Quantcast
Channel: Μαμάδες στο δρόμο & φίλοι
Viewing all 414 articles
Browse latest View live

Συνάντηση με το Δήμο Βύρωνα

$
0
0


Η συνάντησή μας με τον κ. Βαγιανό, Εκπρόσωπο Τύπου του Δήμου Βύρωνα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.
Από αριστερά, η Γεωργία και η Βέρα, από τις "Μαμάδες", ο Αλέκος από τον "SOS-Τροχαία Εγκλήματα"και ο Δ. Βαγιανός, εκπρόσωπος τύπου του Δήμου Βύρωνα.
Παρόντες ήταν οι:
Βέρα Β., Γεωργία Χ. και Ήλια Ι., από τις "Μαμάδες στο Δρόμο"
Αλέκος Χ., από το σύλλογο "SOS-Τροχαία Εγκλήματα"και
Νίκος Σ. και Αλέξανδρος Α. από το σύλλογο "ΠΕΖΗ".

Στη συνάντησή μας υπενθυμίσαμε στον κ. Βαγιανό ότι πεζοί είναι το σύνολο των κατοίκων του Βύρωνα και πως η ασφάλειά μας είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.
Τονίσαμε πως δεν είναι απαραίτητα μεγαλόπνοα έργα για να βελτιωθεί η προσπελασιμότητα των χώρων των πεζών και πως μικρές παρεμβάσεις, όπως η μετακίνηση των κάδων από τις διαβάσεις και ο καθαρισμός των πεζοδρομίων μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.
Υπογραμμίσαμε πως η κατάσταση έξω από τα σχολεία είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη και χρειάζεται άμεση παρέμβαση, πριν θρηνήσουμε κάποιο παιδί από τροχαίο.
Προτείναμε άμεσες λύσεις, όπως η μείωση των ορίων ταχύτητας και η εφαρμογή συστημάτων ελέγχου στάθμευσης ώστε να αποφευχθεί το παράνομο και αντικοινωνικό παρκάρισμα.
Προτείναμε επίσης μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως η εκπόνηση πολεοδομικών και συγκοινωνιακών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της πόλης.
Τέλος, προσφέραμε στο Δήμο την αμέριστη βοήθειά μας και διαβεβαιώσαμε τον κ. Βαγιανό πως η συλλογική μας πείρα μας πάνω σε θέματα προσβασιμότητας, κατάστασης πεζοδρομίων και οδικής ασφάλειας θα είναι στη διάθεση του Δήμου όποτε ζητηθεί. Επίσης, του προτείναμε μόνιμη συνεργασία για τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης στην πόλη μας.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαγιανός μας πληροφόρησε πως το έργο που αποτέλεσε την αφορμή της συνάντησήςμας έχει ήδη ανακοινωθεί και πως θα πρέπει να εκτελεστεί με τις ισχύουσες προδιαγραφές, οι οποίες δυστυχώς δεν προβλέπουν καμία βελτίωση των παρακείμενων πεζοδρομίων.
Μας διαβεβαίωσε όμως πως οι προτάσεις μας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το Δήμο και πως στο εξής όλα τα έργα θα λαμβάνουν υπόψη τα αιτήματά μας.
Τόνισε επίσης πως ο Δήμος είναι ανοιχτός σε επικοινωνία με τους δημότες και προέτρεψε όλα τα μέλη μας να χρησιμοποιήσουν τη θυρίδα επικοινωνίας για να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους.
Τέλος, μας προσκάλεσε σε μια βόλτα στους δρόμους του Δήμου, για να του υποδείξουμε τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει.

Οι ημερομηνίες του περιπάτου αυτού θα ανακοινωθούν σύντομα.




Επικίνδυνα φυλλάδια

$
0
0
Για την Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσουέχουμε μιλήσει και παλιότερα, όταν κάποιος ανεκδιήγητος οδηγός που δεν ήθελε το σκύλο-οδηγό της στο λεωφορείο του, κάλεσε την αστυνομία για να την πετάξει από το όχημα.

Χτες κινδύνευσε να χτυπήσει άσχημα όταν γλίστρησε πάνω σε διαφημιστικά φυλλάδια που κάποιος είχε πετάξει στο δρόμο.


Γράφει η ίδια:


"Πάει ο άλλος και πετάει τα φυλλάδιά του έξω από το δημοτικό σχολείο για να διαφημίσει μια εταιρία: (σημ: η εταιρία "πουλάει"εκμάθηση Αγγλικών κατω απο τα δέντρα, AKA #οικολογία). Τα πετάει χύμα, επανω σε κατηφορική ράμπα και γλιστερό πεζοδρομιο του περασμένου αιώνα.
Εκεί λοιπόν που πηγαίναμε με τη Μέη, ωραία και καλά σε ανοικτό, ελεύθερο πεζοδρόμιο πατάω ένα από αυτά τα φυλλάδια, φεύγει το πόδι μου στη ράμπα, γλιστράω και πέφτω. Η καυμένη η Μέη, σταμάτησε απότομα, προσπαθών...τας να μην χειροτερέψει την πτώση μου κι έπαθε σοκ... 😢Πιο πολύ λυπάμαι τη Μέη που ενώ μου είχε υποδείξει με πολλή αγάπη δεκάδες εμπόδια, προσπαθώντας να παραμένουμε οσο το δυνατον περισσότερο, επάνω στο πεζοδρόμιο, εκεί που είδε το σκυλάκι, μεγάλο, ελεύθερο πεζοδρομιο και πηγαίναμε τι ωραια τι καλά, έγινε αυτο και της έριξε το ηθικό... διότι τελικά, πέρα απο τις κολόνες, τις ταμπέλες, τα σπασμένα πεζοδρόμια, τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, τις κατεστραμμένες - κλειστές διαβάσεις, τις λακούβες, τα χαμηλά μπαλκόνια, τα ακλάδευτα φυτά, τους σκουπιδοτενεκέδες, τους νθρωπους που πανε σα χαμένοι κλπ, ο σκυλος - οδηγός πρεπει να εχει το νου του και στα φυλλαδια εκει που εχει παρει λιγο αβάντα και περπατά με τον δρομο ανοιχτό μπροστά του... Δεν χωρά τόσο παραλογισμό το κεφαλάκι της Μέη....😓
Κι αν ρωτησεις κανεναν θα πει το εύκολο: "ο σκυλος φταίει!"ή'"Α! Η καημένη η τυφλή!"... εμ ουτε ο σκυλος - οδηγος φταίει, ουτε σας ειχα καμια αναγκη. Εσείς τσουβαλοποιειτε τους πάντες και τα παντα, επειδη αυτή είναι η εύκολη λύση για το μπάχαλο που επικρατεί στην #Ελλάδα. Παρεπειπτόντως, ο #δήμος#χαλανδρίουόλο προσλήψεις κάνει, αλλά καθαριότητα, αστυνομευση κι έργα μηδέν."

Όπως η Ιωάννα-Μαρία, είμαι κι εγώ έξαλλη. Δε μας φτάνουν τα χίλια δυο προβλήματα που έχει ν'αντιμετωπίσει ο καθένας μας, πρέπει να κινδυνεύουμε κι από πάνω, λόγω της βλακείας, της απερισκεψίας ή της ασυνειδησίας του καθενός.

_______________________

Σημείωση: μπορείτε να διαβάσετε την πρωτότυπη ανάρτηση μαζί με τα σχόλιά της, στο Facebook.

Διαβάσεις, από την πλευρά των τυφλών

$
0
0
Πόσες φορές έχουμε γράψει για τις πολύπαθες διαβάσεις που ποτέ δεν υπάρχουν κι όταν υπάρχουν είναι σα να μην υπάρχουν; Εκεί όπου ο πεζός περιμένει με τις ώρες ή περνά με δική του ευθύνη;

Σήμερα, για μια τέτοια διάβαση γράφει η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου:

"Προχθές η Μέη (πρόκειται για το όνομα του σκύλου-οδηγού της) κι εγώ, περιμέναμε να περάσουμε δυο διαβάσεις σε δρομο ταχείας κυκλοφορίας. Είπα λοιπόν, να τραβήξω ένα βιντεάκιγια να υπενθυμίσω τι τραβάμε, όχι μόνο οι άνθρωποι με απώλεια όρασης, αλλά όλοι που ζούμε κι ανεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις:



Για να δείτε το βίντεο, κάντε κλικ εδώ.
 
Eδώ σε timelapse, η κανονική διάρκεια του βίντεο, είναι πανω από 6 λεπτά. 6 λεπτά που η Μέη κι εγώ, έπρεπε να ειμαστε επικεντρωμένες στην κυκλοφορία με σώμα και ψυχή.
Είναι τραγικό - κι αγενές σε έναν μποτιλιαρισμένο δρόμο, όταν ανάβει πράσινο για τους πεζούς, τα αυτοκίνητα να σταματάνε επάνω στη διάβαση κι όχι πριν ή μετά. Αφού χάσαμε το πράσινο δυο φορές, εξαιτίας οχημάτων που σταματούσαν επανω στη διάβαση την τρίτη, η Μέη, πήρε την ευθύνη κι αποφάσισε να διασχίσουμε ανάμεσα στα οχήματα.
Διασχίσαμε λοιπόν 2 μεγάλες διαβάσεις πεζών με τα μάτια, τα πόδια και την ψυχή της Μέη, τα οποία αν δεν είχα ή θα έπεφτα επάνω στα αυτοκίνητα με κίνδυνο ατυχήματος ή θα έπρεπε να εξαρτώμαι από συνοδό.
Πως να μην τη λατρεύω; Και πως να μην αγωνίζομαι για να εκπαιδευονται δωρεάν, ομάδες σκυλων - οδηγών; Σε μια χώρα με απαράδεκτες συνθήκες οπως η Ελλάδα, οι σκυλοι - οδηγοί, προσφέρουν στους ανθρωπους με απώλεια όρασης, ταχύτερη κι ασφαλέστερη μετακινηση. Αφού η παιδεία κι η ρυμοτομία δεν αλλάζουν, αλλάζουμε εμείς. ´Η τουλάχιστον όσοι θέλουμε να αλλάξουμε"

Τρελή ή λογική;

$
0
0
Σήμερα το πρωί, τρέχαμε με τον μεγάλο μου να προλάβουμε το κουδούνι. Στο δρόμο για το σχολείο, περνάμε από μια διάβαση, χωρίς φανάρι.
Έχουμε ήδη αρχίσει να περνάμε, όταν  ...


... ξαφνικά αντιλαμβάνομαι ότι το αυτοκίνητο που πλησιάζει δεν επιβραδύνει καθόλου. Ευτυχώς, οι δρόμοι στη γειτονιά μας δεν επιτρέπουν υψηλές ταχύτητες. Γυρίζω το κεφάλι και κοιτάζω έντονα, προσπαθώντας να μεταδώσω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Συνεχίζουμε να προχωρούμε στη διάβαση κι επιβραδύνει, χωρίς ποτέ να σταματήσει καθόλου. Τελικά περνά σύρριζα από πίσω μας, φωνάζοντας απ'το παράθυρο κάτι που τέλειωνε σε "... τρελή!"

Ομολογώ πως εκείνη τη στιγμή δε μου πέρασε απ'το μυαλό τίποτα έξυπνο να του φωνάξω. Γυρνώντας όμως από το Σούπερ-Μάρκετ, την ώρα που αγκομαχούσα με τα ψώνια στην ανηφόρα, μου ήρθε η έμπνευση. Να λοιπόν τι θα του έλεγα, αν είχε σταθεί κι αν είχα την ευστροφία να το σκεφτώ εκείνη τη στιγμή:

"Εγώ, που διδάσκω στο παιδί μου να σέβεται το νόμο και να περνά από τη διάβαση, είμαι τρελή.

Εσύ, που πας να τον κόψεις, περνώντας με θράσος, τι είσαι;

Κι όταν του διδάσκεις ότι κάθε ισχυρός έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει, ενώ το παιδί μου πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να το δεχτεί, αυτό τι σε κάνει;"

Να γιατί είμαστε στο δρόμο

$
0
0

Πολλές φορές μας ρωτούν "Γιατί τέλος πάντων τόσο κόλλημα με τους πεζούς και τα πεζοδρόμια;"

Και συνεχίζουν: "Δεν υπάρχουν τόσα άλλα σημαντικότερα ζητήματα για τα οποία αξίζει ν'αγωνιστείτε; Οικογένειες που πεινούν, που τους παίρνουν το σπίτι, άρρωστα παιδιά, οικονομική κρίση, εκμετάλλευση, δικαιώματα που καταπατούνται, άλωση της δημοκρατίας...Για το περπάτημα θα νοιαστούμε τώρα; Αφού μπορούμε και πηγαίνουμε σπίτια μας, πού το πρόβλημα;"

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Πρώτον, δε μπορούμε όλοι να πάμε σπίτια μας μ'αυτές τις συνθήκες. Πολλοί από εμάς δε μπορούν καν να βγουν από το σπίτι τους, λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Όταν άνθρωποι στερούνται την ελευθερία τους λόγω των δικών μας επιλογών, πώς μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι;


Δεύτερον, όσοι πηγαίνουμε σπίτι, το κάνουμε κινδυνεύοντας. Καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους θερίζονται πεζοί, αλλά δεν το μαθαίνουμε γιατί δε θεωρείται αρκετά σημαντικό από τα ΜΜΕ. Η τροχαία υπολογίζει ότι το 16,2% των νεκρών από τροχαία είναι πεζοί. Από μόνο του, είναι ένα σεβαστό ποσοστό, αλλά σίγουρα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν υπήρχαν διαθέσιμα και στοιχεία για τους τραυματίες.
Γράφημα βασισμένο στα στοιχεία της Ελλ. Αστυνομίας.    

(Προσωπικά, θα είμαι ευχαριστημένη αν αυτό το ιστολόγιο καταφέρει να σώσει έστω και μία ζωή - έστω μόνο μία. Θα πω χαλάλι όλες οι ώρες στον υπολογιστή, τα τηλεφωνήματα, οι επιστολές, αν είναι να σωθεί έστω κι ένας άνθρωπος.)


Τέλος, ο τρίτος λόγος είναι αυτός για τον οποίο μίλησα στη χτεσινή μου ανάρτηση: όταν, εξ απαλών ονύχων, η νέα γενιά αφομοιώνει το δίδαγμα ότι ο ισχυρός μπορεί ενώ ο αδύναμος οφείλει να υποκύπτει, τότε πώς μπορούμε να περιμένουμε βελτίωση σε οποιονδήποτε από τους άλλους τομείς νοσεί αυτή τη χώρα;



Απειλές

$
0
0
Η σημερινή ανάρτηση είναι πολύ προσωπική. Διαβάστε, γιατί ίσως χρειαστώ τη μαρτυρία σας, αν καταλήξω στο νοσοκομείο ή στο τμήμα.





Ο οδηγός του αυτοκινήτου της φωτογραφίας παρκάρει πάντα κάθετα στο πεζοδρόμιο, αναγκάζοντάς μας να βγούμε στο δρόμο κάθε μέρα που πάμε στο σχολείο. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό και όταν περνούσαμε με τον μικρό μου (που ήταν στο αμαξίδιό του, προσωρινά ανάπηρος, λόγω της Νόσου του Πέρθες)πάντα έπρεπε να βγούμε στο δρόμο. Όπως καταλαβαίνετε, έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα.


Μέσα στην πρωινή βιασύνη δεν έχω χρόνο ν'αφήνω σημειώματα και μου έχουν τελειώσει και τα φυλλάδια. Σηκώνω λοιπόν τους υαλοκαθαριστήρες.

(Για όσους δε μένουν στην Αθήνα, οι σηκωμένοι υαλοκαθαριστήρες είναι κάτι που το βλέπεις σχεδόν παντού. Είναι ένα μήνυμα των διερχόμενων πεζών προς τον οδηγό που μεταφράζεται ως εξής: "Αν δεν το έχεις ήδη καταλάβει, ενοχλείς. Την επόμενη φορά πάρκαρέ το αλλού.")

Θεωρητικά, ένας ευσυνείδητος οδηγός που λαμβάνει το μήνυμα σκέφτεται "Ουψ, την έκανα. Καλύτερα να μην το ξαναφήσω εδώ."Και -θεωρητικά πάντα- αποφεύγει να ξανακλείσει τη διάβαση, τη ράμπα, κτλ.

Όμως ο υπέροχος και καλλιεργημένος οδηγός του Audi της φωτογραφίας, είχε άλλη άποψη: παρακολούθησε να δει ποιος τολμά να του αγγίξει το αμάξι και μου άφησε αυτό το τρυφερό μπιλιετάκι:

"Την επόμενη φορά που θα τολμήσεις να αγγίξης τους υαλοκαθαριστήρες θα σου βάλω στον κώλο την τσάντα σου - το κοντομάνικο που φοράς και θα σε γαμήσω μπροστά στο δημοτικό σχολείο καργιόλα"


Με λίγα λόγια, είναι δικαίωμά του να παρκάρει στο πεζοδρόμιο, κι αν τολμήσω να του ξαναγγίξω το αμάξι την έβαψα. Μάλιστα φαίνεται να ξέρει ακριβώς ποια είμαι και σε ποιο σχολείο πηγαίνω με το παιδί.

Εσείς τι λέτε; Αύριο να τολμήσω να πάω στο σχολείο, ή θα μου τη φυλάει κάπου;












Τι τρέφει τον Ελληναρά

$
0
0
Θυμάστε τον γλυκύτατο συνάνθρωπο της προηγούμενης ανάρτησης, που δεν είχε καμμία αντίρρηση να βγάζει παιδιά και άλλους πεζούς στο δρόμο, αλλά μην τολμήσετε να του ακουμπήσετε το αμάξι; Τον ευσυνείδητο συμπολίτη, που θεώρησε ότι η δέουσα απόκριση σε μια παρατήρηση δεν είναι το "συγνώμη, δεν το ξανακάνω", αλλά αισχρό υβρεολόγιο, σε συνδυασμό με απειλές;



Σίγουρα το έχετε δει το είδος.

Είναι ένα θρασύδειλο ον που δηλώνει "Ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε;"μέχρι να βρεθεί κάποιος μεγαλύτερος και δυνατότερος απ'αυτόν, με μεγαλύτερο αμάξι.
Είναι αυτός που παρκάρει στη διάβαση, που περνά με κόκκινο, που βάζει τα ηχεία στη διαπασών, που κάνει πάρτι μέχρι το πρωί, που αφήνει τα κακά του σκυλιού του στο δρόμο.

Που δε λογαριάζει νόμους και κανονισμούς, γιατί δεν ισχύουν για εκείνον.
Που έχει πάντα δίκιο, που ξέρει καλύτερα από όλους και είναι απ'όλους καλύτερος και ανώτερος.

Αυτό το θρασύδειλο ον ανθεί και πολλαπλασιάζεται στην Ελλάδα του σήμερα και δηλητηριάζει το δημόσιο βίο και την καθημερινότητά μας.
Γιατί;

Την απάντηση την έδωσε φιλικό μου πρόσωπο που (ενώ όλοι σας με προτρέπατε να κάνω μηνύσεις και να καλέσω την τροχαία) μου είπε με σοβαρό ύφος κοιτώντας με στα μάτια:

"Άστο.
Μην κάνεις τίποτα.
Πού πας να μπλέξεις;
Καταγγελία σημαίνει όνομα, διεύθυνση, τα πάντα.
Ο άντρας σου λείπει συχνά.
Πού ξέρεις αν αυτός ο παλαβός δεν κάνει κάτι;
Έχεις και παιδιά να προστατέψεις, αυτοί οι τύποι είναι ικανοί για όλα.

Στην αστυνομία δε μπορείς να βασίζεσαι για προστασία.
Αυτοί έρχονται πάντα μετά το γεγονός - αν έρθουν.

Μήνυση; Ξέχνα το.
Καλύτερα να μη μπλέξεις με δικηγόρους και δικαστήρια.
Θα φας ένα σωρό λεφτά, άσε την ταλαιπωρία με αναβολές και τα τοιαύτα.
Άσε που δε θα βρεις το δίκιο σου.
Ο τύπος μπορεί να ισχυριστεί ότι του προξένησες βλάβη στ'αμάξι και να σου κάνει κι αυτός μήνυση. Κι άντε μετά ν'αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας.
Ή μπορεί να ισχυριστεί πως το σημείωμα δεν ήταν για σένα και να τη βγάλει καθαρός.
Πώς μπορείς ν'αποδείξεις ότι σ'εσένα απευθύνεται;

Αλλά ακόμη κι αν το δικαστήριο σου δώσει δίκιο τι θα γίνει;
Θα πληρώσει το πρόστιμο, και την άλλη μέρα θα ξανακάνει τα ίδια.
Κάθε μέρα μήνυση θα του κάνεις;

Ούτε η τροχαία μπορεί να κάνει τίποτα.
Προσωπικό δεν έχουν για τα σοβαρά, θα τρέχουν να δίνουν κλήση σ'όσους παρκάρουν στα πεζοδρόμια; Θα πρέπει να γράψουν τη μισή Ελλάδα.
Μετά ο τύπος θα πάει θα κλαφτεί λιγάκι, θα του τη σβήσουν και θα συνεχίσει ωραία και καλά.
Άσε που θα τα πάρει στο κρανίο και μετά θα σου την έχει στημένη.
Γι αυτό σου λέω, άσε καλύτερα."

Πρέπει να σας πω πως έχει απόλυτο δίκιο. Η ελληνική δικαιοσύνη δεν προστατεύει τον πολίτη αλλά του επιβάλλει δυσβάστακτα κόστη για να βρει το δίκιο του, ενώ από την άλλη, συγχωρεί πολύ εύκολα τους ασυνείδητους και τους αφήνει να ελεύθερους να συνεχίζουν.
Όσοι σκέφτονται έτσι, ενεργούν επιφυλακτικά και προσεκτικά, προκρίνοντας την επιλογή με το μικρότερο κόστος και προστατεύοντας τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.
Μακροπρόθεσμα όμως, όπως βλέπουμε γύρω μας, η προστατευμένη αυτή οικογένεια εκτίθεται σε μεγαλύτερους κινδύνους, αυτούς που δημιουργεί η εξάπλωση των ασυνείδητων όταν αφήνονται ανεξέλεγκτοι.

Έτσι λοιπόν έμαθα τι τρέφει τον Έλληνα νταή.
Ο Έλληνας ραγιάς.


Με λίγα λόγια, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.



Μη σωπαίνεις στην παρανομία

$
0
0
Μια φορά κι έναν καιρό, πρίν από πολλά χρόνια όταν ακόμα είχα ένα μωρό σε καρότσι, ένα  στο μάρσιπο κι ένα ακόμα νήπιο να περπατά δίπλα μου κρατώντας την άκρη της μπλούζας μου...



Στο δρόμο προς το νηπιαγωγείο του "μεγάλου"περνούσαμε μπροστά από ένα συνεργείο. Μάλλον ήταν πολύ καλοί μάστορες οι άνθρωποι, γιατί  πριν τις 8 (8:30 άνοιγαν) υπήρχε ουρά με αυτοκίνητα που ερχόντουσαν να πιάσουν σειρά....σα να είναι ημέρα πληρωμής συντάξεων σε τράπεζα, αλλά αντί για συνταξιούχους να περιμένουν Ι.Χ. με τους οδηγούς τους φυσικά. Άλλοι στο πεζοδρόμιο παρκαρισμένοι, άλλοι στο δρόμο, άλλοι διπλοπαρκαρισμένοι δίπλα τους.

Κατά συνέπεια ο δρόμος προς το σχολείο ήταν ένας γολγοθάς, καθώς μ'ένα καρότσι, ένα μωρό φορτωμένο σε μάρσιπο κι ένα "μαθητή"νηπιαγωγείου έκανα τετραπλό σάλτο, τετραπλό τόλουπ, διπλό φλιπ και όλα αυτά σε συνδυασμό  με άξελ, προκειμένου να περάσουμε όσο το δυνατόν με ασφάλεια!

Οι καλοί μου τρόποι - μπροστά στα παιδιά- μου υπαγόρευαν σχόλια προς τους οδηγούς που περίμεναν μέχρι ν'ανοίξει το συνεργείο, του τύπου:
- Σας παρακαλώ μετακινείτε το αυτοκίνητο για να περάσουμε;
- Κάνετε λίγο στην άκρη, για να περάσουμε;
- Συγγνώμη! Να περάσουμε...  κλπ. κλπ.

Πόσο όμως ν'αντέξει κανείς στην ευγένεια, ειδικά όταν δεν είναι γόνος "αριστοκρατικής οικογενείας"με μπαλέτο, γαλλικά, πιάνο κλπ;

Ένα μεσημέρι λοιπόν στο δρόμο της επιστροφής, βρίσκω την ευκαιρία μου με το συνεργείο ανοιχτό και κάποιους από τους μηχανικούς να δουλεύουν στο πεζοδρόμιο, ενώ ο εσωτερικός χώρος δε χώραγε ούτε καρφίτσα.
Θέλετε βοήθησε η βραδινή μου αϋπνία, θέλετε το ότι καλλιτεχικό πατινάζ δεν ήξερα, αλλά αναγκάστηκα να μάθω από ένα συνοικιακό συνεργείο, θέλετε που οι τρίτεκνες μητέρες έχουν γαϊδουρινή υπομονή, αλλά αν τη χάσουν έχουν γαϊδουρινή φωνή... έκανα φασαρία.

Σταμάτησα να περπατώ μόνο όταν έφτασε το καρότσι σχεδόν πάνω στο παρκαρισμένο αυτοκίνητο - στο πεζοδρόμιο φυσικά - κι άρχισα να μιλώ:


«Το πεζοδρόμιο είναι για τους πεζούς. Απαιτείτε από μια μητέρα να βγει με τρία παιδιά στο δρόμο για να κάνετε τη δουλειά σας, όπου και όπως σας βολεύει; Θα μείνω εδώ μέχρι ν'ανοίξετε το χώρο. Είστε απαράδεκτοι. Εάν αυτό έπρεπε να το περάσει η γυναίκα σας ή η μάνα σας θα της λέγατε "Βγες στο δρόμο κυρά μου;"Έχετε άδεια συνεργείου για το πεζοδρόμιο; Θα με αναγκάσετε να σας κάνω καταγγελία. Θέλω να πάω να πλύνω τα πιάτα μου και δε μ'αφήνετε. Αυτή τη διαδρομή την κάνω καθημερινά και δε θα την αλλάξω, εσείς θα φροντίσετε να συμμορφωθείτε με το νόμο και οι πελάτες σας επίσης.»

Αυτά και άλλα πολλά... όχι γαλλικά, αλλά προσβλητικά, τουλάχιστον για κάποιον με φιλότιμο. Επίσης ενέταξα στο λογύδριό μου πολλά από τα εξυπνακίστικα και προσβλητικά"επιχειρήματα", που φοβόμουν πως θα μου αντιτάξουν.

Θυμάμαι ακόμα 10-15 άντρες να με κοιτούν παγωμένοι. Κανένας δεν τόλμησε να μου αντιμιλήσει. Κανένας δε μου είπε τα κλασικά σεξιστικά "άι πάγαινε πλύνε κανά πιάτο, ή άλλαξε καμιά πάνα" - τα είχα πει εγώ εξάλλου πριν από αυτούς.


Θυμάμαι ακόμα τον "αρχιμηχανικό"να πετάγεται κάτω από ένα αυτοκίνητο -μες τη μουτζούρα ο άνθρωπος- και να μου ζητά συγγνώμη. Μέσα σ'ένα λεπτό - που λέει ο λόγος- άδειασε όλο το πεζοδρόμιο κι αμέσως μετά έφυγα.

Από τότε ζήσαμε όλοι καλά. Το πεζοδρόμιο παρέμεινε πεζοδρόμιο.´Οταν περνούσα, όλοι οι εργαζόμενοι στο συνεργείο μου έλεγαν καλημέρα κι εγώ επίσης. Αν καμιά φορά τύχαινε κανένας να παρκάρει στο πεζοδρόμιο, άκουγα από μέσα να του φωνάζουν "φίλε άσε το πεζοδρόμιο ανοιχτό για τους πεζούς", ή "πάρτο τώρα από εκεί". Όταν χρειάστηκα βοήθεια μ'ένα χαλασμένο παράθυρο αυτοκινήτου σ'αυτούς πήγα. Μια άλλη φορά που είχα χέρια λερωμένα με γράσα αυτοί μου έδωσαν το "μαγικό"σαπούνι που τα καθαρίζει όλα.

Μα πάνω απ'όλα το πεζοδρόμιο παρέμεινε πεζοδρόμιο.


Υ.Σ.1:  Θα προλάβω τα σχόλιά σας λέγοντας πως  οι συγκεκριμένοι μάστορες είχαν μπέσα και φιλότιμο. Πως πιθανότατα κάποιοι άλλοι να με είχαν βρίσει. Μπορεί να είναι κι έτσι.

Εγώ κρατώ αυτό που κανά δυο χρόνια αργότερα άκουσα σε μια σχολή γονέων:
"Όταν θες να γίνει κάτι χρησιμοποιείς σταθερό τόνο φωνής,μιλάς αργά και καθαρά και κυρίωςαυτό που λες το γράφει στο μέτωπό σου.Το ύφος σου, το βλέμμα σου, η στάση του σώματός σου δείχνουν ότι αυτό που λες το εννοείς."

Γι'αυτό μη σωπαίνεις στην παρανομία!


Υ.Σ.2: Έχω τις διαφωνίες μου με το χειρισμό της προηγούμενης ιστορίας που ανέβηκε σε τούτο δω το blog. Τα συζητάμε και κατ'ιδίαν κι ακόμα η συζήτηση είναι σε εξέλιξη. Έγραψα όμως αυτή την ιστορία, γιατί όσο και αν το θεωρούμε απίθανο, όσο και αν έχουμε πειστεί πως ζούμε σε ζούγκλα, αξίζει τον κόπο να διεκδικούμε, να χρησιμοποιούμε πρώτα την πειθώ μας κι έπειτα κάθε νόμιμο μέσο διεκδικώντας το λογικό και νόμιμο. 


Hana

Τελικά, μου την είχε στημένη

$
0
0
Σήμερα το μεσημέρι, γυρνώντας από το σχολείο του μικρού και πηγαίνοντας να πάρουμε το μεγάλο, ο οδηγός για τον οποίο μιλήσαμε σε παλιότερη ανάρτησημου την είχε στημένη στη γωνία του δρόμου.




Ουρλιάζοντας έξαλλος άρχισε να με βρίζει σκαιότατα (επειδή του άγγιξα τους υαλοκαθαριστήρες) και να απειλεί με ό,τι του κατέβαινε στο κεφάλι. Δεν είμασταν μόνοι. Τη σκηνή παρακολουθούσαν τρεις πεζοί άντρες και μία διερχόμενη ποδηλάτισσα. Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς διατήρησα την ψυχραιμία μου (μάλλον η παρουσία του παιδιού με κράτησε) και ούτε φώναξα, ούτε έβρισα, ούτε κατέρρευσα, αλλά κατάφερα να σταθώ όρθια μπροστά του κοιτώντας τον κατάματα.

Ο μικρός μου όμως τρομοκρατήθηκε και έβαλε τα κλάμματα. "Συγκρατηθείτε κύριε,"του είπα, "δε βλέπετε ότι το παιδί ταράχτηκε;"Και το πλάσμα αυτό αντί να σταματήσει, συνέχισε να υβρίζει με λεξιλόγιο που με τίποτα δε θα ήθελα να επαναλάβω και να απειλεί ότι θα καλέσει την αστυνομία γιατί του χαράκωσα το αμάξι (το οποίο ήταν απολύτως άθικτο και, όταν του ζήτησα να μου δείξει την παραμικρή γρατσουνιά, υπεξέφυγε). Και μας έκλεινε και το δρόμο.

Ζήτησα βοήθεια από τους μάρτυρες κι αυτοί, αντί να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν την επίθεση, πήραν το μέρος ενός άντρα 1,85 ο οποίος εξύβριζε και απειλούσε μια γυναίκα 1,60 με ένα παιδί!
Σοκαρίστηκα τόσο πολύ που έχασα τα λόγια μου. Η κυρία με το ποδήλατο μου είπε πως θα έπρεπε να ντρέπομαι επειδή έχω παιδί μαζί μου (ποια; εγώ, που άκουγα όλο αυτό το υβρεολόγιο) ενώ ένας ηλικιωμένος από ένα μπαλκόνι μάλιστα έσπευσε να προσθέσει πως θα κατέθετε ως μάρτυρας ότι όντως χαράκωσα το αμάξι (απόλυτο ψεύδος). Και οι υπόλοιποι φάνηκαν να συμφωνούν πως το σήκωμα των υαλοκαθαριστήρων συνιστούσε απόλυτη ιεροσυλία και πως ο "κύριος"είχε κάθε δίκιο να φέρεται έτσι.

Με τα πολλά κατορθώσαμε να απομακρυνθούμε για να πάρουμε το άλλο παιδί που θα περίμενε τόση ώρα και πέρασα πολλή ώρα ώσπου να καταφέρω να ηρεμήσω τον μικρό μου που έκλαιγε γοερά.

Πρέπει να σας πω πως ακόμη αυτομαστιγώνομαι γιατί δεν προστάτεψα τα παιδιά μου όσο έπρεπε, γιατί δεν έκανα παράκαμψη, δεν έκοψα ολότελα αυτό το δρόμο απ'τη διαδρομή μας, δεν έσκυψα το κεφάλι νικημένη. Δεν ήθελα όμως να αφήσω έναν τρομοκράτη να μου ορίζει τη ζωή. Έτσι, η περηφάνεια μου και η βλακεία μου, να θεωρώ τους ανθρώπους ανθρώπους, κόστισε σ'ένα ευαίσθητο παιδί μια τραυματική δυσάρεστη εμπειρία.   

Ακόμη δε μπορώ να πω ότι έχω συνέλθει από το ξάφνιασμα. Πού είναι άραγε οι καλοί άνθρωποι με κατανόηση που ανέφερε η Χριστιάνα στην προηγούμενη ανάρτηση; Αυτοί που όταν τους μιλήσεις καταλαβαίνουν και αλλάζουν συμπεριφορά; Πού είναι οι άνθρωποι που είχαμε την ελπίδα ότι μπορούν να εκπαιδευτούν όταν ακούν τη φωνή της λογικής και για τους οποίους η Αντωνία κι εγώ είχαμε σχεδιάσει όλα εκείνα τα φυλλάδια;

Πείτε μου, είμαι τόσο λάθος;

Νενικήκαμεν!

$
0
0
Το πεζοδρόμιοείναι πια ελεύθερο.






Η αλλαγή δεν οφείλεται στην τροχαία, ούτε στη δικαιοσύνη, αλλά στην άμεση ανταπόκριση όλων σας που διαδώσατε το περιστατικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φαίνεται πως ντράπηκε ή φιλοτιμήθηκε και ξαφνικά αυτό που πριν του φαινόταν αδιανόητο, έγινε ξαφνικά δυνατό!

Σας ευχαριστώ όλους, φίλους, γνωστούς και άγνωστους για τη συμπαράστασή σας και τη βοήθειά σας.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι σταματάμε - το αντίθετο!
Υπάρχουν κι εκείνα τα δύο τσιμεντοδοχεία που πρέπει να φύγουν και, φυσικά, χιλιάδες άλλα πεζοδρόμια, διαβάσεις και πεζόδρομοι που πρέπει να γίνουν προσβάσιμα για όλους.
Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε.

Μην κάθεστε: πολεμήστε κι εσείς για το δικό σας χώρο! Στείλτε μας στοιχεία για να τα δημοσιοποιήσουμε και να βοηθήσουμε.

Καλές γιορτές!

$
0
0
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Ευχόμαστε σε όλους καλές και χαρούμενες γιορτές,
γεμάτες γλύκα και θαλπωρή, με τ'αγαπημένα σας πρόσωπα.
Ευχόμαστε επίσης μια καλή χρονιά, γεμάτη υγεία κι ευτυχία.
Είθε ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος για όλους.
Χρόνια πολλά!





_____________________
Πηγή εικόνας

Καλή χρονιά

$
0
0
Καλή χρονιά σε όλες και όλους, με υγεία, ευτυχία, και τόσα αγαθά, όσα χρειαζόμαστε για να ζούμε καλά, χωρίς να ξεχνούμε τους συνανθρώπους μας.
Μακάρι το νέο έτος να φέρει ειρήνη σε όλες τις πολύπαθες γενιές του πλανήτη χωρίς να ξεχάσει τους ελληνικούς δρόμους.

Είθε οι δρόμοι στους οποίους θα πορευτείτε αυτή τη χρονιά να είναι χαρούμενοι και ασφαλείς.


______________________
Πηγή εικόνας.

Ηράκλειο, παραμονή πρωτοχρονιάς

$
0
0
Ηράκλειο, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ώρα 7.00 πμ – στον σχεδόν άδειο δρόμο (5 χλμ.) με το αυτοκίνητο για την δουλειά μου μετράω:

11 οδηγούς να περνάνε με κόκκινο πολυσύχναστες διασταυρώσεις,



13 χωρίς ζώνη (εμφανώς για εμένα) και
έναν με ένα περίπου 5χρονο παιδί, και αυτό χωρίς ζώνη, να έχει «δαγκώσει» το ντουλαπάκι του συνοδηγού,
περίπου 20 να στρίβουν εκεί που απαγορεύεται,
2 να παραβιάζουν το STOP ώστε να αναγκαστώ να φρενάρω απότομα και επειδή δεν μπόρεσα να συγκρατήσω άλλους αριθμούς-
κάποιοι που δεν σταματούν στις διαβάσεις,
που τρέχουν τουλάχιστον με 90 μες στην πόλη, και σε ένα σημείο
άτομα που βγαίνοντας από νυχτερινό κέντρο επιβιβάζονται στο ΙΧ τους.

Για ποια σποτάκια της αστυνομίας μιλάμε; Μήπως και είμαστε κάποια σκανδιναβική χώρα, όπου οι άνθρωποι είναι ευαισθητοποιημένοι και έτοιμοι να ακούσουν ότι είναι κοινωνικά ωφέλιμο και να προβούν σε βελτιωτικές πράξεις;
Εδώ ο ντιπ για ντιπ ελληνάρας τζάμπα μάγκας ξέρει καλύτερα, αυτά είναι για τους άλλους, που δεν είναι σαίνια στην οδήγηση, τα κόκκινα και οι κανόνες του ΚΟΚ για τους χαζούς που δεν έχουν το αετίσιο βλέμμα και το μυαλό ξουράφι να ελέγχουν τα πάντα στην κίνηση σε χρόνο ντετέ… άσε που αυτοί οι άλλοι δεν αντέχουν στο ποτό, γι αυτούς είναι φτιαγμένα τα όρια του αλκοόλ στο αίμα! Κτλ. κτλ.

Λοιπόν, ως προοδευτικός άνθρωπος πάντα θεωρούσα τις ατομικές ελευθερίες μέγιστο αγαθό. Αλλά δεν μπαίνουν και πιο ψηλά από την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Τον υποψήφιο δολοφόνο πρέπει να τον σταματήσεις!

Με σφιχτούς ελέγχους από αστυνομικούς και τροχαία με πολιτικά και με κάμερες, με αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά και όχι μπλόκα που τα βλέπεις από χιλιόμετρα μακριά! Να την στήνουν έξω από κλαμπ, μπουζουξίδικα και κολάδικα, κτλ. Και με πρόστιμα τσουχτερά που αν δεν τα πληρώσεις επί τόπου πας αυτόφωρο και αν πάλι δεν πληρώσεις σε δυο εβδομάδες: δήμευση άμεσα, χωρίς μα και μου!

Και Point System αυστηρό, με απώλεια διπλώματος, και στην υποτροπή ποινή φυλάκισης- ο τύπος αυτός χωρίς καμία παιδεία, έτοιμος να σου σκοτώσει τα παιδιά μόνο τον φόβο θα καταλάβει, αλλά και οι άλλοι που δεν έχουν ιδέα απο ΚΟΚ!

Δηλαδή στις βορειοευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν τα παραπάνω και περισσότερα έχουν άλλο DNA και προσαρμόζονται; Δεν νομίζω…

Αυτά!

Δημήτρης Τσάκος

Υ.Γ. Όσο για τους «κακούς δρόμους»: Είναι γνωστό ότι οι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρονται για εσάς και τα παιδιά σας, ούτε καν για τα δικά τους, αλλιώς θα είχαν βελτιώσει την κατάσταση- ενδιαφέρονται για άλλα…
Τι κάνουμε λοιπόν μέχρι να αλλάξει αυτό; Κόβουμε ταχύτητα στα επικίνδυνα σημεία, π ρ ο σ έ χ ο υ μ ε, τόσο απλά!!! Στον άμεσο κίνδυνο του τώρα - τώρα δεν περιμένεις έρθει το συνεργείο του Δήμου, μα πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό...

___________________________________
Σημ: το άρθρο δημοσιεύεται αυτούσιο από τη σελίδα του SOS-Τροχαία Εγκλήματα. Η φωτογραφία είναι των Μαμάδων στο Δρόμο.

Μαμάδες στο Δρόμο: περπατώντας με τους οδηγούς του αύριο

$
0
0
Χθες Σάββατο, ως εκπρόσωπος των Μαμάδων στο Δρόμο, μίλησα στα Πλαίσια του 2ου Διεπιστημονικού Τριημέρου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και πραγματοποιείται μεταξύ 7-9 Ιανουαρίου, στο Ξενοδοχείο Hilton.


Η παρουσίαση είχε διττό στόχο:

α) όταν οι εκπαιδευτές ή οι μαθητές τους βλέπουν πεζούς στο δρόμο να μην αγανακτούν γιατί τους εμποδίζουν αναίτια, αλλά να κατανοήσουν πως υπάρουν σοβαροί λόγοι που αναγκάζουν έναν άνθρωπο να βγει στο δρόμο.
β) να διδαχτούν και να διδάξουν πόσο σημαντικό είναι όταν παρκάρουν να μην εμποδίζουν τη διέλευση πεζών, ιδιαίτερα εμποδιζόμενων ατόμων.

Από όσο μπορώ να κρίνω, η αντίδραση στην παρουσίαση ήταν θετική.
Ευελπιστώ πως οι εκπαιδευτές οδήγησης θα μεταφέρουν την οπτική μας στους νέους οδηγούς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης:

"Καλησπέρα σας,
Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Άρη Ζωγράφο και όλα τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής που με κάλεσαν να σας μιλήσω σήμερα.
Μου ζητήθηκε να σας μεταφέρω την κυκλοφοριακή εμπειρία μιας μαμάς στο δρόμο, και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω, στο πρώτο μισό της ομιλίας μου. Στο δεύτερο, θα προσπαθήσω να αποδείξω το αυταπόδεικτο: πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κατάσταση όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον και τέλος, στο τρίτο μέρος, θα προτείνω μερικές ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα πράγματα, από την οπτική πάντα μιας Μαμάς στο Δρόμο.

Α. Η κυκλοφοριακή εμπειρία των Μαμάδων στο Δρόμο
Οι Μαμάδες στο Δρόμο είναι συνηθισμένο θέαμα στους Ελληνικούς δρόμους. Σίγουρα θα μας έχετε δει και σίγουρα θα έχουμε ενοχλήσει πολλούς από σας όταν περνάτε. Γιατί όμως είμαστε στο δρόμο; Είμαστε τρελλές ή ανόητες; Δε μας νοιάζει η ζωή μας και η ζωή των παιδιών μας;


Φυσικά, οι μαμάδες δεν είναι οι μόνες που βρίσκονται στο δρόμο. Στο δρόμο θα βρείτε και πολλούς άλλους, νέους και γέρους, Έλληνες και ξένους, ακόμη και την ίδια την αστυνομία.


Γιατί λοιπόν όλοι περπατάμε στο δρόμο; Μήπως οφείλεται στην απότομη αστικοποίηση του Έλληνα που ακόμη δεν έχει καταλάβει ότι δε βρίσκεται πια στους στενούς δρόμους του χωριού του όπου δεν υπάρχουν πεζοδρόμια; 

Η δική μας εμπειρία δείχνει το ακριβώς αντίθετο: οι Έλληνες, παλιοί και νέοι, γνωρίζουν τους κινδύνους της συνύπαρξης με τα αυτοκίνητα και επιδιώκουν να περπατούν στο πεζοδρόμιο.Μάλιστα κάνουν ό,τι μπορούν μείνουν πάνω σ’ αυτό – στριμώχνονται, ελίσσονται, ισορροπούν.


Όμως πάντα έρχεται η στιγμή που θ’ αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν. Κι όταν γίνει αυτό, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περπατήσουν στο δρόμο, δίπλα από τα αυτοκίνητα που κορνάρουν φωνάζοντας «Πήγαινε επιτέλους από το πεζοδρόμιο!»

Γιατί λοιπόν δεν πάμε από το πεζοδρόμιο. Τι μας αναγκάζει σ’ αυτή την επικίνδυνη επιλογή; Οι λόγοι είναι πολλοί. Ας δούμε μερικούς:

1.       Ακατάλληλα πεζοδρόμια. Τα περισσότερα από αυτά που λέμε πεζοδρόμια δεν είναι πεζοδρόμια, αλλά απλώς η πρασιά του παρακείμενου κτιρίου, την οποία ο ιδιοκτήτης είναι λίγο-πολύ ελεύθερος να διαμορφώσει κατά το δοκούν. Το δημόσιο κομμάτι του δρόμου, αυτό που θα μπορούσε να διατεθεί για τη δημιουργία ενός πεζοδρομίου, διατίθεται ως ζώνη παρκαρίσματος. Συνεπώς σπάνια είναι φτιαγμένα για να περπατούν άνθρωποι σ’ αυτά. Είναι:
·         Στενά
·         Γεμάτα με δέντρα
·         Με σκαλιά
·         Με διαφορές επιπέδων
·         Με ολισθηρές πλάκες


2.       Πεζοδρόμια γεμάτα εμπόδια. Πολλοί, ιδίως όσοι δεν περπατούν, δεν συνειδητοποιούν πως το πεζοδρόμιο είναι δρόμος για την κίνηση των πεζών. Αντίθετα το βλέπουν ως ένα βολικό περιθώριο, όπου μπορούν να χωρέσουν τα πάντα. Έτσι στο πεζοδρόμιο θα βρουν θέση:

·         Κολώνες φωτισμού και ηλεκτροδότησης
·         τα κουτιά ΔΕΚΟ
·         Στάσεις
·         Τραπέζια καφενείων κτλ.
·         Καφάσια μανάβικων και άλλων μαγαζιών
·         Διαφημίσεις
·         Σκουπίδια
·         Περίπτερα
·         Γλάστρες και ζαρντινιέρες (σε μια μάταιη προσπάθεια εξωραϊσμού)

3.       Φθορές και κακοτεχνίες μπορούν να κάνουν και το φαρδύτερο πεζοδρόμιο επικίνδυνη παγίδα για τους διαβάτες. Όπου δεν προλαβαίνει ο χρόνος να κάνει τη ζημιά, συχνά προλαβαίνει ο άνθρωπος.
·         Σπασμένες πλάκες
·         Ρείθρα απότομα, πλατιά ή βαθιά, ή με λιμνάζοντα βρωμόνερα
·         Κομμένα κολωνάκια
·         Καθιζήσεις

4.       Πεζοδρόμια-παγίδες, στα οποία δε μπορείς ν’ ανέβεις ή από τα οποία δε μπορείς να βγεις. Ακόμη και τα καλύτερα πεζοδρόμια γίνονται απροσπέλαστα όταν τα σημεία εισόδου ή εξόδου, οι διαβάσεις δηλαδή, είναι κλεισμένες
·         Από παρκαρισμένα οχήματα
·         Από αστικό εξοπλισμό
·         Από κάδους ή άλλα εμπόδια.

5.       Παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανές. Η μεγάλη πληγή όλων των πεζοδρομίων της χώρας είναι τα παρκαρισμένα οχήματα. Αυτοκίνητα και μηχανάκια δε χωρούν στις ελληνικές πόλεις, που δε φτιάχτηκαν με υποδομές αμερικανικού τύπου – φαρδείς δρόμους όπου κάθε κτίριο έχει δικό του πάρκινγκ. Στην απελπισία τους να βρουν θέση, οι οδηγοί την κλέβουν από το χώρο των πεζών, που σε τελική ανάλυση είναι και δικός τους χώρος, μόλις βάλουν τα κλειδιά στην τσέπη. Αλλά η αγωνία τους να αφήσουν το όχημα κάπου, τους κάνει να το παραβλέπουν αυτό.

(Εδώ θα κάνω μια μικρή παρέκβαση: Τα μηχανάκια που βρίσκονται πάνω στο πεζοδρόμιο έχουν περισσότερες δικαιολογίες από τα αυτοκίνητα. Βλέπετε, οι οδηγοί αυτοκινήτων είτε δε βλέπουν, είτε δε νοιάζονται, είτε μνησικακούν απέναντι στο μηχανάκι που τολμά να τους παίρνει τη θέση. Το αποτέλεσμα είναι πως τα μηχανάκια κινδυνεύουν αν παρκάρουν στο δρόμο, γι αυτό καταφεύγουν στο πεζοδρόμιο. 


Παρκάροντας όμως εκεί, γίνονται πληγή για τους πεζούς, και μάλιστα διπλή. Γιατί όχι μόνο εμποδίζουν τη διέλευση, αλλά επιπλέον, για να παρκάρουν πρέπει ν’ ανέβουν και να κατέβουν από το πεζοδρόμιο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Και αν μεν ο αναβάτης είναι ώριμος και συνετός, θα περάσει δίπλα από τους πεζούς με μειωμένη ταχύτητα και κάποια σχετική ασφάλεια, αν όμως είναι ανώριμος ή βιαστικός (όπως ο μέσος διανομέας), θα διέλθει από το πεζοδρόμιο με ταχύτητα κομήτη, θέτοντας τους πεζούς σε κίνδυνο.)


6.       Ράμπες παρκαρίσματος. Όταν κάποτε διαπιστώθηκε ότι οι δρόμοι δε χωρούν άλλα αυτοκίνητα, οι άνθρωποι άρχισαν να φτιάχνουν χώρους στάθμευσης στις κατοικίες τους. Έτσι γεννήθηκε άλλη μια πληγή για τους πεζούς, οι ράμπες που οδηγούν σε πάρκινγκ και πυλωτές.
·         Δημιουργούν ποικίλα επίπεδα που δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα καρότσι
·         Τα κεκλιμένα επίπεδα δίνουν επικίνδυνη κλίση στα καρότσια που κινδυνεύουν να κυλήσουν ανεξέλεγκτα ή να ανατραπούν.
·         Μερικές κόβουν εντελώς το πεζοδρόμιο κάνοντας αδύνατη τη διέλευση
(Κι άλλη μια παρέκβαση: είναι γελοίο, αλλά ο Έλληνας οδηγός σέβεται και προσέχει τους άλλους οδηγούς και αποφεύγει να τους κλείσει παρκάροντας μπροστά σε γκαράζ και πυλωτές. Δε δείχνει ωστόσο την ίδια ευαισθησία για τους πεζούς.)

7.       Ράμπες πρόσβασης. Όλα τα νέα πεζοδρόμια τις έχουν, αλλά τι ράμπες είναι αυτές;
·         Ράμπες με «σκαλοπάτι», το οποίο τις ακυρώνει αυτόματα για το χειριστή του καροτσιού. Η ρόδα δε μετρά αν το σκαλοπάτι είναι μικρό ή μεγαλύτερο: το καρότσι θα φρενάρει και στα δυο. 
·         Ράμπες τόσο στενές ή απότομες που το καρότσι δε μπορεί να περάσει. 
·         Ράμπες που οδηγούν σε αδιέξοδο, δηλαδή πεζοδρόμια που το καρότσι δεν περνά έτσι κι αλλιώς.
·         Ράμπες κλεισμένες από μόνιμα εμπόδια (κολώνες, κτλ)
·         Ράμπες κλεισμένες από κάδους, αυτοκίνητα κτλ.

8.       Για τους τυφλούς, η ανεξαρτησία είναι ένα τρελλό όνειρο.
·         Στο χάος των ελληνικών πεζοδρομίων είναι αδύνατο να βρεις το δρόμο σου δίχως συνοδό.
·          Όπου υπάρχουν «οδηγοί τυφλών» φτιάχτηκαν χωρίς καμία μελέτη. Αντί να βοηθούν αποπροσανατολίζουν και μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα.
·         Συχνά καταλαμβάνονται από περίπτερα, εμπορεύματα ή τραπεζοκαθίσματα
·         Συχνότερα καταλαμβάνονται από παρκαρισμένα οχήματα.

9.       Οι διάσχιση του δρόμου είναι επικίνδυνο σπορ.
·         Οι διαβάσεις είναι συχνά κλεισμένες από εμπόδια (κάδοι, κολώνες φωτισμού, πινακίδες οδοδεικτικές ή τροχαίας)
·         Τις περισσότερες φορές είναι κλεισμένες από παρκαρισμένα οχήματα.
·         Διαγραμμίσεις υπάρχουν μόνο στους κεντρικότερους δρόμους, κι αυτές όχι πάντα.
·         Όπου υπάρχουν διαγραμμίσεις, αν είναι χωρίς φανάρι, δε γίνονται ποτέ σεβαστές από τους οδηγούς. Ο πεζός δε έχει ποτέ προτεραιότητα στην ελληνική κυκλοφοριακή πραγματικότητα, όπου δεν ισχύει ο ΚΟΚ, αλλά το δίκαιο του ισχυροτέρου.
·         Αν υπάρχει φανάρι, αυτό τυπικά είναι ρυθμισμένο με βάση τις ανάγκες των αυτοκινήτων. Έτσι:
o   Οι αναμονές είναι τεράστιες με επιβάρυνση των πεζών από το καυσαέριο (ιδιαίτερα μικρά παιδιά και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα)
o   Δίνεται πολύ λίγος χρόνος στους πεζούς (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με κινητικά προβλήματα μπορεί να βρεθούν στη μέση του δρόμου όταν το φανάρι ανάψει για τα οχήματα)
o   Σε λεωφόρους οι άνθρωποι αναγκάζονται να περιμένουν στις νησίδες όπου υπάρχει ελάχιστος χώρος, αλλά μεγάλος κίνδυνος καθώς τα οχήματα περνούν από πολύ κοντά με μεγάλες ταχύτητες
·         Τέλος τα φανάρια παραβιάζονται κατά συρροή, μικραίνοντας ακόμη περισσότερο το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι πεζοί και αυξάνοντας τις πιθανότητες παράσυρσης.

Β. Οι κίνδυνοι
Το περπάτημα στο δρόμο είναι διπλά επικίνδυνο:
1.       Στο παρόν
Μόνο το 2015 υπήρξαν 129 θάνατοι από παράσυρση και άγνωστος αριθμός τραυματιών (η τροχαία δεν παρέχει στοιχεία). Δε χρειάζεται άλλο αποδεικτικό στοιχείο: η συνύπαρξη πεζών και οχημάτων είναι συνταγή προδιαγεγραμμένης καταστροφής.

2.       Στο μέλλον
Τα παιδιά έχουν την εκπληκτική ικανότητα να απορροφούν αυτά που βλέπουν γύρω τους και να προσαρμόζονται σαν χαμαιλέοντες στο κοινωνικό τους περιβάλλον.
Ώσπου να τελειώσουν το δημοτικό έχουν εξοικειωθεί τόσο με τον άναρχο τρόπο κυκλοφορίας που δεν τον αντιλαμβάνονται ούτε ως ενόχληση ούτε ως κίνδυνο.
Παρατηρώντας την αδυναμία εφαρμογής του ΚΟΚ στο περιβάλλον τους και τη συνεχή παραβίασή του, τα παιδιά τελικά οδηγούνται στην πλήρη περιφρόνησή του.
Ώσπου να τελειώσουν το γυμνάσιο είναι έτοιμοι να πάρουν δίπλωμα και να αναπαράγουν τις συμπεριφορές τις οποίες έχουν βιώσει σε όλη τη ζωή τους, με πιθανώς ολέθρια αποτελέσματα.

Γ. Προτάσεις
   Τήρηση των νόμων
1.       Επιτήρηση και αστυνόμευση.
Οι Έλληνες έχουμε μια παράξενοι απέχθεια προς την αστυνομία. Κι όμως, σε μια κοινωνία η οποία θέτει κάποιους κανόνες, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα σώμα που θα επιβλέπει την τήρησή τους. Το σώμα αυτό είναι αναγκαίο, έτσι ώστε οι λίγοι ασυνείδητοι να μην βλάπτους την ευσυνείδητη πλειοψηφία. Μια αστυνομία «με δόντια» και ισχυρή παρουσία είναι απαραίτητη.
2.       Ποινές ανάλογες του παραπτώματος
Ο μοναδικός σκοπός μιας ποινής είναι να αποτρέψει το δράστη (και άλλους, πιθανούς δράστες) από το να βλάψουν άλλους ή τον εαυτό τους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται αντιληπτές ως μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα προς όφελος άλλων και όχι του χρήστη.
·         Σε περίπτωση μη χρήσης ζώνης ή κράνους, τα άτομα να υποχρεούνται να τα φορέσουν και να αφήνονται ελεύθερα με μια σύσταση.
·         Αν δεν υπάρχει κράνος ή ζώνες, οι επιβαίνοντες να υποχρεούνται να αφήσουν το όχημα για τη δική τους ασφάλεια. Θα το παραλαμβάνουν με απλή προσκόμιση του κράνους, ή από συνεργείο που θα εχει τοποθετήσει ζώνες.
·         Παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, όπως η παραβίαση Στοπ ή ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ ή ουσιών θα πρέπει να οδηγούν σε άμεση απομάκρυνση του οδηγού από το όχημα και την παραπομπή του για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Στις υποθέσεις αυτές δεν θα πρέπει να επιδικάζονται πρόστιμα, όσο υψηλά κι αν είναι.
·         Τροχαία που οφείλονται σε τέτοια επικίνδυνη συμπεριφορά θα πρέπει επίσης να δικάζονται ως ανθρωποκτονίες.
·         Η φυλάκιση δεν προσφέρει τίποτα στο θύμα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για άλλους. Η συνήθης πρακτική των αναστολών μπορεί να αποσυμφορεί τις φυλακές αλλά έχει δυσβάσταχτο κόστος: ο δράστης κυκλοφορεί χωρίς την παραμικρή αναμόρφωση και έχει συμβεί παλιοί δράστες να γίνουν υπαίτιοι και δεύτερου (ή τρίτου) θανάτου ή τραυματισμού.
·         Θα πρέπει να εισαχθεί ο θεσμός της κοινωνικής εργασίας που σήμερα είναι άγνωστος στην Ελλάδα. Υπαίτιοι τροχαίων θα πρέπει να υπηρετούν για μακρό χρονικό διάστημα σε νοσοκομεία όπως το ΚΑΤ και χώρους αποκατάστασης τραυματιών.
3. Δικαιοσύνη
·         Δεν είναι δυνατό να θεωρείται πλημέλημμα ο θάνατος ενός ανθρώπου, είτε προκλήθηκε από όπλο, είτε από αυτοκίνητο. Όλοι οι θάνατοι και τραυματισμοί, ανεξαρτήτως του είδους του φονικού όπλου, θα πρέπει να δικάζονται από κακουργοδικείο. Μοναδικό κριτήριο ενοχής ή αθωότητας θα πρέπει να είναι αν υπήρξε πρόθεση, δόλος ή αμέλεια, όπως σε κάθε έγκλημα.
·         Δεν είναι δυνατό δίκες να αναβάλλονται επανειλημμένα υποχρεώνοντας τους μάρτυρες σε συνεχείς άκαρπες παρουσίες και τα θύματα (ή τους συγγενείς τους) σε επανειλημμένη ψυχική ταλαιπωρία.
·         Για να αποτραπούν οι κατηγορούμενοι από το να ζητούν διαρκείς αναβολές αλλά και για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, θα πρέπει να στερούνται το δίπλωμα και η άδεια κυκλοφορίας τους ως την έκδοση της απόφασης.
·         Δεν είναι δυνατόν μια υπόθεση να παίρνει πάνω από 8 χρόνια για να τελεσιδικήσει.
·         Δεν είναι δυνατόν να δίνεται στον  κατηγορούμενο το δικαίωμα να απουσιάζει, εκπροσωπούμενος από το δικηγόρο του.
   Μείωση των οχημάτων στους δρόμους
1.       Ενθάρρυνση βάδισης και εναλλακτικών μέσων μεταφοράς (βάδισμα και ποδηλασία).
·         Βελτίωση της υγείας των πολιτών
·         Εξοικονόμηση χώρου στις ασφυκτιά γεμάτες πόλεις μας, συνεπώς ταχύτερες μεταβάσεις για όλους
·         Μείωση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

2.       Βελτίωση υποδομών
·         Καλύτερα πεζοδρόμια
·         Σχεδιασμός που σέβεται τον πολίτη και το περιβάλλον
·         Επόπτης προσβασιμότητας σε κάθε δήμο, ιδανικά άτομο με αναπηρία
·         Για νέα έργα, πριν την κατάθεση της προσφοράς τους, οι εργολήπτες θα ξέρουν πως είναι υποχρεωτική η συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ, συμμόρφωση που θα συμπεριλαμβάνει την αναίρεση παλαιότερων κακοτεχνιών
·         Οι εργολήπτες θα υπογράφουν εγγύηση για επισκευή κακοτεχνιών εντός 3-5 ετών από την παράδοση του έργου, με δικά τους έξοδα
·         Επιθεώρηση κάθε έργου πριν την παράδοση. Ανοιχτή επικοινωνία με τους πολίτες για να αναφέρουν κακοτεχνίες.
·         Λίστα «Ευπαλίνος» όπου θα εισάγονται εργολήπτες οι οποίοι παραδίδουν έργα με προβλήματα, τα οποία δεν αποκατέστησαν. Όσοι είναι στη λίστα (και οι εταιρείες τους) θα αποκλείονται αυτόματα από μελλοντικές δημοπρασίες.

3.       Βελτίωση συγκοινωνιών
·         Είναι απαράδεκτο η ταχύτητα μετάβασης με ΜΜΜ (συμπεριλαμβανομένων των αναμονών) να συναγωνίζεται την ταχύτητα μετάβασης με τα πόδια. Τα ΜΜΜ πρέπει να προωθηθούν με τρόπους που θα τα καταστήσουν ταχύτερα, φθηνότερα και συνεπώς ελκυστικότερα από τα οχήματα.
·         Πύκνωση δρομολογίων
o   Είναι απαράδεκτο οι αναμονές να διαρκούν πάνω από 10 λεπτά στις κεντρικές γραμμές και 20 λεπτά στις περιφερειακές.
o   Είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι στα ΜΜΜ να στριμώχνονται – αν οι συνθήκες είναι απωθητικές οι άνθρωποι θα στρέφονται προς τα ιδιωτικά μέσα μετακίνησης.
·         Επανασχεδιασμός συγκοινωνιών για
o   Καλύτερη εξυπηρέτηση
o   Κάλυψη περισσότερων περιοχών
o   Αποφυγή αλληλοεπικάλυψης
o   Τροφοδοσία των ταχύτερων μέσων σταθερής τροχιάς
·         Ισχυρή επιδότηση εισιτηρίου γιατί η χρήση ΜΜΜ είναι προς όφελος του συνόλου.
·         Δωρεάν επιβίβαση σε άτομα με αναπηρία, παιδιά και νέους κάτω των 18 και ανέργους.

4.       Κανένα όχημα χωρίς χώρο στάθμευσης
·         Τα αυτοκίνητα έχουν αντικαταστήσει τις άμαξες και τα άλογα του παλιού καιρού. Ένας άνθρωπος που είχε άλογο, δεν το έδενε στο δρόμο, μπροστά από το σπίτι του. Είναι απαράδεκτο σήμερα να έχουμε αμάξια αλλά να μη διαθέτουμε χώρο να τα «σταβλίζουμε».
·         Για κάθε αγορά νέου οχήματος, ο ιδιοκτήτης θα υποχρεούται να αποδείξει πως διαθέτει χώρο (ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο) για να το σταθμεύει.
·         Αποδεικτικά ιδιοκτησίας ή ενοικίασης θα είναι απαραίτητα για την ανανέωση άδειας κυκλοφορίας.
·         Εάν, στην Ελλάδα της κρίσης, υπάρχουν άνθρωποι με τη δυνατότητα να αγοράσουν νέο αμάξι, σίγουρα θα έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν ένα χώρο με 80 Ευρώ το μήνα, ή να αγοράσουν μια θέση σε πάρκινγκ ή πυλωτή.
·         Η πίεση για την εύρεση θέσεων θα αναζωογονήσει τον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος φυτοζωεί από την αρχή της κρίσης.
·         Οι αρχές μπορούν να συμβάλλουν, παρέχοντας ισχυρά οικονομικά κίνητρα για όσους κατασκευάζουν σταθμευτήρια (ή μετατρέπουν ημιτελείς οικοδομές σε χώρους στάθμευσης).
·         Καθώς τα παλιά οχήματα θα αποσύρονται και τα νέα θα διαθέτουν χώρους στάθμευσης, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια θα αποσυμφορηθούν.
·         Σταδιακά, το να έχεις θέση στάθμευσης  θα γίνει η νέα κοινωνική «νόρμα» και το παρκάρισμα στο δρόμο ή, ακόμη χειρότερα, στο πεζοδρόμιο, θα γίνει περιφρονητέο.
·         Μειώνοντας τα παρκαρισμένα στους δρόμους, θα αυξηθεί ο διαθέσιμος χώρος, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας (ταχύτερη μετάβαση) ή φαρδύτερα πεζοδρόμια.

   Αλλαγή νοοτροπίας
1.       Εκπαίδευση παιδιών
·         Εκπαίδευση οδικής συμπεριφοράς σε όλα τα σχολεία, ως κανονικό μάθημα, όχι μια φορά το χρόνο.
·         Εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες, όχι τάπητες ή πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής.
·         Προσεκτική επιλογή του εκπαιδευτικού υλικού – σωστές μεταφράσεις, παιδαγωγική προσέγγιση και προσαρμογή στις ελληνικές συνθήκες. Π.χ. δεν είναι δυνατό το Υπουργείο να διανέμει φυλλάδια τα οποία δίνουν συμβουλές με βάση την οδήγηση στα αριστερά, χωρίς να γίνεται αντιστροφή των όρων!

2.       Εκπαίδευση οδηγών
·         Επανεξέταση του ΚΟΚ και προσαρμογή του στις νέες συνθήκες.
·         Εκπαίδευση των εκπαιδευτών με έμφαση στην οδική ασφάλεια.
·         Έκδοση καλύτερων εκπαιδευτικών υλικών.
·         Διατύπωση η οποία θα τονίζει τον άνθρωπο και όχι το όχημα.
·         Πάταξη του φαινομένου των πλαστών διπλωμάτων.
·         Πάταξη της διαφθοράς στις εξετάσεις νέων οδηγών.
·         Χορήγηση διαβαθμισμένων διπλωμάτων, ανάλογα με την εμπειρία και την ηλικία του οδηγού.
·         Υποχρεωτική επανεκπαίδευση όσων εμπλέκονται σε τροχαίο.
·         Τακτικοί έλεγχοι υγείας των οδηγών, ιδιαίτερα μετά από τη μέση ηλικία.

3.       Διαφήμιση
·         Οι κοινωνίες αλλάζουν όταν έρθουν σε επαφή με κάτι διαφορετικό. Για τους νέους που ταξιδεύουν, η επαφή αυτή είναι δεδομένη. Για τους υπόλοιπους, πρέπει να φέρουμε το διαφορετικό στο σπίτι τους, στη ζωή τους, μέσω των ΜΜΕ, ιδίως της τηλεόρασης.
·         Απαιτείται έντονη, συνεχής διαφήμιση η οποία από τη μια θα προωθεί τις ορθές και ασφαλείς συμπεριφορές και να αποτρέπει από επικίνδυνες επιλογές.
·         Οι διαφημίσεις που έχουν στόχο την προώθηση της ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς θα πρέπει να την παρουσιάζουν όπως κάθε προϊόν: ως κάτι θετικό, θελκτικό και επιθυμητό.
·         Οι αποτρεπτικές διαφημίσεις θα πρέπει να έχουν ισχυρές εικόνες που προκαλούν σοκ, όπως εκείνες της Αυστραλιανής TAC (TransportAccidentCommission).
·         Δε θα πρέπει να παραλείπεται η έμμεση διαφήμιση, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
·         Οι εκστρατείες θα πρέπει να είναι συνεχείς.

Σίγουρα, βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν μέσα σε μία μέρα, όπως επίσης η κακοσχεδιασμένη και δυσλειτουργική ελληνική πόλη δεν πρόκειται να μετατραπεί, εν μια νυκτί, σε αστραφτερή Ευρωπαϊκή μητρόπολη. Έχουμε δύο επιλογές: να παραιτηθούμε από την προσπάθεια κλαίγοντας τη μοίρα μας ή να σηκωθούμε και να παλέψουμε για το μέλλον των παιδιών μας. Πιστεύω πως τους οφείλουμε κάθε προσπάθεια. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, γιατί κάθε μεγάλη πορεία ξεκινά πάντα από ένα πρώτο βήμα. Κι αν δεν καταφέρουμε να τελειώσουμε την πορεία στη δική μας ζωή, ας δώσουμε τη δάδα στα παιδιά μας, να συνεχίσουν την προσπάθεια για μια καλύτερη χώρα. Αν δεν είναι τα παιδιά μας, μπορεί τελικά να είναι τα εγγόνια μας εκείνα που θα επωφεληθούν από τα όσα κάνουμε εμείς, σήμερα.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε."

Παρανομίες; Στις τέσσερις, οι τρεις δώρο!

$
0
0
Οδηγείς πολιτισμένα. Δεν παραβιάζεις το κόκκινο, σταματάς στα στοπ, δίνεις προτεραιότητα όπου χρειάζεται. Δεν πίνεις όταν έχεις να οδηγήσεις. Δε μιλάς στο κινητό. Δεν παρκάρεις έτσι που να κλείνεις το δρόμο. Δεν έχεις εμπλακεί ποτέ σε τροχαίο με δική σου υπαιτιότητα.
Το κράτος θα έπρεπε να χαίρεται που υπάρχουν τέτοιοι οδηγοί. Θα έπρεπε να κάνει τα πάντα για να τους ενθαρρύνει.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πει:
"Είσαι υπόδειγμα οδήγησης για δύο χρόνια; Ξέρεις πόσες χιλιάδες ευρώ γλίτωσε χάρη σ'εσένα το Υπουργείο Υγείας; Για τον κόπο σου, πάρε μια μείωση τελών κυκλοφορίας 10%.
Τι; Ήσουν υποδειγματικός για πέντε χρόνια; Μα εσύ είσαι θησαυρός. Πάρε μια μείωση τελών κατά 40% και μια επιδότηση για να αναβαθμίσεις το αμάξι σου με ευνοϊκούς όρους."

Το κάνει;
Όχι δεν το κάνει.
Το κράτος ΔΕΝθέλει να βοηθήσει τον καλό  Έλληνα οδηγό. Γι αυτόν αδιαφορεί πλήρως.

Θέλει όμως να βοηθήσει τον παράνομο.

Το κράτος σκέφτεται:
"Ω, τον καημενούλη τον παράνομο. Διπλοπαρκάρει, κλείνει στροφές, καβαλάει πεζοδρόμια. Παραβιάζει στοπ, νομίζει πως όλα τα φανάρια είναι πράσινα κι οι πινακίδες διακοσμητικές. Τα όρια ταχύτητας είναι μόνο για τους άλλους, κι έχει πάντα προτεραιότητα. Το κινητό είναι κολλημένο στο χέρι του, αλλά πιστεύει πως είναι τόσο σπουδαίος οδηγός που ακόμα και ντίρλα θα καταφέρει να οδηγήσει σα Σουμάχερ.
Όμως υποφέρει ο καημενούλης. Το άδικο το σύστημα τον κατατρέχει. Τον έχει φορτώσει τόσα πρόστιμα χωρίς λόγο που ο άμοιρος έχει γονατίσει.
Ε, ας τον βοηθήσουμε το φτωχούλη, για να μπορεί να παρανομεί με μεγαλύτερη άνεση."

Έτσι, απλά, το κράτος δίνει ένα μεγάλο μπράβο κι ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στους κακούς, αυτούς που σκοτώνουν τα παιδιά των άλλων στους δρόμους. Ή που τσακίζονται και περνούν την υπόλοιπη ζωή τους ως φυτά, στις πλάτες των φορολογούμενων.

Δεν πειράζει όμως. Το σημαντικό είναι να μην επιβαρυνθούν τα παιδιά. Παραβίασαν το στοπ; Μα γιατί να δώσουν 700; Φτάνουν 175, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν τέσσερις παραβάσεις στην τιμή της μίας. Επικίνδυνη οδήγηση; Μόνο 50 ευρώ. Κι αν μιλούν στο κινητό και δεν προσέχουν; Ε, δεν πειράζει, ας δώσουν 25 ευρουλάκια.

"Μα αν χτυπήσουν κανέναν άνθρωπο;""Ω, ελάτε τώρα... Ας μη σκεφτόμαστε δυσάρεστα πράγματα."

Μπορεί το Υπουργείο να μη θέλει να σκεφτεί τι τρόμο εξαπολύει μ'αυτά τα μέτρα, εμείς όμως κυκλοφορούμε σε δρόμους που δεντους αδειάζει για χάρη μας η τροχαία.

Υπογράψτε την επιστολή προς τον Υφυπουργό μπας και πάρει χαμπάρι ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να ελαφρύνει τον έλληνα οδηγό:

https://secure.avaaz.org/el/petition/Anapliroti_ypoyrgo_Prostasias_toy_Politi_k_Niko_Toska_Ohi_sti_meiosi_ton_prostimon_toy_KOK/?aAZHSab








Προστίμων συνέχεια

$
0
0
Το προηγούμενο άρθρομου ήταν ιδιαίτερα δηκτικό όσον αφορά τη μείωση των προστίμων του ΚΟΚ.


Θέλω όμως να διευκρινίσω κάτι: δεν είμαι θυμωμένη απλώς γιατί μειώθηκαν τα πρόστιμα του ΚΟΚ.
Είμαι θυμωμένη γιατί
μειώθηκαν δωρεάν - έτσι, χάρισμα στους επικίνδυνους οδηγούς, χωρίς καμία μεταρρύθμιση που θα τα κάνει πιο αποτελεσματικά - ενώ από την άλλη δεν προβλέπεται καμία ελάφρυνση για τους νόμιμους, καλούς οδηγούς.

Εξηγούμαι:
Σήμερα, η τήρηση του ΚΟΚ περιορίζεται σε μπλόκα και πρόστιμα. Τίποτα άλλο. (Αν εσείς ξέρετε καμία άλλη πρωτοβουλία της τροχαίας, του Υπουργείου κτλ, για την προώθηση της εφαρμογής του ΚΟΚ, παρακαλούμε να μας την πείτε.)

Το παράλογο της σημερινής πρακτικής
Πώς όμως συνετίζουμε ένα νεαρό με μηχανάκι όταν του γράφουμε πρόστιμο γιατί δε φορά το κράνος, τάχα για τη δική του ασφάλεια, αλλά τον αφήνουμε να συνεχίσει το δρόμο του οδηγώντας χωρίς κράνος;
Δεν είναι προφανές πως κάθε άνθρωπος θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πρόστιμο δεν έχει στόχο την ασφάλεια του νεαρού, αλλά την οικονομική του αφαίμαξη, προς όφελος του κράτους;

Η αντίδραση των οδηγών
Αντιμέτωποι με τέτοιες πρακτικές, οι οδηγοί δεν εκπαιδεύονται, αντίθετα, αμύνονται, με δυο πολύ επικίνδυνες συμπεριφορές:
α) Προσποιητή συμμόρφωση (μείωση ταχύτητας εκεί που υπάρχουν κάμερες, αποφυγή σημείων όπου γίνονται μπλόκα, κτλ)
β) Ηθελημένη ανυπακοή σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (βγάλσιμο του κράνους και αύξηση ταχύτητας μόλις ξεπεραστεί το επικίνδυνο σημείο, κτλ.)
Η επιείκια των αστυνομικών
Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα: οι αστυνομικοί, που είναι στην πλειοψηφία τους άνθωποι με ανθρωπιά, εισπράττουν την αρνητική στάση των πολιτών και ανταποκρίνονται με την επιείκια που δε δείχνει το κράτος. Πολλές φορές αφήνουν τους παραβάτες να φύγουν με κλήση για ένα μικρότερο (και φθηνότερο) παράπτωμα, όπως πολύ σωστά εντοπίζει και η εισήγηση της Επιτροπής Ασφάλειας της Βουλής. Δεν είναι τυχαίο το πόσο λίγες κλήσεις δίνονται για παραβίαση Στοπ και ερυθρού σηματοδότη, παρόλο που όλοι ξέρουμε πόσοι περνούν με κόκκινο.



Αδικαιολόγητη ακρίβεια
Άλλωστε, όπως γράφει ο Αλέξανδρος Α., καλός φίλος των "Μαμάδων", "Στην Ολλανδία, το πρόστιμο για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη είναι 230 ευρώ.  Η Ολλανδία θεωρείται οτι έχει τα ακριβότερα πρόστιμα στην Ευρώπη. Εδώ είμαστε πλούσιοι και το έχουμε 700/350 ευρώ;  700 ευρώ πρόστιμο είναι ένας μισθός, για πολλούς.  Αν δεις τι γίνεται στους δρόμους, θα δεις οτι ο ερυθρός σηματοδότης παραβιάζεται συστηματικά.  Οι πολίτες προφανώς δεν φοβούνται το πρόστιμο, όχι γιατί είναι χαμηλό, αλλά γιατί δεν επιβάλλεται. [...] θα προτιμούσα 20 ευρώ πρόστιμα για παράνομη στάθμευση, αλλά να γράφονται βροχή, παρά τα 80/40 ευρώ που είναι τώρα που γράφονται στα παλιά μας τα παπούτσια."Στη Φινλανδία, τα πρόστιμα είναι αντίστοιχα με το εισόδηματου παραβάτη.

Τι πιστεύουμε
Οι Μαμάδες δεν είναι αντίθετες με τη μείωση. Είναι αντίθετες με τη σκέτη μείωση. Πιστεύουμε πως αν είναι μεμονωμένο, ένα πρόστιμο, μικρό ή μεγάλο, δεν πρόκειται να βελτιώσει κανενός την οδική συμπεριφορά. Αντίθετα, πιστεύουμε πως  κάθε παραβάτης θα πρέπει να υφίσταται επιπτώσεις αντίστοιχες με το είδος της παράβασης.

Η ασφάλεια, πάνω από την είσπραξη
Για παράδειγμα, όπως έχουμε πει και παλιότερα"Σε περίπτωση μη χρήσης ζώνης ή κράνους, τα άτομα να υποχρεούνται να τα φορέσουν και να αφήνονται ελεύθερα με μια σύσταση".
Δηλαδή ο νεαρός που αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει να φορέσει το κράνος και να φύγει, χωρίς να πληρώσει ούτε λεπτό.
Αν όμως δεν έχει κράνος, θα πρέπει ν'αφήσει τη μηχανή και να συνεχίσει το δρόμο του με τα πόδια, με λεωφορείο, με ταξί. Χωρίς να πληρώσει μία στο κράτος, το οποίο θα του δώσει το μηχανάκι του όταν θα έχει το κράνος του μαζί. 
Αυτό το μέτρο έχει άμεσο κόστος για τον οδηγό (χάνει χρόνο, δε μπορεί να συμμετέχει στα όσα θα κάνουν οι φίλοι του, δε μπορεί να πάρει το κορίτσι του, κτλ) αλλά κανένα όφελος για το κράτος, οπότε δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με κυνισμό. Οι αστυνομικοί θα μπορούν να το επιβάλλουν χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, οι νεαροί θ'αρχίσουν να προβληματίζονται και, αν εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν, τουλάχιστον θα συμμορφώνονται για να μη μείνουν χωρίς μέσο.

Απομάκρυνση του επικίνδυνου οδηγού 
Και τι συμβαίνει με παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, όπως η παραβίαση Στοπ ή ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ; 

Παραβίαση ερυθρύ σηματοδότη στην Πάτρα που κατέληξε σε τροχαίο.
Ούτε σ'αυτή την περίπτωση έχουν νόημα τα πρόστιμα, αν ο οδηγός αφεθεί να συνεχίσει. Αντίθετα, θα πρέπει άμεσα να απομακρύνεται από το όχημα. Μάλιστα, για μεγαλύτερη ασφάλεια (δική του και των άλλων) θα πρέπει να του αφαιρούνται δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας (για τους μεθυσμένους, ίσως και για πάντα). Ο οδηγός θα μπορεί να ξαναοδηγήσει όταναποδείξει ότι έγινε άξιος να ξαναβγεί στο δρόμο.
Πώς όμως θα αποδείξει κάτι τέτοιο; 

Αναμόρφωση και κοινωνική εργασία
Εδώ είναι που πρέπει ναεισαχθεί ο θεσμός της κοινωνικής εργασίαςπου σήμερα είναι άγνωστος στην Ελλάδα. Όσοι διαπράττουν επικίνδυνες παραβάσεις θα υποχρεούνται να εργαστούν σε νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης τραυματιών, εξυπηρετώντας θύματα τροχαίων για να δουν από κοντά τι μπορεί να προκαλέσει η συμπεριφορά τους. Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους θα παρακολουθούνται από κοινωνιολόγο και ψυχολόγο που θα γνωματεύσουν κατά πόσο το "μάθημα"αφομοιώθηκε. Εκτός από αυτό, θα πρέπει να παρακολουθήσουν (με επιτυχία) μαθήματα ασφαλούς οδήγησης, σε πιστοποιημένα κέντρα εκπαίδευσης. Τέλος, το δίπλωμα που θα τους δίνεται θα πρέπει να είναι επισημασμένο, ώστε να αφαιρείται άμεσα σε περίπτωση νέας παράβασης (και ο οδηγός να παραπέμπεται αυτή τη φορά σε ποινική διαδικασία).

Κίνητρα για τους καλούς οδηγούς
Αντίστροφα, οι οδηγοί που επιδεικνύουν επανειλημμένα καλή οδική συμπεριφορά, που όσες φορές σταματηθούν σε μπλόκα ή παρατηρηθούν από κάμερες στο δρόμο είναι εντάξει, που οδηγώντας προσεκτικά γλιτώνουν χιλιάδες ευρώ από το εθνικό σύστημα υγείας, αυτοί θα πρέπει να αναταμείβονται με γενναίες μειώσεις ασφαλίστρων, τελών κυκλοφορίας κτλ. 
Εάν το κράτος επιθυμεί να μειώσει τα τροχαία και όλα τα κόστη (κοινωνικά, οικονομικά) που αυτά συνεπάγονται, θα πρέπει να δείξει εμπράκτως ότι προτεραιότητά του δεν είναι η είσπραξη προστίμων.

Συχνότεροι έλεγχοι
Τέλος ερχόμαστε σ'αυτό που έλεγε ο φίλος Αλέξανδρος προηγουμένως: αν τα πρόστιμα είναι αραιά, οι οδηγοί θα παρανομούν, βασιζόμενοι στο νόμο των πιθανοτήτων. Γι αυτό  οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι συχνοί και να γίνονται αιφνιδιαστικά, σε διαφορετικά σημεία και απρόβλεπτες ώρες. Και αν οι χαμηλότερες τιμές βοηθήσουν τους αστυνομικούς να δείχνουν μεγαλύτερη αυστηρότητα, τότε μάλιστα, να μειωθούν, αρκεί περισσότεροι από τους κακούς οδηγούς να έρχονται αντιμέτωποι με το νόμο κάθε φορά που η συμπεριφορά τους δημιουργεί προβλήματα στους συμπολίτες τους.

Και κάτι ακόμη: έχουμε μιλήσει για το φαινόμενο των γονιών που μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο με μηχανές, χωρίς κράνος. Γιατί (παρόλο που το πρόβλημα είναι γνωστό) δε γίνονται μπλόκα στα σχολεία; Όχι για να παραπεμφθούν οι γονείς για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, αλλά για να εκπαιδευτούν να αντιλαμβάνονται πόσο επικίνδυνο είναι και να εκπαιδεύσουν και τα παιδιά τους.

__________________
Πηγή εικόνων: πρώτη, δεύτερη, τρίτη.

Έφαγε 4 κλήσεις και δείτε τι έκανε....

$
0
0
Οδηγός στη Θεσσαλονίκη, αφού "έφαγε"τέσσερις κλήσεις μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, αποφάσισε να τα πει ένα χεράκι στην Τροχαία.

Άφησε λοιπόν ένα ευρηματικό σημειωματάκι που λέει τα εξής:

«Αξιότιμε Δημοτικέ Αστυνόμε, επειδή με έχεις ξεκ*λιάσει στο γράψιμο, να σε ενημερώσω πως δεν πάω βόλτα αλλά πρέπει να δουλέψω. Αν εσύ μπορείς να τελειώσεις 60 παραδόσεις στο μπουρ*** το κέντρο της πόλης μας, ΜΠΡΑΒΟ. Στείλε μας το βιογραφικό σου στο info@***.gr. Μια θέση εργασίας σε περιμένει.

Υ.Γ. Πληρώνω τα διπλά από τη δημοτική αστυνομία».




Κανονικά οι Μαμάδες στο Δρόμο, έχοντας υποφέρει τα πάνδεινα από παρκαρισμένα οχήματα που κλείνουν πεζοδρόμια και διαβάσεις, είναι με το μέρος της τροχαίας.
Επίσης, όπως ήδη είπαμε στο προηγούμενο άρθρο, δεν είμαστε ενάντια στη μείωση των προστίμων, αρκεί να συνοδεύεται από αύξηση των κλήσεων.
Όντας όμως και οδηγοί, πρέπει να παραδεχτούμε πως η παρανομία συχνά δεν είναι επιλογή, αλλά λύση ανάγκης, όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.
Η λύση, για τις "Μαμάδες", είναι διττή:

α) Ενθάρρυνση των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης για να μειωθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων που κινούνται εντός των πόλεων.

β) Κίνητρα για τη δημιουργία περισσότερων χώρων στάθμευσης.

Περισσότερα για το πονεμένο θέμα του παρκαρίσματος σε προσεχές αφιέρωμα.

Πηγή: http://www.newsfish.gr/thessaloniki/87980/thessaloniki-epiko-simeioma-odigou-pros-ti-dimotiki-astynomia-meta-apo-4-kliseis-pics

Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας 2107

$
0
0
O OHE και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συμφωνούν:
τα τροχαία δυστυχήματα είναι παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Κάθε δύο έτη  τιμάται μια Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας με σκοπό την προώθηση της οδικής ασφάλειας για όλους.
Πρόπερσι, η εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στο παιδί. (θυμηθείτε τις δράσεις του 2015 εδώ).
Στη φετεινή, 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (8-14 Μαΐου), το κεντρικό μοτίβο είναι η ταχύτητα.








Οι ειδικοί πιστεύουν πως τα όρια ταχύτητας πρέπει να μειωθούν συνολικά για χάρη του ανθρώπινου σώματος, το οποίο δεν έχει σχεδιαστεί με προδιαγραφές υψηλών ταχυτήτων.
Η ταχύτητα μεγεθύνει τη δύναμη κάθε κρούσης.
Έτσι, ένα τροχαίο που θα μπορούσε να είναι ασήμαντο, γίνεται θανατηφόρο αν η ταχύτητα είναι μεγάλη.
 
Σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, κρατικοί φορείς και/ή σύλλογοι διοργανώνουν διάφορες δράσεις για να προωθηθεί η ιδέα πως πρέπει να οδηγούμε πιο αργά, για τη δική μας ασφάλεια.

Εμείς τι θα κάνουμε; Παρακαλούμε καταθέστε ιδέες και προτάσεις, γιατί ο Μάιος πλησιάζει.

Έγκλημα χωρίς τιμωρία

$
0
0
Τρία νέα παιδιά, νεκρά.
Τα 18, 20 και 21 χρόνια τους πάγωσαν για πάντα μπροστά σε μια νταλίκα.




Ο φταίχτης βρέθηκε, δικάστηκε και βρέθηκε ένοχος.
Καταδικάστηκε μάλιστα σε 7 χρόνια φυλακή.
Κι όμως, αφέθηκε αμέσως ελεύθερος, με το δίπλωμά του, με την άδεια οδήγησης, να συνεχίσει να εξασκεί το ίδιο επάγγελμα, με τα ίδια μυαλά.


"Ήταν σαν να με καρφώνει μαχαίρι.[…] Τι σημαίνει αναστολή; Δεν το καταλαβαίνουμε… Μπορούν εκείνοι που πήραν την απόφαση να μας κοιτάξουν στα μάτια και να μας πούνε: Ποιόν δικαιώνει αυτή η απόφαση; Προφανώς όχι τα παιδιά μας. Δικαιώνει τον «θύτη» και το ελληνικό δημόσιο που θα εισπράξει 50.000 ευρώ από την ποινή που επιδικάστηκε στον κατηγορούμενο. Με λίγα λόγια άφησαν μία «κινούμενη βόμβα» να κινείται ελεύθερα στους δρόμους,"λέει η μητέρα των κοριτσιών, Αθηνά Κουτσιαρή.

Κι ο πατέρας, Κώστας Κουτσιαρής, συμπληρώνει πως θα έπρεπε εξαρχής να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και στον ιδιοκτήτη της μοιραίας νταλίκας. "Είναι ο ηθικός αυτουργός που χάθηκαν τρία παιδιά, ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας. Έπρεπε να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όπως έγινε και στο δυστύχημα στα Τέμπη.""Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρο τροχαίο από αυτό, είπε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του. Υπάρχουν στοιχεία ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ, ότι είχε πολλές ώρες στο τιμόνι, ότι ο ταχογράφος  ήταν πειραγμένος και ότι ήταν άπειρος να οδηγεί ένα τόσο βαρύ όχημα."

Πώς θα σωφρονιστεί ο νεαρός οδηγός αν δεν υποστεί κάποια διαδικασία σωφρονισμού;

Σαφώς, 10 χρόνια πίσω από τα κάγγελα σωφρονίζουν κανέναν. Αλλά μια κοινωνική εργασία σε δημόσιο νοσοκομείο θα άνοιγε τα μάτια του στις συνέπειες της πράξης του.
Μια διαδικασία επανεκπαίδευσης θα του μάθαινε να οδηγεί πιο συνετά.
Μια μια στέρηση (για πάντα) του επαγγελματικού του διπλώματος θα τον ανάγκαζε ν'αναζητήσει άλλη δουλειά, ενώ η χαμένη ευκαιρία θα θύμιζε σ'αυτόν (και στους συναδέλφους του) τις ευκαιρίες που έχασαν από τη ζωή τους τα άλλα παιδιά.

Και πώς θα σωφρονιστούν οι εταιρείς μεταφορών που στο βωμό του κέρδους συνεχίζουν να σπρώχνουν τους οδηγούς τους πέρα από τα όρια, με αποτέλεσμα δυστυχήματα όπως αυτό, ή η τραγωδία στα Τέμπη;
Όμως, αντί για τσουχτερές κυρώσεις σε κάθε εταιρεία της οποίας όχημα εμπλέκεται σε δυστύχημα, το υπουργείο προωθεί τη μείωση των προστίμων!


Πιστεύουμε πως η φυλακή δεν είναι λύση.
Η αναστολή όμως είναι χειρότερη, γιατί δίνει το λάθος μήνυμα - ο δράστης ταλαιπωρείται λίγο στα δικαστήρια, το αντιλαμβάνεται ως κάποιου είδους "τιμωρία"και αφού περάσει, θεωρεί πως "εξιλεώθηκε"και πλέον μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του, όπως πριν.

Άραγε, πόσοι απ'αυτούς τους οδηγούς που θέρισαν ζωές και τώρα οδηγούν κάθε μέρα σα να μη συνέβη τίποτα, κοιμούνται ήσυχα τα βράδια; Μήπως εκείνος που θέρισε τα δίδυμα στην Πατησίων; Ή ο Κρητικός για τον οποίο λέγεται πως θέρισε τρεις ζωές, σε τρία επανειλημμένα τροχαία που ο ίδιος προκάλεσε και ακόμη κυκλοφορεί με το δίπλωμά του;

Αν θέλουμε ασφάλεια στους δρόμους, πρέπει να βρεθεί τρόπος να συνετίζονται όσοι δεν οδηγούν συνετά από μόνοι τους. Κι όσοι δε μπορούν να συνετιστούν (γιατί υπάρχουν και τέτοιοι) να οδηγούν με το φόβο των επιπτώσεων.

Και κάτι ακόμη: γιατί δεν παραπέμπονται σε δίκη οι εργολήπτες των δρόμων όπου συμβαίνουν τροχαία; Πόσο είναι το μερίδιο ευθύνης αυτών που τα παραδίδουν ελαττωματικά κι εκείνων που τα παραλαμβάνουν χωρίς έλεγχο; Και με πόσες ανθρώπινες ζωές βαρύνονται εκείνοι που επιβάλλοντας δυσβάσταχτα διόδια ωθούν ανθρώπους σε δρόμους επικίνδυνους;

_______________________
Πηγή φωτογραφίας και πληροφοριών για το δυστύχημα, εδώ.
Πηγή πληροφοριών για τη δίκη, εδώ.

Μετά το δυστύχημα στην Εθνική, τι;

$
0
0
Μουδιασμένη από το γνωστό "τροχαίο της Πόρσε"δεν έχω γράψει τίποτα για μέρες.




Πού να ήξερα, όταν έγραφα το προηγούμενο άρθρο, ότι τα όσα έλεγα θα επιβεβαιώνονταν με τον τραγικότερο τρόπο μπροστά στις κάμερες;
Πού να ήξερα πως τα όσα λένε οι "Μαμάδες" (και πολλοί άλλοι) για τα τροχαία θα τα επαναλάμβανε το πανελλήνιο συγκλονισμένο, για άλλη μια φορά;
Κι όμως παρά τα όσα ειπώθηκαν για την οδική ασφάλεια, για την ταχύτητα, τα λάθη στην οδήγηση και τα δυστυχήματα, πόσοι παραδειγματίστηκαν κι άρχισαν να οδηγούν προσεκτικότερα;
Παρατηρήσατε εσείς καμιά μείωση των τροχαίων;

Αντίθετα, η τροχαία συνεχίζει να καταγράφει τραγωδίες, τη μια μετά την άλλη, που όλες οφείλονται στα ίδια λάθη: επικίνδυνη οδήγηση, υψηλή ταχύτητα, οδήγηση χωρίς επαρκή εκπαίδευση, κτλ, κτλ.

2 Μαρτίου: Οδηγός χτυπά ποδηλάτη και τον αφήνει αβοήθητο, στη Χαλκίδα.
3 Μαρτίου: Νεαρός, χωρίς δίπλωμα, σκοτώνει δεκατετράχρονο κορίτσι, στην Ημαθία
5 Μαρτίου: 19χρονος νεκρός όταν το αυτοκίνητό του βγήκε από την πορεία του, στο ΗράκλειοΚρήτης.
7 Μαρτίου: 19χρονος παρασέρνει δύο γυναίκες στην Αμφιλοχία - η μία νεκρή.

Γιατί λοιπόν δεν παραδειγματιστήκαμε;
Ο πατέρας της αδικοχαμένης οικογένειας έχει το ακαταλόγιστο μέσα στο μεγάλο του πόνο, αλλά σίγουρα απηχεί πολλούς έλληνες όταν δηλώνει πως "Το ήθελε η μοίρα - δεν έφταιγε ο οδηγός της Porsche".

Σίγουρα πολλοί θα σκέφτηκαν "μοίρα", "κακιά στιγμή", "ατυχία", "γραφτό"και άλλα τέτοια.
Όμως, όποια κι αν ήταν τα αίτια του δυστυχήματος της Θήβας, το γεγονός παραμένει πως αν το αυτοκίνητο είχε μικρότερη ταχύτητα οι συνέπειες δε θα ήταν τόσο σοβαρές.

Όσο για τη μοίρα, τέθηκε σε κίνηση από τη στιγμή που ο οδηγός επέλεξε να τρέξει.
Ή ίσως από τη στιγμή που επέλεξε αυτοκίνητο που μπορεί να τρέξει τόσο πολύ.


Δεν είναι "κακιά στιγμή"όταν ο οδηγός επιλέγει να παραβιάσει το όριο ταχύτητας.
Δεν είναι "κακιά στιγμή"όταν δε συντηρεί το όχημα ή τα ελαστικά του.
Δεν είναι "κακιά στιγμή"όταν έχει οδηγεί έχοντας πιει "μερικά ποτηράκια".
Δεν είναι "κακιά στιγμή"όταν μιλάει στο κινητό ή κοιτάζει τα μηνύματά του.
Δεν είναι "κακιά στιγμή"όταν περνά τη διασταύρωση με κόκκινο ή παραβιάζει το στοπ.
  
Και με τα λόγια της Χριστιάνας, "Tο ασύλληπτο ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ είναι η ελληνική νοοτροπία πως όλα τα παραπάνω αδικήματα είναι δεδομένα δικαιώματα του οδηγού. 
Το απίστευτο δυστύχημα είναι πως η ελληνική πολιτεία αρνείται να κατανοήσει πως κάθε χρόνο έχουμε 3.500 νεκρούς, 10.000 τετραπληγικούς και 45.000 τραυματίες από τροχαίες συγκρούσεις και πως δε δείχνει καμιά διάθεση ν'υιοθετήσει το Όραμα Μηδέν
Το τρομερό δυστύχημα είναι πως αύριο πάλι όλοι θα οδηγούμε τα Ι.Χ.- όπλα μας σα να είμαστε αθάνατοι τόσο εμείς όσο και οι άλλοι οδηγοί ή πεζοί γύρω μας."




Viewing all 414 articles
Browse latest View live