Παναγία της Τήνου με τα γόνατα, υποχρεώνοντάς τους πρώτα να κάνουν το γύρο του αυτοκινήτου του - γονατιστοί φυσικά.




Τις φωτογραφίες, από το δρόμο των προσκυνητών στην Τήνο, μας τις έστειλε ο κ. Αριστοτέλης Κοσκινάς, ξεναγός και Μπαμπάς στο Δρόμο.

50 λόγοι για τους οποίους όλοι θα έπρεπε να θέλουμε καλύτερες υποδομές για τους πεζούς

$
0
0

Θέλετε ένα λόγο γιατί οι πόλεις πρέπει να ενθαρρύνουν το περπάτημα; 
Από την αύξηση του του μέσου όρου ζωής ως τη δυνατότητα αντιμετώπισης απεργιών και καταστροφών, όλοι οι λόγοι βρίσκονται σ'αυτό το άρθρο.

Όλο και περισσότερες πόλεις προσπαθούν να ενθαρρύνουν το περπάτημα βελτιώνοντας τις συνθήκες για τους πεζούς, με παραδείγματα όπως τα τεράστια πεζοδρομημένα τετράγωνα στη Βαρκελώνηκαι οι σκιασμένοι πεζόδρομοι στο Ντουμπάι. Μια νέα αναφοράαναλύει τους λόγους πίσω από αυτή την τάση, και δίνει δύο απαντήσεις: γιατί είναι σημαντικό να ενθαρρύνεται το περπάτημα και τι μέτρα μπορούν να εφαρμόσουν οι πόλεις για να απομακρυνθούν από την κυριαρχία του αυτοκινήτου.
Ο Τζέημς Φρανσίσκο, πολεοδόμος και σχεδιαστής της εταιρείας Arup, η οποία συνέταξε την αναφορά, λέει: «Τα πλεονεκτήματα της ενθάρρυνσης των μετακινήσεων με τα πόδια είναι αλληλένδετα. Μπορεί, για παράδειγμα, να θέλετε αύξηση της κίνησης των πεζών για να αυξηθεί ο τζίρος της τοπικής σας επιχείρησης. Όμως, παράλληλα με αυτό το όφελος, θα υπάρξουν και άλλα. Δεν ωφελείται μόνο η επιχείρησή σας, αλλά και η τοπική οικονομία γενικότερα, ενώ συγχρόνως έχετε και κοινωνικά οφέλη: οι άνθρωποι συναντιούνται και επικοινωνούν, ενώ έπειτα από λίγο αρχίζουν να παρατηρούνται και οφέλη στην υγεία.» Μια μόνο παρέμβαση μπορεί να έχει επίσης περιβαλλοντικά αλλά και πολιτικά οφέλη.
Η αναφορά συμπυκνώνει τα πορίσματα δεκάδων ερευνών σε πενήντα οφέλη που η αύξηση των μετακινήσεων με τα πόδια μπορεί να έχει για κάθε πόλη:

1. Αυξάνει το μέσο όρο ζωής
Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι η τέταρτη αιτία θανάτου στον κόσμο: η φυσική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 32% στις ΗΠΑ τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, ενώ μειώθηκε κατά 45% στην Κίνα, μέσα σε είκοσι μόνο χρόνια. Για όσους είναι άνω των 60 ετών, το περπάτημα, έστω και για 15 λεπτά τη μέρα, μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα κατά 22%.
2. Βοηθά στην απώλεια βάρους
Ένας περίπατος 30 λεπτών καίει περίπου 100 θερμίδες. Αν κάποιος περπατά κάπου 12 τετράγωνα τη μέρα, ο κίνδυνος παχυσαρκίας μειώνεται κατά 4,8%.
3. Μειώνει τις πιθανότητες χρόνιων παθήσεων
Το τακτικό περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ο καθιστικός τρόπος ζωής αποτελεί βασικό αίτιο των περισσότερων χρόνιων παθήσεων
4. Κάνει τους ανθρώπους πιο χαρούμενους
Ένα άτομο που καθημερινά ξοδεύει μία ώρα στο αυτοκίνητο στο δρόμο για τη δουλειά, πρέπει να κερδίζει 40% περισσότερα για να δηλώνει το ίδιο ευτυχισμένος με κάποιον που περπατά για τη δουλειά του. Παράλληλα, ερευνητές ανακάλυψαν πως, όταν κάποιος αρχίζει να πηγαίνει στη δουλειά με τα πόδια αντί με το αυτοκίνητο, παρουσιάζει αύξηση της ευεξίας του τόση όση κι αν είχε ερωτευτεί.Οι άνθρωποι που περπατούν 8,6 λεπτά τη μέρα έχουν 33%  περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν καλύτερη ψυχική υγεία.
5. Βελτιώνει την οδική ασφάλεια
Κάθε χρόνο, πάνω από 270 χιλιάδες πεζοί σκοτώνονται σε τροχαία. Ο καλύτερος σχεδιασμός των δρόμων, σε συνδυασμό με μέτρα ελάττωσης της ταχύτητας μπμορούν να μειώσουν τον κίνδυνο τροχαίων. Η μείωση του μήκους μιας διάβασης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάσιμης παράσυρσης πεζού κατά 6%.
6. Αυξάνει την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου
Πολλές χώρες επενδύουν εκατομμύρια σε συστήματα παρακολούθησης των δρόμων, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που διαθέτει 5,9 εκατομμύρια κάμερες σε δημόσιους χώρους. Όμως η κυκλοφορία περισσότερων πεζών στους δρόμους αποτελεί πολύ φθηνότερο τρόπο παρακολούθησης, ενώ παράλληλα αυξάνει την αίσθηση της ασφάλειας που έχουν οι χρήστες του δρόμου. (Σαφώς κανείς δε νιώθει άνετα να περπατά σ’ έναν έρημο δρόμο, ιδίως τη νύχτα. Όταν όμως ο δρόμος αυτός είναι γεμάτος ανθρώπους, όπως η Ερμού, το πράγμα αλλάζει.)
7. Μειώνει την εγκληματικότητα
Όταν οι δρόμοι γίνονται εκλυστικότεροι για τους πεζούς (μέσω της μείωσης των σκουπιδιών, ή της μείωσης των ορίων ταχύτητας), η εγκληματικότητα μειώνεται. Σε μια γειτονιά του Κάνσας, η εγκληματικότητα μειώθηκε κατά 74% όταν σε μερικούς δρόμους απαγορεύτηκε η κυκλοφορία αυτοκινήτων τα Σαββατοκύριακα.
8. Κάνει τις γειτονιές πιο «ζωντανές»
Τα ίδια στοιχεία που ενθαρρύνουν τον κόσμο να περπατά, όπως ασφαλέστερος και ελκυστικότερος σχεδιασμός, κάνουν τους ανθρώπους να περνούν περισσότερο χρόνο στους δρόμους, με αποτέλεσμα οι γειτονιές να γίνονται πιο ζωντανές.
9. Συνδέει τους ανθρώπους με τη γειτονιά τους
Όταν οι άνθρωποι περνούν κάποιο χρόνο περπατώντας στη γειτονιά τους, αντί να τη διασχίζουν οδηγώντας, αποκτούν μια πληρέστερη εικόνα της μοναδικότητάς της και είναι πολύ πιθανότερο ότι θα θέλουν να τη φροντίσουν. (Αυτό μειώνει τα έξοδα των δήμων από αντικοινωνική συμπεριφορά: σκουπίδια, γκραφίτι, βανδαλισμοί.)

10. Βοηθά στην αύξηση της δημιουργικότητας
Μια γειτονιά στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν είναι πολύ πιθανότερο να φιλοξενήσει υπαίθριες εκδηλώσεις και καλλιτέχνες του δρόμου. Αντιστρόφως, οι υπαίθριες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μπορούν να προσεκλύσουν στους δρόμους ανθρώπους που αλλιώς δε θα περπατούσαν εκεί.
11. Είναι μια δραστηριότητα για όλους
Δεν έχουν όλοι τα μέσα ν’ αποκτήσουν αυτοκίνητο, ούτε ξέρουν όλοι να οδηγούν. (Και μερικές ομάδες, όπως τα παιδιά, δε μπορούν να οδηγήσουν. Αν μπορούν να πάνε στο σχολείο ή στ’ αγγλικά με τα πόδια,όχι μόνο θα γυμνάζονται και θα επικοινωνούν με τους συμμαθητές τους, αλλά θα πάψουν επιτέλους και οι γονείς να κάνουν τον ταξιτζή.)
Όμως το περπάτημα είνα μια δραστηριότητα που όλοι μπορούν να κάνουν, ενώ περπατούν ακόμη κι όσοι χρησιμοποιούν αυτοκίνητα ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η αναφορά τονίζει επίσης ότι ο σχεδιασμός των υποδομών έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες σε όσους έχουν προβλήματα κινητικότητας, κάνει το περπάτημα πιο ευχάριστο για όλους τους πεζούς. (Είναι λογικό: απ’ όπου μπορεί να περάσει ένα αναπηρικό καρότσι μπορεί να περάσει ένα παιδικό καροτσάκι, ένα καρότσι λαϊκής, ένας ταξιδιώτης με βαλίτσα, ένας μαθητής με συρόμενη τσάντα.)
12. Ενθαρρύνει τις κοινωνικές επαφές
Δρόμοι γεμάτοι πεζούς φέρνουν σε επαφή ανθρώπους που αλλιώς μπορεί να μην είχαν γνωριστεί. Σε μια κλασσική μελέτη της δεκαετίας του 1960, οι άνθρωποι που ζούσαν σε δρόμους με αυξημένη κίνηση οχημάτων είχαν μικρότερες πιθανότητες να γνωρίζουν τους γείτονές τους. (Το έχουμε ήδη πει, σε παλιότερο άρθρο.)
13. Ενισχύει την κοινωνική συνοχή
Η αύξηση της επικοινωνίας των ανθρώπων, όταν αυτοί συναντιούνται στο δρόμο, αυξάνει την αίσθηση ότι όλοι ανήκουν σε μία κοινότητα. Μια μελέτη στην Ιρλανδία ανακάλυψε πως όσοι ζούσαν σε γειτονιές όπου οι άνθρωποι περπατούσαν διέθεταν 80% μεγαλύτερο «κοινωνικό κεφάλαιο» από όσους ζούσαν σε γειτονιές εξαρτημένες από το αυτοκίνητο.
14. Γεφυρώνει το χάσμα των γενεών
Στις ΗΠΑ, οι νέοι που γεννήθηκαν τις δυο τελευταίες δεκαετίες του 20ούαιώνα προτιμούν το περπάτημα κατά 12% σε σχέση με τις άλλες γενιές. Σε ορισμένες περιοχές οι ηλικιωμένοι είναι επίσης πιθανότερο να περπατούν ή να χρησιμοποιούν μέσα συγκοινωνίας. Η βελτίωση των υποδομών ώσε οι άνθρωποι να μπορούν να περπατούν, φέρνει σε επαφή όλες τις γενιές, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών.
15. Μειώνει τον αποκλεισμό
Οι υποδομές για το αυτοκίνητο, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, μπορούν να απομονώνουν και να χωρίζουν γειτονιές. Η βελτίωση του σχεδιασμού για την προώθηση των μετακινήσεων με τα πόδια κάνει όλη την πόλη πιο προσβάσιμη σε όλους. Για τους χαμηλόμισθους, στους οποίους μια βλάβη του αυτοκινήτου μπορεί να τους κοστίσει ακόμη και τη δουλειά τους, το να υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα μετακίνησης αποτελεί ένα δίχτυ ασφαλείας.
16. Ενισχύει την οικονομία
Όταν μια περιοχή γίνεται πιο ελκυστική για περπάτημα, οι άνθρωποι που πηγαίνουν εκεί αυξάνονται. Οι πεζοί ξοδεύουν ως και 65% περισσότερο από τους οδηγούς. Η αύξηση της κίνησης των πεζών δημιουργεί περισσότερες δουλειές. Στο Δουβλίνο, ο ανασχεδιασμός μιας γειτονιάς ώστε να γίνει πιο φιλική προς τους πεζούς οδήγησε σε αύξηση της απασχόλησης κατά 300%. Σε γενικές γραμμές, οι επενδύσεις για βελτίωση των υποδομών για πεζούς και ποδηλάτες αποδίδουν 11,80 δολλάρια για κάθε δολλάριο που επενδύεται.
17. Βοηθά τις τοπικές επιχειρήσεις
Στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο ανασχεδιασμός ενός υπαίθριου πάρκινγκ σε πλατεία αύξησε τις πωλήσεις των γειτονικών καταστημάτων κατά 172%. Όσοι επισκέπτονται υπαίθριες αγορές σε μια πόλη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν αγορές και στα γειτονικά καταστήματα. Όσο λιγότερο οδηγούν οι άνθρωποι, τόσο περισσότερα χρήματα έχουν για να επενδύσουν στην τοπική οικονομία. Ένας οικονομολόγος υπολογίζει πως οι κάτοικοι του Πόρτλαντ των ΗΠΑ (οι οποίοι οδηγούν κατά 20% λιγότερο από τους υπόλοιπους Αμερικανούς) εξοικονομούν περίπου 1 εκατομμύριο δολλάρια ετησίως, μεγάλο μέρος του οποίου καταλήγει στις τοπικές επιχειρήσεις.
18. Κάνει τους ανθρώπους πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς
Οι έρευνες υποδεικνύουν πως το περπάτημα ενισχύει τη δημιουργικότητα κατά 60% κατά μέσο όρο. Η άσκηση αυξάνει την παραγωγικότητα, βελτιώνει τη μνήμη και βοηθά τα άτομα να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις. Εξίσου βοηθά και το περπάτημα κατά τη διάρκεια της εργασίας: η εσωτερική έρευνα μιας εταιρείας αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι ένιωθαν μεγαλύτερη ενεργητικότητα, αυτοσυγκέντρωση και προθυμία να συμμετάσχουν μετά από περιπατητικές διαβουλεύσεις.
19. Βελτιώνει την εικόνα μιας πόλης
Όταν μια πόλη γίνεται πιο ευχάριστη για να περπατά και να ζει κανείς, η εικόνα της βελτιώνεται και πολλοί θέλουν να την επισκεφθούν. Η Βαρκελώνη, η οποία, από το 1980 έχει επενδύσει σημαντικά στη βελτίωση των δημόσιων χώρων και των υποδομών για τους πεζούς, είδε τους επισκέπτες της να αυξάνονται κατά 335% τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

20. Αυξάνει τον τουρισμό
Για τους τουρίστες, το περπάτημα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να γνωρίσουν μια πόλη. Όταν οι συνθήκες για τους πεζούς βελτιώνονται, οι επισκέπτες αυξάνονται. Στο Λονδίνο, ο αριθμός των επισκεπτών στην πλατεία Τραφάλγκαρ αυξήθηκε κατά 300% όταν πεζοδρομήθηκε.
21. Προσελκύει περισσότερες επενδύσεις
Όταν οι τοπικές αρχές επενδύουν σε υποδομές που ενθαρρύνουν το περπάτημα, είναι πιθανό ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες επενδύσεις στην περιοχή, από τον ιδιωτικό τομέα. Η μετατροπή, στη Νέα Υόρκη, της εγκαταλελειμμένης εναέριας σιδηροδρομικής γραμμής
HighLineσε πάρκο, οδήγησε στην επένδυση 2 δισεκατομμυρίων δολλαρίων στην περιοχή γύρω από το νέο πάρκο.
22. Προσελκύει τους δημιουργικούς
Οι μορφωμένοι τείνουν να μετακομίζουν σε περιοχές που έχουν καλύτερες υποδομές για πεζούς. Οι περισσότερες περιοχές που είναι φιλικές προς τους πεζούς παρουσιάζουν μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα και μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
23. Αυξάνει τις αξίες των ακινήτων
Όταν μια περιοχή γίνεται ασφαλέστερη, πιο προσβάσιμη και πιο ευχάριστη για να ζει κανείς, οι αξίες των ακινήτων αυξάνονται. Η πεζοδρόμηση ενός δρόμου μπορεί να αυξήσει την αξία των παρακείμενων σπιτιών κατά 82 δολλάρια ανά τετραγωνικό πόδι (28,53 δολλάρια ανά
m2). Αυτό μπορεί να είναι ευχάριστο για τους ιδιοκτήτες, αν και όχι για τους ενοικιαστές, καθώς τα ενοίκια μπορούν να αυξηθούν κατά πολύ.
24. Εξαφανίζει τα άδεια μαγαζιά
Είναι πολύ λιγότερο πιθανό να υπάρχουν ανενοικίαστα καταστήματα σε περιοχές στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν. Για παράδειγμα, όταν επεκτάθηκε ο πεζοδρομημένος χώρος στην πλατεία
UnionSquareτης Νέας Υόρκης, τα άδεια μαγαζιά μειώθηκαν κατά 49%.
25. Μειώνει το κόστος της κυκλοφοριακής συμφόρησης
Όσο περισσότεροι άνθρωποι περπατούν αντί να είναι καθηλωμένοι στην «κίνηση», τόσο περισσότερο ωφελείται η οικονομία. Για παράδειγμα, στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις χάνουν 2 εκατομμύρια το χρόνο, λόγω της απώλειας εργατοωρών από υπαλλήλους που έχουν κολλήσει σε μποτιλιάρισμα.
26. Εξοικονομεί πόρους δημοσίων έργων
Η κατασκευή και συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων είναι ακριβή – υπολογίζεται πως μόνο στις ΗΠΑ θα απαιτηθούν 3,6 τρισεκατομμύρια δολλάρια ως το 2020, μόνο για την επισκευή των υποδομών που ήδη υπάρχουν. Τα πεζοδρόμια είναι πολύ φθηνότερα. Παράλληλα, τα πεζοδρόμια επιφέρουν οφέλη στην υγεία και την ποιότητα του αέρα με αξία υπέρδιπλη από το κόστος κατασκευής τους.
27. Μειώνει τις δαπάνες για την υγεία
Η καθιστική ζωή συνεπάγεται τεράστιο κόστος για την υγεία. Οι ΗΠΑ δαπανούν 190 δισεκατομμύρια δολλάρια μόνο για τις ασθένειες που έχουν σχέση με την παχυσαρκία.
28. Μειώνει την εξάρτηση από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα έχουν εξαντληθεί σε μόλις 56 χρόνια, ενώ τα αυτοκίνητα δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καίνε. Αντίθετα, το περπάτημα μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει ενέργεια, αν οι πόλεις εγκαταστήσουν συστήματα πιεζοηλεκτρισμού κάτω από τις πλάκες των πεζοδρομίων.
29. Μειώνει τη χρήση γης
Τα πεζοδρόμια και οι ποδηλατόδρομοι πιάνουν πολύ λιγότερο χώρο από τους αυτοκινητόδρομους. Επίσης, επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζουν σε μικρότερες αποστάσεις, από τις τεράστιες εκτάσεις που απαιτούν τα προάστια που εξαρτώνται από το αυτοκίνητο.

30. Μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση
Όταν το Παρίσι όρισε μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο το 2015, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε κατά 40% σε διάφορα τμήματα της πόλης. Μακροπρόθεσμα, η αύξηση των μετακινήσεων με τα πόδια μπορεί να βελτιώσει την υγεία όλων, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, ενώ μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας πόλης.
31. Μειώνει το θόρυβο
Όταν μειώνονται τα οχήματα, μειώνεται και ο θόρυβος. Την πρώτη μέρα χωρίς αυτοκίνητο στο Παρίσι, τα επίπεδα θορύβου στους κεντρικούς δρόμους έπεσαν κατά τρία ντεσιμπέλ. Τα φυτά και τα δέντρα (τα οποία αυξάνουν το περπάτημα κάνοντας τους δρόμους πιο ευχάριστους) βοηθούν επίσης στη μείωση της ηχορύπανσης.
32. Βελτιώνει το μικροκλίμα των πόλεων
Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι μετατρέπουν τις πόλεις σε θερμά σημεία, συσσωρεύοντας ζέστη. Αντίθετα, τα δεντροφυτεμένα πεζοδρόμια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας από 9 έως 35 βαθμούς Φαρενάιτ (5-20 ο
C).
33. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πλημμυρών
Πεζοδρόμια τα οποία έχουν διαπερατή επιφάνεια μπορούν να απορροφήσουν ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια μιας βροχόπτωσης, μειώνοντας τον κίνδυνο πλημμύρας.
34. Ομορφαίνει τις πόλεις
Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια αποτελούν την πλειοψηφία των δημόσιων χώρων στις περισσότερες πόλεις, όπως στο Σικάγο, όπου αποτελούν το 70%. Οι παρεμβάσεις που κάνουν ένα δημόσιο χώρο πιο ελκυστικό για να ενθαρρύνουν το περπάτημα (δενδροφυτεύσεις, έργα γλυπτικής, κτλ) έχουν το παράπλευρο αποτέλεσμα να κάνουν την περιοχή πολύ ομορφότερη από άλλες (που δεν έχουν δεχτεί παρόμοιες παρεμβάσεις).
35. Αυξάνει την ενεργητική χρήση των δημόσιων χώρων
Στις περιοχές όπου ενθαρρύνεται το περπάτημα, οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να χρησιμοποιούν τα πάρκα, τις πλατείες και τους άλλους δημόσιους χώρους. Στην Κοπεγχάγη, η οποία έγινε πολύ φιλικότερη για τους πεζούς τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των ανθρώπων που απολαμβάνουν τις πλατείες και γενικώς χρησιμοποιούν τους δημόσιους χώρους τριπλασιάστηκε.
36. Κάνει καλύτερη χρήση του χώρου
Οι δρόμοι που έχουν επανασχεδιαστεί ώστε να ενθαρρύνουν το περπάτημα, συχνά συμπεριλαμβάνουν και παρακείμενους δημόσιους χώρους, οι οποίοι συνήθως υποχρησιμοποιούνταν. Στη Νέα Υόρκη, μια μελέτη ανακάλυψε 700 μίλια υποχρησιμοποιούμενων δημόσιων χώρων κάτω από οδογέφυρες και άλλες υπέργειες κατασκευές.
37. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να οδηγούν λιγότερο
‘Οταν η Κοπεγχάγη πεζοδρόμησε τον κεντρικό της δρόμο, η κυκλοφορία πεζών αυξήθηκε κατά 35% το πρώτο έτος. Σε πολλές πόλεις, μεγάλος αριθμός διαδρομών καλύπτουν μικρές αποστάσεις. Συνεπώς, η βελτίωση των υποδομών για τους πεζούς αυξάνει τις πιθανότητες οι άνθρωποι να διανύσουν αυτές τις αποστάσεις με τα πόδια ή με ποδήλατο.
38. Προωθεί τη μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Όσοι χρησιμοποιούν το μετρό ή το λεωφορείο για να πάνε στη δουλειά τους πρέπει να μεταβούν ως τη στάση ή το σταθμό από το σπίτι τους. Αν αυτή η διαδρομή μπορεί να γίνει με τα πόδια, οι πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν τις συγκοινωνίες αντί για το αυτοκίνητό τους αυξάνονται.
39. Αυξάνουν την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών
Η δυνατότητα μετακίνησης με τα πόδια μπορεί να κάνει την επικοινωνία μεταξύ διαφόρων περιοχών ευκολότερη, δημιουργώντας ένα δίκτυο διαδρομών το οποίο μπορεί να είναι πιο εύχρηστο από εκείνο των δρόμων.  
40. Γεφυρώνει χάσματα
Η δημιουργία υποδομών για τους πεζούς μπορεί να επανασυνδέσει περιοχές των πόλεων οι οποίες μπορεί να αποκόπηκαν η μία από την άλλη από παλιότερα οδικά έργα. Για παράδειγμα, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, μια πεζογέφυρα η οποία χρηματοδοτήθηκε από τους πολίτες ενώνει περιοχές οι οποίες διασχίζονται από έναν αυτοκινητόδρομο και μια σιδηροδρομική γραμμή.
41. Κάνει τις πόλεις ανταγωνιστικότερες
Η δυνατότητα περπατήματος σε μια πόλη έχει άμεση συνάρτηση με την ποιότητα ζωής στην πόλη αυτή. Όταν η Μελβούρνη επανασχεδίασε το κέντρο της για να διευκολύνει την κυκλοφορία των πεζών, ο πληθυσμός της αυξήθηκε κατά 830%, ενώ αναγνωρίζεται από το περιοδικό
Economistως η «καλύτερη πόλη του κόσμου για να ζει κανείς» επί πέντε συνεχή έτη.
42. Αυξάνει την πολιτική υποστήριξη
‘Οταν ο δήμαρχος της Ισπανικής πόλης
Pontevedraαποφάσισε να απαγορευτούν τα αυτοκίνητα στην πόλη το 1999, οι πολίτες τον λάτρεψαν. Σήμεραδιανύειτηνπέμπτητουθητεία.
43. Μειώνει την αδιαφορία
Όταν οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο στους δημόσιους χώρους της γειτονιάς τους, είναι πολύ πιθανότερο να ενδιαφέρονται για εκείνη και να κάνουν προσπάθειες για τη βελτίωσή της. Σε πολλές πόλεις αυξάνονται διαρκώς τα έργα που χρηματοδοτούνται και εκτελούνται από πολίτες.
44. Ενθαρρύνει τη συμμετοχή
Για κάθε 10 λεπτά που οι άνθρωποι περνούν στο αυτοκίνητό τους, η συμμετοχή τους σε θέματα που αφορούν την τοπική τους κοινότητα μειώνεται κατά 10%. Στο Λος Άντζελες, όπου οι άνθρωποι δαπανούν 64 ώρες το χρόνο στην κίνηση, η πόλη προσπαθεί να αυξήσει τη συμμετοχή στα κοινά βοηθώντας τους κατοίκους διάφορων περιοχών να διαμορφώσουν δρόμους με μικρή κίνηση σε πεζόδρομους.
45. Ενθαρρύνει την κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη
Όταν περπατούν, οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με άλλα μέλη της κοινότητάς τους, πράγμα που ενισχύει την αίσθηση της κοινής ευθύνης. Στο Μεξικό, ένας αυτοχαρακτηριζόμενος «υπερήρωας» των πεζών, ο οποίος υπερασπίζεται τους πεζούς στους δρόμους της πόλης, συνέβαλε στην αύξηση της πολιτικής υποστήριξης για το νέο πρόγραμμα του δήμου, με στόχο τη μείωση στο μηδέν των θανάτων από τροχαία.  
46. Προωθεί συμπεριφορές που δε βλάπτουν το περιβάλλον
Μια μελέτη που έγινε στον Καναδά ανακάλυψε πως αν οι άνθρωποι οδηγούσαν μια μέρα λιγότερο κάθε εβδομάδα, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα μειωνόταν κατά 3,8 εκατομμύρια τόνους. Όταν οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν, είναι δυνατό να παρατηρηθεί μια πολιτισμική μεταβολή ενάντια στη χρήση του αυτοκινήτου. Αν και η αναφορά δεν αναφέρει κάτι τέτοιο, όταν ένας άνθρωπος παίρνει μια πρωτοβουλία που βοηθά το περιβάλλον, είναι πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες.
47. Βοηθά στην αντιμετώπιση απεργιών και καταστροφών
Όταν οι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν, μια απεργία συγκοινωνιών ή έλλειψη καυσίμων δημιουργεί λιγότερα προβλήματα. Όταν οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν από το ένα σημείο στο άλλο, είναι δυσκολότερο να παραλύσει η πόλη από μια φυσική καταστροφή.
48. Αποτελεί εργαλείο για την αναζωογόνηση των πόλεων
Όταν μια περιοχή γίνεται πιο κατάλληλη για τους πεζούς, είναι πολύ πιθανό ν’ ακολουθήσει γενικότερη ανανέωση της περιοχής. Για παράδειγμα στη Μαδρίτη, η δημιουργία ενός πάρκου με μονοπάτια για πεζούς δίπλα στο ποτάμι, οδήγησε σε επενδύσεις που δημιούργησαν χώρους άθλησης, πλατείες, καφετέριες καθώς και την ανακαίνιση ιστορικών μνημείων.
49. Επιτρέπει ευέλικτες μικρολύσεις
Ένας πεζοδρομημένος δρόμος είναι πολύ πιθανότερο να συντηρηθεί ή να βελτιωθεί με μικροεπεμβάσεις χαμηλού κόστους και απλές αυτοσχέδιες λύσεις.
50. Βοηθά στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
Οι πεζοδρομήσεις γύρω από ένα πολιτιστικό μνημείο μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των επισκεπτών σ΄ αυτό, και να συμβάλλουν στις προσπάθειες διατήρησής του. Για παράδειγμα, όταν η πόλη του Πεκίνου εκσυγχρονιζόταν με ραγδαίους ρυθμούς, οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να πεζοδρομήσουν πολλά παλιά και στενά δρομάκια, με αποτέλεσμα την αύξηση των επισκεπτών και τη σωτηρία ενός ιστορικού τμήματος της πόλης που διαφορετικά θα μπορούσε να είχε χαθεί για πάντα.

Αυτό το άρθρο είναι μετάφραση του αγγλικού πρωτοτύπου, της AdelePeters (που δημοσιεύτηκε στις 024/8/2016). Όλες οι εικόνες του κειμένου προέρχονται από την ίδια πηγή.
Το άρθρο αποτελεί σύνοψη μιας πολυσέλιδης έρευνας, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή PDF. Τα σχόλια με πλάγια γράμματα προστέθηκαν από τις Μαμάδες στο Δρόμο.





Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς

$
0
0
Ναι, ο δήμαρχος "έφτιαξε"τα πεζοδρόμια.
Και τι φτιάξιμο!
Ακολουθώντας πλήρως όλες τις προδιαγραφές, τηρώντας κατά γράμμα όλες τις διατάξεις της ΕΕ και του κράτους, για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στη μετακίνηση!



Ναι, με τα δικά μας ευρουλάκια τα έκανε όλα αυτά.
Τα πεζοδρόμια στα οποία δε χωρά ούτε παιδί με καρότσι, ούτε παππούς με μπαστούνι.
Εμείς πληρώσαμε για τις ράμπες που κανείς δε μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις ειδικές πλάκες τυφλών που οδηγούν σε κολώνες και δέντρα.


Γιατί;
Γιατί ανεχόμαστε να πετιέται ο ιδρώτας μας για να θησαυρίζουν μερικοί κι εμείς, ο κυρίαρχος λαός, να μην κερδίζει τίποτα;
Ούτε δυο μέτρα γης να περπατήσουμε σαν άνθρωποι βρε αδερφέ....


Κι εντάξει, δε θες να φτιάξεις τους δρόμους; Δε μπορείς;
Το καταλαβαίνουμε.
Μη ρίξεις τόσες χιλιάδες για καινούριες πλάκες.
Φτιάξε ένα σχολείο που να πάρει.
Πάρε ένα απορριματοφόρο.

Κάνε κάτι χρήσιμο.
Αλλά εμείς καθόμαστε βουβοί κι οι κόποι μας ρίχνονται στον πίθο των Δαναΐδων....

 
Οι φωτογραφίες είναι από το δήμο Παπάγου. Ευχαριστούμε την Α.Π., φίλη μας και "Θεία στο Δρόμο", που μένει εκεί.

Ο υπερήρωας των πεζών!

$
0
0
Στην τεράστια και χαοτική πόλη του Μεξικού ζουν 21 εκατομμύρια άνθρωποι και ένας σούπερ ήρωας.





Μάλιστα, κανονικός σούπερ ήρωας, με τη μάσκα του και την ασπρόμαυρη κάπα του. Στέκεται στις διαβάσεις και σπρώχνει πίσω τα αυτοκίνητα που έχουν σταματήσει πάνω τους, για να περάσουν οι πεζοί. Στέκεται στα πεζοδρόμια και φοβερίζει τα αυτοκίνητα που πάνε να περάσουν με κόκκινο.
Και – τι παράξενο – οι οδηγοί γελούν και υποχωρούν. Οι πεζοί περνούν.


Όταν δε σταματά αυτοκίνητα, ο υπερήρωας κυκλοφορεί με στένσιλ και σπρέι και βάφει διαβάσεις όπου δεν υπάρχουν. Εναλλακτικά, ζωγραφίζει πεζοδρόμια, σε δρόμους που δεν έχουν. Και, όπως είπαμε, βοηθά τους πεζούς να περάσουν το δρόμο.



Μα ποιος είναι;
Ο προστάτης των Μεξικάνων αυτοαποκαλείται Peatonito, δηλαδή «Πεζούλης», μικρός πεζός. Το πραγματικό του όνομα είναι JorgeCáñez. Απέκτησε τις σούπερ δυνάμεις του όταν ήταν φοιτητής, διερωτώμενος γιατί ήταν τόσο αφόρητη η συγκοινωνία προς το πανεπιστήμιο. Σήμερα, 30 ετών και απόφοιτος πολιτικών επιστημών, εργάζεται ως σύμβουλος του δήμου για θέματα συγκοινωνιών και συνεχίζει να φορά την κάπα του 2 φορές την εβδομάδα.




Γιατί όμως το Μεξικό χρειάζεται έναν σούπερ ήρωα;
Η πόλη είναι τόσο μεγάλη, που χρειάζεται από μία ως τρεις ώρες για να πας οπουδήποτε με το αμάξι. Ίσως γι αυτό το 80% των μετακινήσεων γίνεται με τα πόδια. Όμως το τοπικό Μετρό έχει χρόνια να συντηρηθεί (ή να επεκταθεί), παρόλο που κάθε μέρα είναι πάντα φίσκα στον κόσμο. Στην επιφάνεια, ο κόσμος στριμώχνεται σε σαραβαλιασμένα λεωφορεία που οι οδηγοί τους τρέχουν σαν τρελλοί και ποτέ δε σταματούν εκεί που πρέπει. Οι πεζοί σκοντάφτουν πάνω στα σπασμένα πεζοδρόμια ή περπατούν ανάμεσα στ’ αυτοκίνητα. Εναλλακτικά, ρισκάρουν τη ζωή τους με τα ποδήλατα του δήμου. Και οι οδηγοί, οδηγούν σαν τρελλοί αντιμετωπίζοντας τους πεζούς «σαν κοτόπουλα.»
Κάθε χρόνο χίλιοι άνθρωποι πεθαίνουν από τροχαία στους δρόμους της πόλης, οι μισοί από αυτούς πεζοί. Όσο για τη χώρα, έχει το αμφίβολο προνόμιο να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 πιο επικίνδυνες όσον αφορά τα θύματα τροχαίων.



Τι έχει καταφέρει
Τα κόλπα του Peatonitoκαι η συστηματική του εκστρατεία (μαζί με άλλους φορείς) για καλύτερες συνθήκες κυκλοφορίας έχουν φέρει αποτελέσματα. Μπορεί οι δρόμοι να είναι εξίσου χαοτικοί και η οδική νοοτροπία των Μεξικανών να θυμίζει πολύ το μέσο Έλληνα, όμως κάτι άρχισε ν’ αλλάζει. Το 2010, η πόλη εισήγαγε ένα σύστημα Λεωφορείων Ταχείας Κυκλοφορίας. Πρόσφατα μάλιστα υιοθέτησε το «Όραμα μηδέν», μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τη μείωση των νεκρών από τροχαία στο μηδέν.

Μήπως μας χρειάζεται κι εμάς ένας σούπερ-ήρωας;

____________________________
Πηγές: 
https://www.theguardian.com/cities/2015/nov/09/unmasked-mexico-city-superhero-wrestling-pedestrian-rights
http://www.wsj.com/articles/SB10001424127887324659404578502933031494420
https://www.wearemitu.com/mitu-world/a-real-mexican-superhero-is-saving-lives-one-pedestrian-at-a-time/


Κόμβος Αμπελοκήπων 1: οδός Ζαχάρωφ

$
0
0
Η οδός Ζαχάρωφ στους Αμπελοκήπους είναι ένας μικρός λοξός δρόμος που συνδέει την λεωφόρο Αλεξάνδρας με τις λεωφόρους Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων.



Το πεζοδρόμιο της Αλεξάνδρας πριν τη Ζαχάρωφ έχει επαρκές πλάτος, αλλά στη Ζαχάρωφ συνεχίζεται σε ένα πέρασμα για πεζούς πλάτους 20cm. Τα αυτοκίνητα περνούν από εκεί με μεγάλη ταχύτητα και ο πεζός, που συχνά αναγκάζεται να κατεβεί στο οδόστρωμα, ειδικά όταν άλλος πεζός έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, κινδυνεύει ιδιαίτερα.

Αυτή η επικίνδυνη διαμόρφωση σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε πριν από λίγα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα οχήματα και όχι τους πεζούς.


Η οργάνωση ΠΕΖΗ, προχωρεί σε κατάληψη της μίας λωρίδας κυκλοφορίας με κώνους, για να διεκδικήσουμε το χώρο των πεζών.
Η κατάληψη θα γίνει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 12:00 - 14:00.
Η δράση έχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα των πανευρωπαϊκών δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
Σας καλούμε να έρθετε για να διεκδικήσουμε ασφαλή και ευχάριστα πεζοδρόμια.
Για να σχεδιάζονται πόλεις με προτεραιότητα στους ανθρώπους και όχι στις μηχανές.


Γιατί η δράση θα γίνει στη οδό Ζαχάρωφ;

Γιατί η διαμόρφωση είναι επικίνδυνη για τους πεζούς.
Γιατί η οδός Ζαχάρωφ σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα οχήματα και όχι τους πεζούς. Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι ο δρόμος σχεδιάστηκε με προδιαγραφές για αυτοκίνητα και δεν υπήρχε χώρος για πεζούς. Και μάλιστα ενώ υπήρχαν προδιαγραφές και για χώρους κίνησης πεζών (ΦΕΚ#). Άλλα τώρα υπάρχουν οι ίδιες σχεδόν προδιαγραφές (ΦΕΚ 2621Β/2009).
Γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια και ούτε τα υπουργεία, ούτε ο Δήμος Αθηναίων προχώρησαν σε διορθώσεις.
Γιατί η περιοχή είναι κεντρική της Αθήνας και υπάρχει μεγάλη κίνηση πεζών.
Γιατί στο στενό και επικίνδυνο πεζοδρόμιο της οδού Ζαχάρωφ βρίσκεται η είσοδος δημόσιων υπηρεσιών, που δεν έχουν διαμορφώσει ή διεκδικήσει ένα ασφαλές πεζοδρόμιο.
Γιατί υπάρχουν δυνατότητες διαμόρφωσης όπως δηλώνει το έγγραφο του υπουργείου.
Γιατί στις πόλεις μας οι πεζοί κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα. Στον Δήμο Αθήνας.
Γιατί μετά από πολλά χρόνια μείωσης των νεκρών και των τραυματιών στην Ελλάδα, από το 2015 έχουμε πάλι αύξηση.
Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, τα αρμόδια υπουργεία και οι δήμοι της χώρας μας δεν έχουν προχωρήσει σε εντοπισμό των ανεπαρκούς πλάτους και επικίνδυνων πεζοδρομίων, ώστε να τα προχωρήσουν σε βελτιώσεις μικρού κόστους αλλά μεγάλης σημασίας για την ζωή, την αρτιμέλεια και την άνεση των πολιτών.

Ποιες είναι οι απαιτούμενες διαστάσεις πεζοδρομίων

Στην Ελλάδα για τα πεζοδρόμια ισχύουν οι οδηγίες για τα ΑΜΕΑ. Αυτές εξυπηρετούν και τους υπόλοιπους πεζούς (ΥΑ 52907 ΥΠΕΚΑ/ ΦΕΚ 2621Β/31-12-2009) και μεταξύ άλλων προβλέπουν:
  • ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου 2 μέτρα
  • ελεύθερο πλάτος 1,50 μέτρο (χωρίς κανένα εμπόδιο για τους πεζούς)
  • ελεύθερο ύψος 2,20 μέτρα (χωρίς κανένα εμπόδιο για τους πεζούς)
  • Μικρότερες επιφάνειες σε περίπτωση παλαιών ή προβληματικών διαμορφώσεων (αν και οι διεθνείς προδιαγραφές (ΟΟΑΣΑ) συνιστούν πλάτος πάνω από 1,80μ.). Θεωρούμε ότι το 1,50μ. ελεύθερο πλάτος διέλευσης μπορεί να είναι ικανοποιητικό ως παρέκκλιση για υπάρχοντα πεζοδρόμια που δεν έχουν μεγάλη κίνηση, όμως για πεζοδρόμια με εμπορική κίνηση θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο.






Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Όλες οι δράσεις

$
0
0
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότηταςκαι δεν κινείται τίποτα - ή μήπως όχι;
Μολονότι το επίσημο κράτος φαίνεται να αγνοεί την ευκαιρία, παρόλα αυτά αυτή την εβδομάδα πραγματοποιούνται 86 δράσεις σε όλη την Ελλάδα, από τοπικούς συλλόγους ή την τοπική αυτοδιοίκηση.



Τι είναι αυτή η εβδομάδα;
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότηταςείναι μια πρωτοβουλία κατά την οποία κάθε χρόνο κρατικές, τοπικές αρχές και συλλογικότητες καλούνται να παρουσιάσουν στους πολίτες εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, να εξετάσουν τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι περιοχές τους και να προωθήσουν νέες συμπεριφορές με στόχο να δημιουργηθούν νέες στρατηγικές μετακίνησης, πιο φιλικές προς το περιβάλλον και τους πολίτες.

Μπα; Και από πότε γίνεται αυτό;
H πρωτοβουλία χρονολογείται από το 2002. Η χώρα μας συμμετέχει κάθε χρόνο, αν και η απουσία κρατικών πρωτοβουλιών (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι αξιοσημείωτη. Μεγαλύτερη δραστηριότητα παρουσιάζεται από συλλόγους και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τι γίνεται φέτος;
Εκτός από τη δράση της αδελφής οργάνωσης ΠΕΖΗ, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στις 17 Σεπτεμβρίου, πολλοί άλλοι φορείς διοργανωσαν δράσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μπορείτε να τις δείτε όλες εδώ, ή στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

Ε, και;
Παρακαλούμε, μη συνεχίσετε να διαβάζετε αν είστε ευχαριστημένος/-η από το χρόνο που ξοδεύετε για να πάτε οπουδήποτε. Αν όμως πιστεύετε πως ο χρόνος που περνάτε στο δρόμο είναι υπερβολικός ή  πως οι συνθήκες μετακίνησης θα μπορούσαν να είναι καλύτερες, τότε συμφωνούμε.

Πιστεύουμε πως υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να περνά κανείς τη ζωή του από το να περιμένει πηγμένος στην κίνηση, να ξεροσταλιάζει στη στάση ή να στριμώχνεται σε παραφορτωμένα λεωφορεία. Πιστεύουμε επίσης πως ο θόρυβος, το καυσαέριο και ο εκνευρισμός επηρρεάζουν αρνητικά την υγεία και την ευημερία όλων μας.

Αν λοιπόν συμφωνούμε πως δύο-τρεις ώρες από τη ζωή μας κάθε μέρα είναι πάρα πολύ, αν δεν αντέχουμε πια να ψάχνουμε θέση για παρκάρισμα, αν έχουμε βαρεθεί να περιμένουμε το λεωφορείο που δεν έρχεται, τότε είναι καιρός να κάνουμε κάτι γι αυτό.

Η  μετακίνηση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και, στις σύγχρονες, τεράστιες πόλεις, δεν είναι πια ένας απλός περίπατος με τα πόδια, όπως στις παλιότερες κοινωνίες. Κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και κάθε αρχή που σέβεται τους πολίτες της θα έπρεπε να διεκδικεί βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης με κάθε τρόπο, για κάθε κάτοικο.

Και λυπούμαστε ειλικρινά όταν βλέπουμε πως το Ελληνικό κράτος φαίνεται να αδιαφορεί για μια τόσο βασική παράμετρο της ζωής όλων μας.

Κι εσείς τι κάνετε;
Οι "Μαμάδες"αυτό τον καιρό απασχολούνται με δυο δράσεις: τις αναπλάσεις δρόμων στο Δήμο Βύρωνακαι τημεταφορά παιδικών και αναπηρικών καροτσιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Καμία από τις δύο δεν είναι συνδεδεμένη με την εβδομάδα κινητικότητας.

Εμείς τι κάνουμε;
Ναι, εσείς, κι εγώ, και όλοι μας, τι κάνουμε για να βελτιώσουμε ό,τι μας ενοχλεί; Γκρινιάζουμε στην καφετέρια, ή σηκώνουμε τα μανίκια για να κάνουμε κάτι;

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΕΙΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


Athens
Deskati
dimosalimou
DRAMA
GREVENA
Heraklion
Hersonisos
HYDRA
Kalamaria
Kallithea
Kavala
Kea, Cyclades
Kozani
Lamia
MEGARA
MUNICIPALITY DORIDOS
MUNICIPALITY OF DELPHI
Municipality Of Komotini
MUNICIPALITY OF LARISSA - ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Nafplio

oropos
PENTELI
Serres
Skidra
SPARTA
Spetses
Thassos
Thessaloniki
Thessaloniki Public Transport Authority
Trikala
Tripolis
Vari-Voula-Vouliagmeni
Vironas
Volos
XANTHI
Zakynthos
Αλεξανδρούπολη
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
Άρτα
ΒΕΡΟΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Δήμος Αλιάρτου - Θεσπιεών
ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ
ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Δήμος Ρεθύμνης
ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
Ηγουμενίτσα
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Καστοριά
ΚΙΜΩΛΟΣ
Μαΐστρος Αλεξανδρούπολης
ΜΑΡΟΥΣΙ
Μοσχάτο - Ταύρος
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
ΝΕΜΕΑ
Ορεστιάδα
ΠΑΤΡΑ
Πειραιάς
ΠΡΕΒΕΖΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Πύλη
ΣΑΜΟΣ
Σητεία
Σκόπελος
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ
ΤΗΝΟΣ
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ
ΦΙΛΟΘΕΗ-ΨΥΧΙΚΟ
ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΧΑΝΙΑ
ΧΙΟΣ
ΨΑΡΑ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Όλες οι δράσεις

$
0
0
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότηταςκαι δεν κινείται τίποτα - ή μήπως όχι;
Μολονότι το επίσημο κράτος φαίνεται να αγνοεί την ευκαιρία, παρόλα αυτά αυτή την εβδομάδα πραγματοποιούνται 86 δράσεις σε όλη την Ελλάδα, από τοπικούς συλλόγους ή την τοπική αυτοδιοίκηση.




Τι είναι αυτή η εβδομάδα;
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότηταςείναι μια πρωτοβουλία κατά την οποία κάθε χρόνο κρατικές, τοπικές αρχές και συλλογικότητες καλούνται να παρουσιάσουν στους πολίτες εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, να εξετάσουν τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι περιοχές τους και να προωθήσουν νέες συμπεριφορές με στόχο να δημιουργηθούν νέες στρατηγικές μετακίνησης, πιο φιλικές προς το περιβάλλον και τους πολίτες.

Μπα; Και από πότε γίνεται αυτό;
H πρωτοβουλία χρονολογείται από το 2002. Η χώρα μας συμμετέχει κάθε χρόνο, αν και η απουσία κρατικών πρωτοβουλιών (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι αξιοσημείωτη. Μεγαλύτερη δραστηριότητα παρουσιάζεται από συλλόγους και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τι γίνεται φέτος;
Εκτός από τη δράση της αδελφής οργάνωσης ΠΕΖΗ, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στις 17 Σεπτεμβρίου, πολλοί άλλοι φορείς διοργανωσαν δράσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μπορείτε να τις δείτε όλες εδώ, ή στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

Ε, και;
Παρακαλούμε, μη συνεχίσετε να διαβάζετε αν είστε ευχαριστημένος/-η από το χρόνο που ξοδεύετε για να πάτε οπουδήποτε. Αν όμως πιστεύετε πως ο χρόνος που περνάτε στο δρόμο είναι υπερβολικός ή  πως οι συνθήκες μετακίνησης θα μπορούσαν να είναι καλύτερες, τότε συμφωνούμε.

Πιστεύουμε πως υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να περνά κανείς τη ζωή του από το να περιμένει πηγμένος στην κίνηση, να ξεροσταλιάζει στη στάση ή να στριμώχνεται σε παραφορτωμένα λεωφορεία. Πιστεύουμε επίσης πως ο θόρυβος, το καυσαέριο και ο εκνευρισμός επηρρεάζουν αρνητικά την υγεία και την ευημερία όλων μας.

Αν λοιπόν συμφωνούμε πως δύο-τρεις ώρες από τη ζωή μας κάθε μέρα είναι πάρα πολύ, αν δεν αντέχουμε πια να ψάχνουμε θέση για παρκάρισμα, αν έχουμε βαρεθεί να περιμένουμε το λεωφορείο που δεν έρχεται, τότε είναι καιρός να κάνουμε κάτι γι αυτό.

Η  μετακίνηση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και, στις σύγχρονες, τεράστιες πόλεις, δεν είναι πια ένας απλός περίπατος με τα πόδια, όπως στις παλιότερες κοινωνίες. Κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και κάθε αρχή που σέβεται τους πολίτες της θα έπρεπε να διεκδικεί βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης με κάθε τρόπο, για κάθε κάτοικο.

Και λυπούμαστε ειλικρινά όταν βλέπουμε πως το Ελληνικό κράτος φαίνεται να αδιαφορεί για μια τόσο βασική παράμετρο της ζωής όλων μας.

Κι εσείς τι κάνετε;
Οι "Μαμάδες"αυτό τον καιρό απασχολούνται με δυο δράσεις: τις αναπλάσεις δρόμων στο Δήμο Βύρωνακαι τημεταφορά παιδικών και αναπηρικών καροτσιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Καμία από τις δύο δεν είναι συνδεδεμένη με την εβδομάδα κινητικότητας.

Εμείς τι κάνουμε;
Ναι, εσείς, κι εγώ, και όλοι μας, τι κάνουμε για να βελτιώσουμε ό,τι μας ενοχλεί; Γκρινιάζουμε στην καφετέρια, ή σηκώνουμε τα μανίκια για να κάνουμε κάτι;

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΕΙΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ




Deskati
dimosalimou
DRAMA
GREVENA
Heraklion
Hersonisos
HYDRA
Kalamaria
Kallithea
Kavala
Kea, Cyclades
Kozani
Lamia
MEGARA
MUNICIPALITY DORIDOS
MUNICIPALITY OF DELPHI
Municipality Of Komotini
MUNICIPALITY OF LARISSA - ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Nafplio


oropos
PENTELI
Serres
Skidra
SPARTA
Spetses
Thassos
Thessaloniki
Thessaloniki Public Transport Authority
Trikala
Tripolis
Vari-Voula-Vouliagmeni
Vironas
Volos
XANTHI
Zakynthos
Αλεξανδρούπολη
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
Άρτα
ΒΕΡΟΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Δήμος Αλιάρτου - Θεσπιεών
ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ
ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Δήμος Ρεθύμνης
ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
Ηγουμενίτσα
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Καστοριά
ΚΙΜΩΛΟΣ
Μαΐστρος Αλεξανδρούπολης
ΜΑΡΟΥΣΙ
Μοσχάτο - Ταύρος
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
ΝΕΜΕΑ
Ορεστιάδα
ΠΑΤΡΑ
Πειραιάς
ΠΡΕΒΕΖΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Πύλη
ΣΑΜΟΣ
Σητεία
Σκόπελος
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ
ΤΗΝΟΣ
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ
ΦΙΛΟΘΕΗ-ΨΥΧΙΚΟ
ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΧΑΝΙΑ
ΧΙΟΣ
ΨΑΡΑ


Το βασιλικό μονοπώλιο του ΟΑΣΘ

$
0
0

"Φανταστείτε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μιας ευρωπαϊκής χώρας να διαθέτει μια και μόνον αστική συγκοινωνία. Τώρα φανταστείτε να είστε μέτοχος μιας οποιασδήποτε εταιρείας, όπου το κράτος σας διασφαλίζει προκαταβολικά το επιχειρηματικό κέρδος ανεξάρτητα από την πορεία της εταιρείας, ζητώντας σας να του παραθέτετε ετησίως τα έξοδα και τα έσοδά της, ώστε να σας καλύπτει τη ζημιά με δικά του χρήματα. Και τώρα σταματήστε να φαντάζεστε και ανοίξτε τα μάτια σας. Καλώς ήρθατε στον ΟΑΣΘ. Παρακαλούμε, κρατηθείτε από τις χειρολαβές."


Τα παραπάνω δεν είναι δικά μου - τα πήρα από αυτό το άρθρο, το οποίο συνεχίζει, με απίστευτα
πράγματα για τον Οργανισμό και τη σχέση του με το Ελληνικό Κράτος. Πολλά άλλα σκανδαλώδη, έχουν ακουστεί κατά καιρούς.

Το θέμα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης έχει μπει αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα, με αφορμή την απεργία που ταλαιπωρεί τους Θεσσαλονικείς. Δε θα ασχοληθώ αυτή τη στιγμή με το ποιος έχει δίκιο ή άδικο και τι πρέπει να γίνει.

Θα περιοριστώ μόνο να πω πως αυτή τη στιγμή, τα θύματα είναι οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι καλούνται να μετακινηθούν σε μια πόλη που δε  διαθέτει άλλους τρόπους μετακίνησης, πέραν του λεωφορείου και του ΙΧ. Το κυκλοφοριακό χάος της Θεσσαλονίκης έχει γίνει ακόμη χειρότερο (αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό), ενώ οι πολίτες καταφεύγουν σε ωτο-στοπή πληρώνουν πανάκριβα τις μετακινήσεις τους για να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Θυμάστε που λέγαμε σε προηγούμενο άρθροότι ένας από τους λόγους που πρέπει να υπάρχει δίκτυο πεζοδρόμων είναι για να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή απεργιών; (δείτε το επιχείρημα Νο. 47) Αν αυτή τη στιγμή υπήρχε ένα τέτοιο δίκτυο λιγότεροι Θεσσαλονικείς θα αναγκάζονταν να πάρουν το αυτοκίνητό τους (και μετά να το διπλοπαρκάρουν, με την ανοχή της τροχαίας). Αν υπήρχε ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων, σε συνδυασμό με ένα ελαφρύ και εύχρηστο τραμ, τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα. Ακόμη και το Ελληνικό Κράτος θα ήταν σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση, αν υπήρχαν εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης.

Πριν λίγο δε συζητούσαμε για Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας; Να γιατί η Εβδομάδα είναι σημαντική. Να γιατί όλοι χρειαζόμαστε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο μετακίνησης. Να γιατί πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικές στο γνωστό μοντέλο αυτοκίνητο-λεωφορείο.

Τρόποι υπάρχουν. Φαντασία δεν υπάρχει.





.



 

Διπλωματική ασυλία στο παρκάρισμα!

$
0
0
Γράφει η Έλενα Τ.:



«Ως Αθηναία και μητέρα διδύμων, υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία θα μπορούσα να θίξω [...] Σε αυτό το email θα ήθελα να θέσω το θέμα παρκαρίσματος των αυτοκινήτων με πινακίδες ΔΣ, τα οποία απ΄ ότι έχω καταλάβει απολαμβάνουν μιας ιδιαίτερης ασυλίας και παρκάρουν οπουδήποτε.



Μένω στα όρια του Δήμου Αθηναίων, στη Νέα Φιλοθέη Αθηνών, η οποία συνορεύει με τον Δήμο Π. Ψυχικού. Καθημερινά σχεδόν αφήνω το αυτοκίνητό μου στο Ψυχικό όπου πηγαίνουν τα παιδιά μου σε παιδικό σταθμό και κατεβαίνω στο κέντρο με λεωφορείο ή τρόλει από την στάση που βρίσκεται στην συμβολή της Οδού Υακίνθων με την λεωφόρο Κηφισίας. Να σημειωθεί ότι στο σημείο αυτό υπάρχουν πολλές πρεσβείες ξένων κρατών. 

Η οδός Υακίνθων έχει ένα πολύ στενό πεζοδρόμιο (ως συνήθως) στο οποίο παρκάρουν πολύ συχνά αυτοκίνητα. Στο σημείο όπου βρίσκεται η στάση επί της Λ. Κηφισίας βρίσκεται ένα μικρό παρκάκι με πεζοδρομημένο δρομάκι. Σχεδόν καθημερινά υπάρχει στο σημείο αυτό και επί του πεζοδρομημένου σημείου παράνομα παρκαρισμένο αυτοκίνητο - 9 στις 10 φορές με πινακίδες ΔΣ- πολλές φορές και δύο, με τρόπο που παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών και αποτελεί και απολύτως απαράδεκτο θέαμα για μένα, τα παιδιά μου κλπ (βλ. φώτο). 

Με αφορμή την εβδομάδα κινητικότητας και επειδή βαρέθηκα να βλέπω το θέαμα αυτό καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια (κι επειδή θεωρώ ότι παιδεία είναι και αυτό που βλέπουν τα παιδιά στον δρόμο), αποφάσισα να βγάλω διαδοχικές φωτογραφίες για μία-δύο εβδομάδες κάθε φορά που περνάω από εκεί και να τις στείλω συνολικά στον Δήμο του Ψυχικού, στην τροχαία Αθηνών και σε όποιον άλλο αρμόδιο φορέα υπάρχει. [...]

Θα ήθελα την γνώμη σας, την συμβουλή ή και την συνδρομή σας ως προς το ζήτημα αυτό [...],  ώστε να προχωρήσω  στην υλοποίηση αυτού του μίνι "project".»

Οι "Μαμάδες στο Δρόμο"καλωσορίζουμε στην παρέα μας την Έλενα που πήρε την πρωτοβουλία να δράσει, αντί να σκύβει το κεφάλι και να ανέχεται καταστάσεις.
Από μαμάδες σαν κι εμάς που πασχίζουν για τα παιδιά τους αλλάζει ο κόσμος!
Μπράβο σου Έλενα.

Σου ευχόμαστε καλή δύναμη και θα είμαστε μαζί σου σε κάθε βήμα.
Καλή επιτυχία!
 

Καθρέφτης αυτοκινήτου χτυπά πεντάχρονο...

$
0
0
... και κάθε μέρα, η κατάσταση συνεχίζεται. Γράφει η φίλη Β.Β.:
"Καλημέρα. Θεωρώ ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για διαφορετική διαμόρφωση, τόσο του δρόμου έξω από το 12o Νηπιαγωγείο Βύρωνα, όσο και των δρόμων γύρω από αυτό. Ενδεικτικά σας αναφέρω τη στάση του λεωφορείου στη γωνία της οδού Χειμάρας με την οδό Ηπείρου...
H οδός Χειμάρρας στο Βύρωνα.
...όπου βρίσκεται το νηπιαγωγείο, καθώς και την κατάσταση του αντίστοιχου πεζοδρομίου. Η τοποθέτηση κάδου απορριμμάτων και η συσσώρευση σκουπιδιών, δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα παιδιά και γονείς να περπατάνε στον ήδη στενό  δρόμο της οδού Χειμάρρας. 
Η επίμαχη στάση, στη γωνία με την οδό Ηπείρου.
Σε επικοινωνία που είχα με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου για το θέμα αυτό, την προηγούμενη σχολική χρονιά, διαβεβαιώθηκα ότι το πεζοδρόμιο θα καθαριστεί . Αυτό έγινε στοιχειωδώς: το πεζοδρόμιο είναι έτσι μετά από τον καθαρισμό. Πριν πάρω τηλέφωνο ήταν εντελώς αδιαπέραστο από ξερά χόρτα. Σήμερα είναι μέσα στις ακαθαρσίες από σκυλιά. Οι μπλε σακούλες στη γωνία είναι εκεί εδώ και μέρες. Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε για να γίνουν τα αυτονόητα;
Όταν κάποιος βρίσκεται στο πεζοδρόμιο βλέπει μπροστά του αυτό....
....και πίσω του αυτή την κατάσταση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε πρωί περνάμε με μεγάλο κίνδυνο από το δρόμο αυτό. Επίσης, δε βρίσκω το λόγο για την ύπαρξη μιας τόσο μεγάλης στάσης, της οποίας το σκέπαστρο δεν επιτρέπει την ασφαλή διέλευση από το πεζοδρόμιο.

Η γωνία Χειμάρρας-Ηπείρου από άλλη οπτική.
Πριν λίγο καιρό ο καθρέφτης ενός αυτοκινήτου που διερχόταν, ακούμπησε την πεντάχρονη κόρη μου. Ο τύπος ούτε που κατάλαβε τίποτα.Συνέχισε το δρόμο του. Έλεος δηλαδή!!! 
Το απέναντι πεζοδρόμιο, ανετότατο κι αυτό.
Λυπάμαι που το λέω, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι οδηγοί δεν υπολογίζουν το αν περνάει ένα παιδί το δρόμο και ούτε υπολογίζουν αν περνούν μπροστά από σχολείο. Αυτό φαίνεται και από τη συμπεριφορά τους απέναντι στους οδηγούς που σταματούν για 15 δευτερόλεπτα, με το αυτοκίνητό τους για να αφήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι πρέπει να μπουν φανάρια στους δρόμους αυτούς και ας ξεβολευτούν οι ανυπόμονοι. Αν δεν τους αρέσει μπορούν να πάνε και από άλλους δρόμους." 
  
Η οδός Ηπείρου. Προσέξτε τη διάβαση, μπροστά από το νηπιαγωγείο, που οδηγεί σε πεζοδρόμιο "για τα μάτια".

Η οδός Ηπείρου από την άλλη πλευρά της οδού Χειμάρρας.
Viewing all 414 articles
Browse latest View live