Quantcast
Channel: Μαμάδες στο δρόμο & φίλοι
Viewing all 414 articles
Browse latest View live

Ανθρώπινη ζωή: 26.000 σε 36 άτοκες δόσεις

$
0
0
Ο Φαίδων ήταν 15 χρονών.
Δε θα γίνει ποτέ δεκάξι.
Αν ζούσε, σήμερα θα ήταν εικοσιτριών, θα είχε πάρει το πτυχίο του και θα αναρωτιόταν, μεταπτυχιακό ή θητεία;
Το πτυχίο, η φοιτητική ζωή, οι παρέες, οι βόλτες, τα κορίτσια, μια δημιουργική δουλειά, μια οικογένεια, παιδιά, εγγόνια, χάθηκαν για πάντα.
Γιατί; Γιατί πέρασε το δρόμο με πράσινο...


Ο δράστης θα πληρώσει 26.000 ευρώ.

Μόνο.
Σε 36 ισόποσες δόσεις.
Οχτώ χρόνια μετά.
Α, και θα παίρνει ταξί για κανένα εξάμηνο περίπου.
Γιατί;
Γιατί έτρεχε, 90 χλμ/ώρα πάνω από το όριο, μετατρέποντας την πόλη σε πίστα του και αδιαφορώντας για τους κατοίκους της.
Γιατί πέρασε με κόκκινο, ξέροντας πολύ καλά ότι κάποιος μπορεί να βρεθεί στο διάβα του.
Γιατί, αφού χτύπησε ένα παιδί, το παράτησε στην άσφαλτο, ξέροντας πολύ καλά πως για έναν τραυματία κάθε δευτερόλεπτο μετράει.

Ο Σόλων δε θα γυρίσει πια.
Ο φονιάς του όμως θα περνά στους δρόμους της πόλης μας κάθε μέρα, πατώντας πάντα το γκάζι πάντα λίγο παραπάνω, δίπλα μας, κοντά μας, κοντά στα παιδιά μας.
Κι έπειτα, θα πίνει καφέ με τους φίλους του, θα φλερτάρει, θα πηγαίνει διακοπές και θα ονειρεύεται το μέλλον.


Πείτε μου, είναι δικαιοσύνη αυτό;






_________________________
Πηγή εικόνας.



Πώς να κάνεις φόνο χωρίς ούτε μια μέρα φυλακή

$
0
0

Δε χωνεύεις την πεθερά σου;
Σου την έχει σπάσει ένας ανταγωνιστής;
Σε φέσωσε συνεργάτης;
Γενικώς, θέλεις να βγάλεις κάποιον απ'τη μέση;


Μη σκέφτεσαι τη μαφία.
Στην Ελλάδα υπάρχει πιο απλή λύση.
Είναι απλό: αντί για όπλα, στραγγαλισμούς κι άλλα τέτοια δύσκολα,απλά πιάσε το τιμόνι.
Δώσε του μία με το αυτοκίνητο και τέρμα.
Είναι ατύχημα, δηλαδή πλημμέλημα, κάτι σα μικροκλοπή δηλαδή.
Βλέπετε, αυτό που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος είναι πως αν χτυπηθεί από αμάξι, η ανθρώπινη ζωή είναι πιο φτηνή.

Θυμάστε τι έγινε με τον τύπο που χτύπησε ποδηλάτη και μετά, τρέχοντας να εξαφανιστεί, χτύπησε τη μαμά με τα δίδυμα στην Πατησίων; Το αγοράκι, λένε, πετάχτηκε 20 μέτρα μακριά κι είναι σήμερα ανάπηρο. Ο δράστης; Είναι ακόμη ελεύθερος και μάλιστα οδηγεί κανονικά.
Έτρεχε με 130 χιλιόμετρα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή;
Μπα, το παιδί (38 ετών) δενήξερε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Περνούσε τα φανάρια με κόκκινο;
Μα τι λέτε τώρα, απλή αμέλεια....
Άφησε τραυματισμένο στο δρόμο και συνέχισε την πορεία του σα να μη συμβαίνει τίποτα;
Ελάτε καλέ, σε κάτι τέτοιες λεπτομέρειες θα κολλάμε τώρα;

Τι κι αν η "λεπτομέρεια"είχε όνομα, οικογένεια και όνειρα;
Τι κι αν αποδεδειγμένα οδηγούσες επικίνδυνα;
Για τη δικαιοσύνη τίποτα απ'αυτά δεν έχει σημασία.
Είναι απλό: αν σκότωσες κάποιον σε τροχαίο είναι πλημμέλημα, παίρνεις λίγα έτη, αλλά με αναστολή ή εξαγοράσιμα. Μάλιστα κάνουν και διευκολύνσεις, για να μη ζοριστείς πολύ. Έτσι, βγαίνεις στο δρόμο ελεύθερο πουλάκι και ο νοών νοήτω.

Τι κάθεστε;
Πιάστε τιμόνι!
Όλοι έχουμε κάποιον που δε χωνεύουμε, έτσι δεν είναι;

__________

Σημείωση: Αυτό το άρθρο είναι ειρωνικό, με σκοπό να στηλιτεύσει το παράλογο της ελληνικής "Δικαιοσύνης". Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για έγκλημα.
Οι "Μαμάδες στο Δρόμο"υπερασπιζόμαστε τη ζωή. Θέλουμε ν'αποτρέψουμε τους θανάτους από τροχαία, δείχνοντας πως η επικίνδυνη οδήγηση ισοδυναμεί με απόπειρα φόνου.
Λύστε τις διαφορές σας με ειρηνικά μέσα και κυκλοφορείτε προσεκτικά.

Πηγή εικόνας

Τα 10 χειρότερα παρκαρίσματα του 2016!

$
0
0

Το παράνομο παρκάρισμα είναι κάτι σαν εθνικό μας σπορ. Κάθε μέρα, σε κάθε ελληνική πόλη, βλέπουμε αμέτρητα αυτοκίνητα παρατημένα οπουδήποτε, από ανθρώπους που θεωρούν ότι ο κόσμος τους ανήκει.
Σε μερικές περιοχές είναι λες και υπάρχει μια άτυπη κόντραγια το ποιος θα ενοχλήσει περισσότερο τους συμπολίτες του, ποιος θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε περισσότερους ανθρώπους. Και οι… καλύτεροι του είδους, πετυχαίνουν πολύ υψηλό σκορσε αυτή την κλίμακα ενόχλησης, εμποδίζοντας μέχρι και λεωφορεία γεμάτα κόσμο, για αρκετή ώρα.
Ας δούμε λοιπόν 10 από τα χειρότεραπαρκαρίσματα που εντοπίσαμε εμείς το 2016 στην Ελλάδα. Κάποια είναι μεμονωμένα περιστατικά, ενώ άλλα είναι απλώς αντιπροσωπευτικά παραδείγματαμιας ολόκληρης τάσης, που δεν γίνεται να περιοριστεί εν μία νυκτί. Εννοείται ότι στα σχόλια του άρθρου περιμένουμε τις προτάσεις σαςγια εκείνα που ξεχάσαμε.
_______________________________
10. ΈναFiat Seicento σταΙωάννινα
Εξαιρετικά βολική αυτή η ράμπα στη γωνία ενός πεζοδρομίου στα Ιωάννινα, σου επιτρέπει να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου στο καλύτερο σημείο, όπου εμποδίζεις ταυτόχρονα δύο διαδρόμους τυφλών. Η ελληνική σημαία που κρέμεται από τον καθρέφτη δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την εθνικότητα του οδηγού, ενώ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι ακριβώς απέναντι είναι τα δικαστήρια της πόλης.


  9. Το μονοπάτι της αγανάκτησης

Όταν οι οδηγοί αποφασίζουν ότι το πεζοδρόμιο πρέπει να μετατραπεί σε πάρκινγκ, οι πεζοί χαράζουν νέα μονοπάτια, κυριολεκτικά, μέσα από το πάρκο. Συμβαίνει τώρα πίσω από το γήπεδο του Άρη, στη Θεσσαλονίκη.

8. Το HyundaiMatrixπου ήθελε να είναι μηχανή
Αφού τις διαγραμμίσεις δεν τις προσέχουμε, οι αρμόδιοι φρόντισαν να οριοθετήσουν τον χώρο για τα δίκυκλα σε αυτό τον δρόμο της Θεσσαλονίκης με κολονάκια και να καθορίσουν τις θέσεις με πλαστικά σαμαράκια στο οδόστρωμα. Τίποτα από αυτά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τον οδηγό αυτού του Matrix, που αποφάσισε να πιάσει τις θέσεις τεσσάρων μοτοσικλετών για να πάει να πιεί την ποτάρα του. Οι μηχανές άλλωστε παρκάρουν και πάνω στο πεζοδρόμιο, όπως βλέπουμε, οπότε κανένα πρόβλημα.


7. Άμα αδυνατίσεις, θα περάσεις
Εδώ έχουμε περάσει το στάδιο παρεμπόδισης μόνο των ΑΜΕΑ, των μαμάδων με καροτσάκια κ.λπ., και φτάνουμε να ενοχλούμε όλους τους συμπολίτες μας εκτός από τους εξαιρετικά αδύνατους. Γιατί μόνο εκείνοι χωρούν να περάσουν ανάμεσα στα δύο παρκαρισμένα αυτής της γωνίας. Εννοείται ότι με κάθε πέρασμα, τα ρούχα του πεζού κάνουν και ένα σύντομο καθάρισμα στις αντίστοιχες επιφάνειες των αυτοκινήτων.

6. Ανακριτικό τροχαίας σε ράμπα αναπήρων
Δεν βλέπουμε συχνά αστυνομικό να δίνει κλήση σε αυτοκίνητο της Αστυνομίας, όμως αυτό ακριβώς συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αλεξανδρούπολη. Το ανακριτικό της τροχαίας είχε καβαλήσει μια ράμπα αναπήρων, και ένας τροχονόμος του έκοψε κλήση για παράνομο παρκάρισμα. Δεν ξέρουμε αν η κλήση πληρώθηκε ή σβήστηκε, αλλά και μόνο η κίνηση αυτού του αστυνομικού μας γεμίζει με αισιοδοξία.

5. Πάνω στη νησίδα
Θα βάζαμε στοίχημα ότι μια A-Classδεν μπορεί να ανέβει σε νησίδα με τέτοιο ύψος, να όμως που τα κατάφερε. Κι όχι μόνο ανέβηκε, αλλά έμεινε παρκαρισμένη εκεί για πάνω από μισή ώρα. Με το πλάτος του δρόμου να μην επαρκεί για τη διέλευση ενός αστικού λεωφορείου, ο οδηγός του δεν είχε άλλη επιλογή πέρα από το να αφήσει τους επιβάτες του να κατέβουν και να συνεχίσουν με τα πόδια.


4. BMWX5 2-σε-1: Έγκυος και ΑΜΕΑ
Συχνά βλέπουμε ανθρώπους να παρκάρουν διαγώνια και να πιάνουν δύο θέσεις στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ. Ωστόσο ειδική μνεία αξίζει να γίνει για τον/την οδηγό αυτής της Χ5, που δεν πάρκαρε διαγώνια σε δύο τυχαίες θέσεις αλλά σε αυτές για τις εγκύους και τα ΑΜΕΑ. Η συγκεκριμένη φωτογραφία έγινε
viralστο facebook, κυρίως χωρίς κρυμμένη πινακίδα, οπότε το αυτοκίνητο αυτού του τόσο πολυάσχολου και βιαστικού ανθρώπου έγινε διάσημο.

3. Οι τυφλοί να πάνε αλλού
Κάποιοι συμπολίτες μας μάλλον πιστεύουν ότι αυτά τα πλακάκια με τις ραβδώσεις έχουν μπει για διακοσμητικούς λόγους στα πεζοδρόμια. Ας ελπίσουμε ότι όταν δουν τυφλούς να τρακάρουν πάνω στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τελικά να αλλάζουν δρόμο, όπως έκανε αυτό το ζευγάρι το περασμένο καλοκαίρι στην Ι. Μεταξά στη Γλυφάδα, θα καταλάβουν.

2. Πόσοι νταήδες χωράνε σε ένα ΜΙΝΙ
Όταν με το παράνομα παρκαρισμένο αυτοκίνητό σου εμποδίζεις, το σημαντικότερο δεν είναι να ζητήσεις συγγνώμη, αλλά… να δείρεις όποιον τολμήσει να σε κράξει επειδή εμποδίζεις. Αυτό έκανε η παρέα του οδηγού ενός MINICooperSπου έκλεινε την οδό Ερμού στη Θεσσαλονίκη για πάνω από 10’: Χτύπησαν όλοι μαζί, αντρίκια, τον οδηγό του τουριστικού λεωφορείου που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για το κλείσιμο του δρόμου.

1. Το SuzukiVitaraπου διδάσκει πολιτισμό
Τέλος, το βραβείο για το χειρότερο παρκάρισμα της χρονιάς, δεν γίνεται παρά να δοθεί στον θεούλη που παράτησε ένα Vitaraτου Υπουργείου Πολιτισμού κάθετα πάνω σε ράμπα αναπήρων στο κέντρο της Αθήνας. Μάλλον δεν φτάνουν ούτε 1.000 λέξεις για να περιγράψουν πόσο τέλεια εκφράζει την τραγική μας παιδεία, την ατιμωρησία και την πλήρη αδιαφορία για οποιονδήποτε πέρα από τον εαυτούλη μας, η ειρωνεία αυτής της φωτογραφίας. Συγχαρητήρια!

Πάντως, όσο κι αν εντυπωσιαστήκαμε φέτος με τα παραπάνω, είμαστε σίγουροι ότι το 2017 θα βάλουμε τα δυνατά μας και θα τα πάμε ακόμα καλύτερα, ενοχλώντας ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας, ακόμα συχνότερα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Με τις δύο ρόδες στο πεζοδρόμιο.

$
0
0
Α, όλα κι όλα - αν ξεχωρίζει για κάτι ο Έλληνας, είναι ο πολιτισμός του, η κουλτούρα που του άφησαν χιλιάδες χρόνια ιστορίας, η ευγένεια των τρόπων του και, πάνω απ'όλα, το πόσο νοιάζεται για τους συνανθρώπους του.




Κι έτσι, πάντα ιπποτικός, αφού έκανε τη μαμά αρσιβαρίστρια, τώρα θα την αναγκάσει να περπατήσει με το μωρό στο δρόμο, ενώ δίπλα της θα περνούν ξυστά τ'αυτοκίνητα. Έτσι, γιατί βαρέθηκε να ψάξει λίγο παραπέρα. Και, άμα τον ρωτήσεις, θα σου πει κιόλας πως αγαπά τα παιδιά.

Μπράβο μεγάλε!
Και μην ξεχνάς: άμα βρεις πεζοδρόμιο λίγο μεγαλύτερο, βάλε και τις τέσσερις επάνω!

Τέσσερα δυστυχήματα που συγκλόνισαν - ένα συμπέρασμα

$
0
0



Τραγουδιστής σχολάει από κέντρο πιωμένος. Γνωστοί και φίλοι τον αφήνουν να πάρει τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Δύο φίλες μάλιστα δε διστάζουν να μπουν στο αμάξι μαζί του. Απολογισμός: ο ίδιος νεκρός και οι κοπέλες τραυματίες. (τροχαίο Παντελίδη)

Νέος παίρνει αμάξι που αναπτύσσει τεράστιες ταχύτητες. Μια μέρα χάνει τον έλεγχο τόσο πολύ που διαλύει το δικό του αμάξι κι άλλο ένα. Απολογισμός: τέσσερις νεκροί. (τροχαίο με την Πόρσε, στη Θήβα)

Πατέρας δανείζει το αμάξι του στο γιο του για να διασκεδάσει με τους φίλους του. Το παλληκάρι είναι μόλις 17 ετών και δεν έχει καν δίπλωμα. Κανείς τους δε φορά ζώνη. Απολογισμός: τέσσερις νέοι νεκροί κι ένας βαριά τραυματίας. (τροχαίο στον Εύοσμο)

Αμάξι σκοτώνει τρεις πεζούς, 23-31 ετών, τρέχοντας με μεγάλη ταχύτητα - η μία γυναίκα διαμελίστηκε όταν κατέβηκε στο δρόμο γιατί ένα περίπτερο έκλεινε το πεζοδρόμιο. (τροχαίο στην Πέτρου Ράλλη)

Όλοι τους είχαν οδηγήσει και παλιότερα, υπό παρόμοιες συνθήκες.
Αμέτρητοι πεζοί είχαν κατέβει στο δρόμο στο ίδιο σημείο.
Κανείς δεν είχε πάθει τίποτα.
Κανείς δεν πίστευε ότι θα πάθει κάτι.

Όμως ο νόμος των πιθανοτήτων είναι πάντα ενάντια σ'αυτούς που δεν τον παίρνουν σοβαρά.
Όπως λέει κι ο Νόμος του Μέρφι: "Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει."
Όχι πάντα, αλλά μία φορά αρκεί...

Καλύπτουμε τις πρίζες όταν τα παιδιά μας μαθαίνουν να μπουσουλούν, "για κάθε ενδεχόμενο".
Κλειδώνουμε τα φάρμακα και τ'απορρυπαντικά, "για κάθε ενδεχόμενο".
Γιατί δεν τους μαθαίνουμε τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας "για κάθε ενδεχόμενο";




__________________________
Η εικόνα είναι σύνθεση εικόνων από τις παραπάνω ειδησεογραφικές πηγές. Όλα τα δικαιώματα ανήκουν στους νόμιμους κατόχους τους.




Το φαινόμενο της αντιλόπης

$
0
0
Καμία αντιλόπη στη φύση δεν πέθανε ποτέ από φυσικά αίτια.
Η μοίρα τους είναι κάποια μέρα να κορέσουν την πείνα κάποιου αρπακτικού.
Πώς τα καταφέρνουν να ζουν δίπλα στον κίνδυνο;





Πώς μπορούν και συνεχίζουν όταν η διπλανή τους μόλις φαγώθηκε μπροστά στα μάτια τους;
Πώς δεν καταρρέουν από τρόμο, βέβαιες για το φρικτό τέλος που τις περιμένει;



Το μυστικό είναι απλό: η φύση εξόπλισε όλα τα πλάσματα μ'ένα μανδύα σιγουριάς: "Εγώ θα τα καταφέρω""Είμαι καλύτερος""Δεν την πατάω σαν τους άλλους""Αποκλείεται"κτλ.


Σας θυμίζει κάτι;
Μήπως κι εμείς δε ζούμε καθημερινά περιτριγυρισμένοι από χίλιους-δυο κινδύνους πιστεύοντας ότι θα τη βγάλουμε καθαρή;
Δεν έχουμε και λίγους: νέφος, τσιγάρο, στρες, ανθυγιεινή διατροφή, καθιστικός τρόπος ζωής και πολλά άλλα.
Μπορεί ο πεθερός να έπαθε εγκεφαλικό, μπορεί ο συνάδελφος να έπαθε έμφραγμα, αλλά εμείς;
Όχι βέβαια!
Κι ανάβουμε τσιγάρο παραγγέλνοντας σουβλάκια...

Τα ίδια και στο δρόμο.
Πόσοι και πόσοι άνθρωποι  κυκλοφορούν σίγουροι ότι ποτέ, τίποτα κακό δε θα τους συμβεί;
Χωρίς κράνος; "Σιγά μωρέ, τι θα πάθω;"
Τρικάβαλο με τα παιδιά; "Έλα μωρέ, δυο βήματα είναι;"
Περνάς με κόκκινο; "Προλαβαίνω."
Θα οδηγήσεις μετά το μπαράκι; "Πώς κάνεις έτσι;"
Με 180 στην Εθνική; "Μην ανησυχείς, τό 'χω."
Να πω κι άλλα;

Δεν είμαστε αντιλόπες.
Έχουμε έναν τεράστιο εγκέφαλο που μας επιτρέπει ν'αναλύουμε τα πράγματα λογικά, για να μη βασιζόμαστε μόνο στο ένστικτο.

Ας τον χρησιμοποιήσουμε επιτέλους!

Αυτή η μαγκιά του "δεν παθαίνω τίποτα εγώ"είναι απλά το ένστικτό μας που μιλά.
Ένα ένστικτο που σκοπό είχε να μας επιτρέπει να επιβιώνουμε όταν δεν είχαμε κανένα μέσο προστασίας.
Σήμερα όμως έχουμε.
Έχουμε τη λογική να καταλαβαίνουμε πως οι κίνδυνοι αποφεύγονται με τις κατάλληλες προφυλάξεις.
Έχουμε την επιστήμη που μας λέει ποιες προφυλάξεις να πάρουμε
κι έχουμε την τεχνολογία που μας παρέχει τα μέσα να προστατευτούμε.

Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι οι ευχές δεν επαρκούν για ασφάλεια.
Ας πάρουμε απόφαση να προστατέψουμε τις ζωές μας.
Ας βρούμε ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι προστασίας
κι ας τους εφαρμόσουμε!


Και κάτι ακόμη: δεν ζούμε πια στη ζούγκλα.
Ζούμε σε κοινωνίες όπου τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα είναι τα κατοικίδιά μας.
Είμαστε λοιπόν ασφαλείς;
Όχι, γιατί τα χειρότερα θηρία που έχουμε ν'αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι συνάνθρωποί μας, που ζουν ανάμεσά μας.
Υπάρχουν γιατί πάντα θα υπάρχουν, αλλά δρουν γιατί δεν τους σταματήσαμε εγκαίρως.
Όσο τους επιτρέπουμε να δρουν εναντίον μας, δε θα είμαστε καλύτεροι από τις αντιλόπες.
Και κάθε μέρα θα την πληρώνουμε με αίμα.

__________________
Πηγή εικόνας

Πόλεις φιλικές στα παιδιά

$
0
0
Η UNICEF έχει αναπτύξει την Πρωτοβουλία Child Friendly Cities (Πόλεις φιλικές στα παιδιά). Ο τίτλος και μόνο μας έκανε ν'αναζητήσουμε τι σημαίνει αυτό.

Σύμφωνα με την αντίστοιχη  ιστοσελίδα, πρόκειται για μια πόλη, ή καλύτερα ένα σύστημα τοπικής διακυβέρνησης προσηλωμένο στο στόχο να εκπληρώνει τα δικαιώματα των παιδιών και συγεκριμένα τα δικαιώματά τους να:
  • Επηρεάζουν το σύστημα λήψης αποφάσεων της πόλης
  • Εκφράζουν τη γνώμη τους για την πόλη που ονειρεύονται
  • Συμμετέχουν στην οικογενειακή, κοινοτική και κοινωνική ζωή
  • Απολαμβάνουν βασικές υπηρεσίες, όπως υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση
  • Έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής
  • Προστατεύονται από εκμετάλλευση, βία και κακοποίηση
  • Κινούνται με ασφάλεια στους δρόμους χωρίς απαραίτητη συνοδεία ενηλίκου
  • Συναντούν φίλους τους για παιχνίδι
  • Υπάρχει ελευθερος πράσινος χώρος με φυτά και ζώα
  • Ζουν σε μη μολυσμένο περιβάλλοντα χώρο
  • Συμμετέχουν σε πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα
  • Είναι ισότιμοι πολίτες στην πόλη τους με πρόσβαση σε κάθε υπηρεσία, ανεξάρτήτως εθνικής προέλευσης, θρησκείας, εισοδήματος, φύλλου, σωματικής αναπηρίας.
Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση της χάρτας δικαιωμάτων του παιδιού σε τοπικό επίπεδο.

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω στην προαναφερθείσα ιστοσελίδαμπορείτε να βρείτε και τον κατάλογο των αντίστοιχων χωρών (54) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Για παράδειγμα Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία έχουν ένα δίκτυο 20 και παραπάνω πόλεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.
Δυστυχώς, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ψωροκώσταινα δεν είναι μέσα σ'αυτές και καμιά Ελληνική πόλη δε μπήκε στον κόπο να σκεφτεί την ένταξή της.
Το Καζακστάν από την άλλη έχει άλλη άποψη...



Δωρεάν Ξενάγηση: Δρόμοι της Αρχαίας Αθήνας

$
0
0

Προαναγγέλοντας την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, 8-14 Μαΐου 2017, οι Μαμάδες στο Δρόμο σας καλούν σε μια Δωρεάν Ξενάγηση με τίτλο "Δρόμοι της Αρχαίας Αθήνας".




Τη μελέτη και το σχεδιασμό της ξενάγησης έκανε ο Αρχαιολόγος, ξεναγός και Μπαμπάς στο Δρόμο, Αριστοτέλης Κοσκινάς
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

"Αν και συνήθως τους παραβλέπουμε, οι δρόμοι είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία κάθε οικισμού. Όχι μόνο συνδέουν τα διάφορα σημεία του οικισμού μεταξύ τους, αλλά αποτελούν και δημόσιους χώρους όπου λαμβάνουν χώρα εμπορικές δραστηριότητες και σημαντικά γεγονότα της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
 
Η Αρχαία Αθήνα, φυσικά, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει μέρος του οδικού δικτύου της πόλης – τοπικού και διατοπικού. Παράλληλα, η μελέτη των αρχαίων πηγών μας αποκαλύπτει τα ονόματα κάποιων απ’ αυτούς τους δρόμους και τις δραστηριότητες οι οποίες γίνονταν σ’ αυτούς.

Η ξενάγηση «Δρόμοι της Αρχαίας Αθήνας» θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει μερικούς από τους σημαντικότερους δρόμους της αρχαίας πόλης καθώς και τα μνημεία γύρω απ’ αυτούς. Θα αφηγηθούμε επίσης τη σημασία τους στη ζωή της πόλης καθώς και τις εκδηλώσεις (αθλητικές, θρησκευτικές, πολιτικές) που οι πηγές αναφέρουν σε σχέση με αυτούς.

Θα ξεκινήσουμε από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, δυτική είσοδο της πόλης και σημείο αφετηρίας τριών σημαντικών δρόμων: της Ιεράς Οδού, της οδού προς την Ακαδημία και της Οδού των Παναθηναίων.  Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε την πορεία της οδού των Παναθηναίων και τη σχέση της με την Αρχαία Αγορά, θα δούμε τον δρόμο που συνέδεε την Αρχαία με τη Ρωμαϊκή Αγορά, θα περπατήσουμε κατά μήκος του αρχαίου μονοπατιού του Αρείου Πάγου και, αφού μιλήσουμε για τη στενωπό στο δήμο του Κολλυττού, θα περάσουμε το δρόμο που οδηγούσε στην Πνύκα και από εκεί θα καταλήξουμε στην Οδό διά Κοίλης, η οποία δια μέσου των Μακρών Τειχών, συνέδεε την Αθήνα με τον Πειραιά. Σε πολλά σημεία θα εντοπίσουμε συμπτώσεις σημερινών δρόμων με τους αρχαίους."

Διοργάνωση: Μαμάδες στο Δρόμο

Ιστορική επιμέλεια και ξενάγηση:Αριστοτέλης Κοσκινάς

Ημερομηνία και ώρα: Κυριακή, 7 Μαΐου 2017, 5 μμ.


Διάρκεια:περίπου 2-2,5 ώρες.


Σημείο συνάντησης:Δυτική Είσοδος Αρχαιολογικού Χώρου Κεραμεικού, Ερμού 148, περιοχή Γκάζι, Αθήνα. 

Συγκοινωνίες: Σταθμός "Κεραμεικός"του Μετρό και σταθμός "Θησείο"του ηλεκτρικού).

Κόστος:Η ξενάγηση είναι δωρεάνκαι αποτελεί ευγενική προσφορά του κ. Αριστοτέλη Κοσκινάστις Μαμάδες στο Δρόμο. Για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους, δε θα εισέλθουμε στους αρχαιολογικούς χώρους Κεραμεικού και Αρχαίας αγοράς, εφόσον μάλιστα τα μνημεία που μας ενδιαφέρουν είναι ορατά από τον περίβολο. Οι υπόλοιποι χώροι είναι ανοιχτοί στο κοινό χωρίς εισιτήριο.

Προσβασιμότητα:Η ξενάγηση θα είναι περιπατητική. Μολονότι το μεγαλύτερο τμήμα της θα γίνει σε ομαλό έδαφος, υπάρχουν σημεία τα οποία θα είναι αρκετά ανηφορικά, ενώ ένα τμήμα (Ν. της αρχαίας Αγοράς) είναι χωματόδρομος. Επίσης, η Αποστόλου Παύλου έχει πλακόστρωση. Παρόλα αυτά η πρόσβαση, είναι δυνατή με παιδικά ή αναπηρικά καροτσάκια, αν και υπάρχει κάποιος βαθμός δυσκολίας.

Πληροφορίες: Mαμάδες στο Δρόμο (mamastodromo@gmail.com), Aριστοτέλης Κοσκινάς (arkoskinas@ymail.com).

Δηλώσεις συμμετοχής: Δεν είναι απαραίτητες, αλλά μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην εκδήλωση μέσω Facebook.



Το φαινόμενο της πιτζάμας

$
0
0
Δε βγαίνουμε έξω με τις πιτζάμες, σωστά;



Δεν απαγορεύεται.
Δεν είναι επικίνδυνο.
Δεν είναι κακό ή ανήθικο.
Κι όμως, κανείς δεν το κάνει.
Γιατί;

Γιατί είναι γελοίο.
Αν δούμε κάποιον, τότε αυτόματα συμπεραίνουμε πως τά 'χει λίγο "χαμένα".

Ο φόβος της γελοιοποίησης είναι πιο τρομακτικός από το φόβο του θανάτου.

Δε με πιστεύετε;
Για να δούμε:

Δε  θα πάθω τίποτα αν πάω στο περίπτερο με τις πιτζάμες, κι όμως, ρίχνω ένα ρούχο πάνω μου για να μη γίνω ρεζίλι.
Θα φάω πρόστιμο ή θα σκοτωθώ αν δε φοράω κράνος, κι όμως, εγώ επιμένω να οδηγώ χωρίς αυτό.

Θέλετε κι άλλα;

Οι άνθρωποι έχουν ακούσει αμέτρητες φορές ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, όμως εξακολουθούν να καπνίζουν.
Ακούνε για το πόση ασφάλεια προσφέρει η ζώνη, αλλά δεν τη χρησιμοποιούν.
Ακούνε για δυστυχήματα στις ειδήσεις κι εξακολουθούν να οδηγούν σα να είναι μόνοι τους στο δρόμο.
Γιατί;
Γιατί ο φόβος του θανάτου δεν είναι αρκετά ισχυρό κίνητρο.
Αφ'ενός, υπάρχει το φαινόμενο της αντιλόπης, που υποβαθμίζει τον κίνδυνο λέγοντας "μπα, εγώ είμαι καλύτερος, πιο σβέλτος, πιο προσεκτικός - αυτά συμβαίνουν στους άλλους."
Αφ'ετέρου, για κοινωνικά ζώα όπως ο άνθρωπος, το κύρος, το γόητρο, η κοινωνική θέση είναι σημαντικότερα από την ίδια την επιβίωση, γιατί εξασφαλίζουν τη διαιώνιση. Ας μην ξεχνάμε πως, όπως λένε οι βιολόγοι, τα αρσενικά συναγωνίζονται για μια θέση στην αγέλη και, όσο ανώτερη είναι αυτή η θέση, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να ζευγαρώσουν και ν'αφήσουν απογόνους.
Πώς λοιπόν το νεαρό θηλαστικό που λέγεται άνθρωπος να δείξει σύνεση, όταν για μια καλή θέση στην αγέλη πρέπει να δείχνεις γενναίος και ν'αψηφάς το θάνατο; Όταν η παραβίαση των κανόνων θεωρείται cool κι επαναστατική και σου εξασφαλίζει "πόντους"στην ομάδα, ενώ αν είσαι προσεκτικός κι επιφυλακτικός είσαι "κότα"; Είναι τυχαίο που στα περισσότερα τροχαία (73%) εμπλέκονται νέοι άνδρες, 16-25 ετών; Και μάλιστα όταν είναι με παρέα, ο κίνδυνος αυξάνεται;

Αν όμως μια συντονισμένη εκστρατεία (εκπαιδευτική και διαφημιστική) περάσει το μήνυμα ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι γελοίες και καταγέλαστες (εκτός από επικίνδυνες), σιγά-σιγά ο κόσμος θα πάψει να τις κάνει, όχι μόνο από ντροπή, αλλά γιατί θα έχουν χάσει πια το γόητρό τους, την κοινωνική τους αξία.
Θα έχουν γίνει "uncool"και ντροπιαστικές, όπως το να βγεις στο δρόμο με τις πιτζάμες.
_______________________

Πηγή εικόνας

Δυστυχώς, το είχαμε προβλέψει...

$
0
0
Άσχημα νέα σήμερα:

Η διασταύρωση των οδών Δαβάκη και Δωδεκανήσου, στο Χαϊδάρι, ήταν μέσα σε μια από τις διαδρομές που είχαμε προτείνει στο Δήμο Χαϊδαρίου στα πλαίσια των δράσεών μας για την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (δηλαδή την επιλογή την έκανε η Ελισάβετ, που μένει εκεί).


«[...] Β. Κατά μήκος της οδού Δωδεκανήσου (από Π. Μελά μέχρι Πλαστήρα, όπου βρίσκεται ο παιδικός σταθμός στη γωνία με Πόντου – τέσσερα οικοδομικά τεράγωνα). [...]»

Προφανώς την είχαμε προτείνει λόγω επικινδυνότητας.
Δυστυχώς, οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν.



Όπως μάθαμε από την ιστοσελίδα του Δήμου, χτες, λίγο μετά τις 8 το πρωί, μια μοτισικλέτα συγκρούστηκε με ΙΧ στη διασταύρωση της Δωδεκανήσου με Δαβάκη, και στη συνέχεια έπεσε σε σταθμευμένο όχημα. Επί τόπου σκοτώθηκε η συνεπιβάτις και σύζυγος του οδηγού της μηχανής, περίπου 40 χρονών. Η γιατρός Α. Σελέκου (που διατηρεί παρακείμενο ιατρείο) διαπίστωσε αμέσως ότι η γυναίκα δεν είχε σφυγμό, ενώ το ασθενοφόρο που έφθασε, δε μπόρεσε να βοηθήσει την άτυχη γυναίκα.

Ως συνήθως, το λακωνικό αστυνομικό ανακοινωθέν, παραλείπει βασικές πληροφορίες:

Ποιος από τους οδηγούς διερχόταν από ποιο δρόμο; Εφόσον η Δωδεκανήσου έχει ΣΤΟΠ, η ευθύνη για το δυστύχημα θα γινόταν προφανής, ακόμη και χωρίς κανένα σχόλιο (και συνεπώς ευθύνη) του συντάκτη.

Ήταν νόμιμα παρκαρισμένο το όχημα πάνω στο οποίο έπεσαν μετά την πρώτη σύγκρουση; Αν ναι, μήπως θα είχαν γλιτώσει αν δε βρισκόταν εκεί;
Φορούσαν οι αναβάτες της μηχανής κράνος;

Και, τέλος, λείπουν πληροφορίες που κανένα αστυνομικό ανακοινωθέν δε μπορεί να περιέχει:
Ποιούς άφησε πίσω της η γυναίκα που "έφυγε"; Εκτός από τον άντρα της, ποιος άλλος θα την κλάψει; Είχε παιδιά; Τι ηλικίας; Πώς θα μεγαλώσουν χωρίς τη μητέρα τους; Είχε γονείς; Πώς θ'αντέξουν ένα τέτοιο χτύπημα στο ηλιοβασίλεμα της ζωής τους;

Πόσα άλλα δυστυχήματα θα πρέπει να συμβούν ώσπου να συνειδητοποιήσουμε ότι οι δρόμοι μας είναι επικίνδυνοι κι ο τρόπος που οδηγούμε ακόμη πιο επικίνδυνος;


Παραθέτω άλλες δύο εικόνες από το σημείο του δυστυχήματος, όπου φαίνεται πόσο στενός γίνεται ο δρόμος από τις δύο σειρές παρκαρισμένων αυτοκινήτων. Παρατηρήστε επίσης ότι από τη μια πλευρά των δρόμων δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, ενώ στη διασταύρωση δεν υπάρχει ούτε δείγμα διάβασης πεζών.




___________________________
 Πηγή εικόνων



Καλό Πάσχα

$
0
0


Οι «Μαμάδες στο Δρόμο» ευχόμαστε σε όλους Καλό Πάσχα, με υγεία και χαρά.
Να περάσετε καλά, όπου κι αν είστε, παρέα με εκείνους που αγαπάτε και να επιστρέψετε όλοι ασφαλείς.
Καλή Ανάσταση!


_______________________

Δήμαρχοι, περπατήστε μαζί μας!

$
0
0
Mε αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας [1], που τιμάται σ'όλο τον κόσμο από τις 8 ως τις 14 Μαΐου, οι Μαμάδες στο Δρόμο καλούμε τους Δημάρχους όλου του λεκανοπεδίου να περπατήσουν μαζί μας στους δρόμους του δήμου τους.


Η επιστολή που στείλαμε έχει ως εξής:



Αξιότιμη κα./Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Η χώρα μας κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στην Ευρώπη στον τομέα των τροχαίων δυστυχημάτων. Τα πρόσφατα τραγικά δυστυχήματα στη Θήβα[2] και τον Εύοσμο[3] είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με την Τροχαία[4], δύο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα στο ελληνικό οδικό δίκτυο, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίζονται. 

Ως γονείς που συνοδεύουμε τα παιδιά μας καθημερινά, έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, τόσο ως πεζοί, όσο και ως οδηγοί  και γονείς νέων οδηγών.

Ως πεζοί, διατρέχουμε καθημερινά θανάσιμο κίνδυνο, όχι μόνο γιατί συχνά αναγκαζόμαστε να κινηθούμε εκτός πεζοδρομίου[5], αλλά ακόμη κι όταν διασχίζουμε νόμιμα το δρόμο[6]. Ούτε και στα πεζοδρόμια δεν είμαστε ασφαλείς, λόγω των συνεχών παραβιάσεων των χώρων των πεζών από οχήματα (όπως απέδειξαν οι θάνατοι της αρχαιολόγου Ηούς Ζερβουδάκη[7] και του πρύτανη του ΑΠΘ, Ι. Αντωνόπουλου[8]).

Ως οδηγοί, κινδυνεύουμε καθημερινά από την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους, όπου ανώριμοι ή ασυνείδητοι οδηγοί παραβιάζουν κάθε κανόνα του ΚΟΚ, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τις ζωές των άλλων.

Για να προστατέψουμε λοιπόν ανθρώπινες ζωές, αλλά και για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στην πόλη μας, η ομάδα μας, "Μαμάδες στο Δρόμο"[9], σας καλεί να περπατήσετε μαζί μας, σπρώχνοντας ένα παιδικό καροτσάκι, από οποιοδήποτε σχολείο του δήμου σας προς οποιαδήποτε παιδική χαρά ή στάση Μέσου Μαζικής Μεταφοράς.

Οι "Μαμάδες στο Δρόμο"θα σας αφήσουμε να διαλέξετε τη διαδρομή. Μοναδικές προϋποθέσεις, ο δρόμος να μην είναι κεντρικός δρόμος-βιτρίνα (όπως η Πανεπιστημίου) και η απόσταση που θα διανύσουμε να μην είναι μικρότερη από τρία τετράγωνα.

Στοιχηματίζουμε πως δε θα βρεθεί κανένα σημείο στην πόλη μας όπου θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε τη διαδρομή χωρίς να χρειαστεί να κατεβείτε στο δρόμο ή, έστω, χωρίς αναίτια ταλαιπωρία. Στοιχηματίζουμε πως πουθενά στην πόλη μας δεν υπάρχουν δρόμοι όπου μπορεί να κινηθεί ένα παιδί ή ένας ανάπηρος συμπολίτης μας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Στοιχηματίζουμε επίσης ότι πουθενά δε μπορεί να περπατήσει αγκαλιασμένο ένα ερωτευμένο ζευγάρι.

Δεν απευθύνουμε αυτή την πρόσκληση για να εκθέσουμε την παρούσα ή παλιότερες δημοτικές αρχές, καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται σ'όλους τους δήμους της χώρας και οι ρίζες του πάνε βαθιά στο παρελθόν.

Αντίθετα, επιθυμία μας είναι αυτή η κοινή μας βόλτα να λειτουργήσει ως κλήση αφύπνισης. Θέλουμε να γίνει αντιληπτό ότι η έλλειψη χώρων για τους πεζούς και η κυκλοφοριακή αναρχία εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών. Όμως, παρόλο που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων μας, το πρόβλημα συνήθως αγνοείται ή παραβλέπεται.

Στόχος μας είναι το μέλλον - όχι μόνο των παιδιών μας, αλλά όλων μας. Θα θέλαμε ο περίπατός μας ν'αποτελέσει έναυσμα για παρεμβάσεις που, σταδιακά, θα κάνουν τις μετακινήσεις μας πιο ασφαλείς και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των δημοτών.

Θα ήταν τιμή μας να δεχθείτε αυτή την πρόσκληση, η οποία ελπίζουμε πως θ'αποτελέσει την αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας προς όφελος όλων.

Με τιμή,
Μαμάδες στο Δρόμο

_____________________

Σημειώσεις:
 
[1] Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (WorldRoadSafetyWeek)θεσπίστηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και τιμάται ανά διετία (http://www.who.int/roadsafety/week/2017/en/).
[2] Τέσσερα θύματα, 3-31 ετών, όταν οδηγός Porsche, έχασε τον έλεγχο και έπεσε σε σταθμευμένο ΙΧ σε πάρκινγκ της Εθνικής Οδού (https://www.efsyn.gr/arthro/trohaio-me-tesseris-nekroys-se-parkingk-ethnikis-odoy)
[3]Τέσσερεα νέα παιδιά (17-19 ετών) νεκρά κι ένας βαριά τραυματίας όταν το όχημά τους βγήκε εκτός δρόμου (http://www.iefimerida.gr/news/327731/sokarei-trohaio-me-toys-4-nekroys-sti-thessaloniki-enos-leptoy-sigi-sti-voyli)
[4] Στατιστικά στοιχεία Τροχαίας, 1914-15 (http://www.astynomia.gr/images/stories/2015/statistics15/troxaia2015_2.png)
[5] Νεκρές γιαγιά και πεντάχρονη εγγονή από διερχόμενο όχημα όταν κατέβηκαν στο δρόμο γιατί παρκαρισμένο αυτοκίνητο τους έκλεινε το πεζοδρόμιο (http://news.in.gr/greece/article/?aid=978810).
[6] Μητέρα και επτάχρονα δίδυμα παρασύρθηκαν σε διάβαση της Πατησίων από μοτοσυκλέτα που πέρασε με κόκκινο (http://www.epikaira.gr/article/paradothike-o-motosikletistis-poy-traymatise-mana-me-duo-paidia).
[7] Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και μέλος του ΚΑΣ, παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, βγαίνοντας από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=235326).
[8] Φυσικός, πρώην Πρύτανης του ΑΠΘ, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο κάνοντας τζόγκινγκ στην παραλία της Θεσσαλονίκης (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=427611).
[9] Μαμάδες στο δρόμο (https://mamastodromo.blogspot.gr/)

Στο δρόμο για το σπίτι

$
0
0


Κάτω απ'τον καυτό ανοιξιάτικο ήλιο, μαμά και κόρη επιστρέφουν σπίτι, κάθε μια φορτωμένη με τα δικά της βάρη.
Και, όπως έχει γίνει φυσικό στην Ελλάδα, η μαμά και η κόρη περπατούν στη μέση του δρόμου. Η άκρη είναι κατειλημμένη από τα αυτοκίνητα, που είναι παρκαρισμένα δίπλα (ή πάνω) σ'ένα πεζουλάκι γεμάτο νερατζιές και κολώνες που περνιέται για "πεζοδρόμιο".
Και, όπως είναι φυσικό στην Ελλάδα της τυφλής και αμερόληπτης δικαιοσύνης, ο νόμος θεωρεί υπαίτιο τροχαίου τον πεζό αν κινείται στην άσφαλτο.
Γιατί το ανεχόμαστε;

Ο Δωδεκάλογος των Μαμάδων στο Δρόμο

$
0
0
1. Ως οδηγός, έχω δικαίωμα να κυκλοφορώ σε δρόμους που φτιάχτηκαν για αυτοκίνητα και μηχανές. Οι δρόμοι πληρώνονται από τους φόρους μου και απαιτώ να είναι ελεύθεροι από εμπόδια και ασφαλείς.
 

2. Ως πεζός, έχω δικαίωμα να κυκλοφορώ σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους που φτιάχτηκαν για βάδισμα. Τα πεζοδρόμια πληρώνονται από τους φόρους μου και απαιτώ να είναι καλοφτιαγμένα κι ελεύθερα από εμπόδια, ώστε ποτέ να μην περπατώ στο δρόμο.
3. Ως γονιός, θέλω να βγω βόλτα με τα παιδιά μου. Απαιτώ πεζοδρόμια όπου θα μπορώ να περπατήσω με παιδικό καροτσάκι ή κρατώντας τα παιδιά μου από το χέρι.
4. Ως παιδί, θέλω οι γονείς μου να έχουν ποιότητα ζωής. Απαιτώ πεζοδρόμια που θα τους επιτρέπουν να κινηθούν με άνεση και αξιοπρέπεια στο ηλιοβασίλεμα της ζωής τους.


5. Ως συνάνθρωπος, ξέρω πως το 10% των Ελλήνων έχουν κάποιας μορφής αναπηρία. Απαιτώ υποδομές οι οποίες θα επιτρέπουν στους ανάπηρους συμπολίτες μου να κυκλοφορούν ανεμπόδιστοι


6. Ως πολίτης, ξέρω πως το κράτος πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη. Απαιτώ ελεγκτικά όργανα τα οποία θα προστατεύουν τη ζωή και την ασφάλειά μου, εντοπίζοντας έγκαιρα και περιορίζοντας αποτελεσματικά όσους δρουν με τρόπο που με θέτει σε κίνδυνο.

7. Ως θνητός, ξέρω πως κανείς μας δεν είναι αθάνατος. Απαιτώ συνολικό σχεδιασμό και μέτρα που θα προστατεύουν όλους τους χρήστες των δρόμων, για να αποτρέπονται τα τροχαία όσο είναι δυνατόν και να περιορίζονται οι συνέπειές τους αν συμβούν.

8. Ως άνθρωπος, ξέρω πως η σωματική άσκηση προωθεί την υγεία. Απαιτώ υποδομές που θα μου επιτρέπουν να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερες μετακινήσεις με τα πόδια ή με ποδήλατο.

9. Ως κάτοικος της Ελλάδας, ξέρω πως οι πόλεις μας δε σχεδιάστηκαν έχοντας υπόψη το αυτοκίνητο και γι αυτό δεν το χωρούν. Απαιτώ την προώθηση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς ώστε να μειωθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής όλων μας.

10. Ως κάτοικος του πλανήτη, ξέρω πως η ρύπανση απειλεί, όχι μόνο την υγεία μου αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας. Απαιτώ την προώθηση οικολογικών μέσων μετακίνησης που δε θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία μας.

11. Ως φορολογούμενος, ξέρω πως οι αλλαγές αυτές θα απαιτήσουν έξοδα, αλλά ξέρω επίσης ότι υπάρχουν οικονομικές και εφικτές λύσεις. Απαιτώ σταδιακή αλλά σταθερή εφαρμογή τους και καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

12. Ως κληρονόμος μιας μακράς ιστορίας, ξέρω πως αλλαγές που κάποτε φαινόταν αδιανόητες έγιναν, π.χ. οι Έλληνες απελευθερώθηκαν από τον τουρικό ζυγό και οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Ξέρω πως οι αλλαγές θα πάρουν χρόνο, αλλά απαιτώ να ξεκινήσει άμεσα η χάραξη πολιτικής με όραμα, διορατικότητα και επιστημονικά τεκμηριωμένο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και θα υποστηρίξω εκείνους που θα την προτείνουν.

_______________
Πηγή τελευταίας εικόνας.


Κόψτε ταχύτητα

$
0
0
"Μα σοβαρά τώρα, με 30;
Ταχύτητα χελώνας δηλαδή; Είμαστε σοβαροί;
Τ'αυτοκίνητα φτιάχτηκαν για να τρέχουν, όχι να σέρνονται!
Θα κάνω αιώνες για να φτάσω..."




Μήπως θά 'πρεπε να τα ξανασκεφτούμε όλα αυτά;
Σίγουρα, οι εταιρείες φτιάχνουν οχήματα που ξεπερνούν άνετα τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.
Κι είναι τόσο εύκολο το άτιμο το γκάζι που ούτε που καταλαβαίνεις πότε τα έφτασες.
Το πρόβλημα όμως είναι πως, ενώ οι σχεδιαστές επινοούν όλο και πιο μοντέρνα, πιο γρήγορα αμάξια, το ανθρώπινο σώμα είναι προϊστορικό μοντέλο.
Για να το πούμε απλά, δε σχεδιαστήκαμε γι αυτές τις ταχύτητες.

Εδώ που τα λέμε, ούτε κι οι δρόμοι μας σχεδιάστηκαν γι αυτές, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, η υπερβολική ταχύτητα ευθύνεται για το 1/3 του συνόλου των ατυχημάτων ή δυστυχημάτων που σημειώνονται στους δρόμους. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αύξηση της ταχύτητας κίνησης ενός οχήματος κατά 5% οδηγεί σε άνοδο των τροχαίων ατυχημάτων κατά 10% και των δυστυχημάτων κατά 20%.


Η ταχύτητα μεγεθύνει τη δύναμη κάθε κρούσης.
Έτσι, ένα τροχαίο που θα μπορούσε να είναι ασήμαντο, γίνεται θανατηφόρο αν η ταχύτητα είναι μεγάλη.
Oταν ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα η πιθανότητα θανάσιμου τραυματισμού πεζού, τον οποίο θα χτυπήσει, είναι 10%.
Αν το αυτοκίνητο κινείται με 50 χλμ./ώρα, η πιθανότητα θανάσιμου τραυματισμού του πεζού φθάνει το 80%!

Όμως, οι δρόμοι της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων, έχουν όριο ταχύτητας τα 50 χλμ./ώρα, μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Με αυτήν την ταχύτητα η σύγκρουση με πεζό μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα σε ποσοστό 80%. Και δε θ'αναφέρω τι γίνεται όταν τα όρια ταχύτητας παραβιάζονται, δηλαδή κάθε μέρα.


Στην Ελλάδα, το 49% των νεκρών από τροχαία σύγκρουση καταγράφεται μέσα στην πόλη (στοιχεία 2011), όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι 38%, δείγμα κι αυτό του μεγάλου προβλήματος που υπάρχει. Την Αθήνα διασχίζουν άξονες με μεγάλα όρια ταχύτητας (η Συγγρού 90 χλμ./ώρα, η Κηφισίας 70 χλμ./ώρα, η Αθηνών 60 χλμ./ώρα), ενώ η παραβίαση των ορίων κυριαρχεί.

«Το 73% των οδικών ατυχημάτων με παθόντες συμβαίνει στην Ελλάδα σε αστικές περιοχές. Οι δικυκλιστές και οι πεζοί είναι τα συχνότερα θύματα, με τους πρώτους να έχουν μεγάλο ποσοστό των θανάσιμων τραυματισμών. Πρέπει να γίνει καθαρό σε όλους πως πρέπει να θυσιάσουμε την ταχύτητα για να μη θυσιάζουμε ζωές στην άσφαλτο. Η ταχύτητα συγκρούεται με την οδική ασφάλεια», τονίζει ο κ. Κώστας Αντωνίου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, «πατώντας φρένο» και περιορίζοντας την ταχύτητα μέσα στην Αθήνα, ο οδηγός κερδίζει πολύ σε ασφάλεια και «χάνει» ελάχιστα σε χρόνο. «Με μια μη επιθετική οδήγηση, το πολύ-πολύ να διευρύνει τον χρόνο διαδρομής κατά 3 με 5 λεπτά», σημειώνει. Αξίζει να βάλεις τη ζωή των άλλων και τη δική σου σε κίνδυνο για πέντε λεπτά;


Έχετε σκοτώσει ποτέ πεζό; Ιαβέρης

$
0
0
Την παραπάνω ερώτηση κάνει ο γνωστός Ιαβέρης, κατά κόσμον Αναστάσιος Μαρκουΐζος, που, ως οδηγός αγώνων, κάτι παραπάνω ξέρει για τα αντανακλαστικά μας και τη συμπεριφορά των αυτοκινήτων.

"Ξέρετε γιατί;"ρωτάει.
Και απαντά:


"Γιατί δεν έτυχε!"

Δείτε το βίντεο, είναι συγκλονιστικό.



Συμφωνούμε απόλυτα μαζί του: αφού οι περισσότεροι από εμάς περπατάμε στο δρόμο σε κάποια φάση της διαδρομής μας, αφού οι διαβάσεις είναι σα να μην υπάρχουν, αφού τα φανάρια παραβιάζονται συνεχώς, είναι θαύμα που αυτή τη στιγμή είμαι εδώ και σας γράφω αυτές τις γραμμές.

Πόσοι από εμάς έχουμε γλιτώσει στο "παρά τρίχα";
Πόσοι από 'μας νιώσαμε αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία να περνούν ξυστά από δίπλα μας;
Πόσες φορές ακόμη αυτό το σταμνί θα πάει στη βρύση χωρίς να σπάσει;

Να είστε όλοι ασφαλείς και τα παιδιά σας περισσότερο....


Η ξενάγηση "Δρόμοι της Αρχαίας Αθήνας"πραγματοποιήθηκε

$
0
0


Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η έβδομη κατά σειρά ξενάγησητων Μαμάδων στο Δρόμο με θέμα «Δρόμοι της Αρχαίας Αθήνας». Ξεναγός μας ήταν ο κ. Αριστοτέλης Κοσκινάς, ο οποίος επιμελήθηκε το σχεδιασμό της.


Για μια ακόμη φορά ο κ. Κοσκινάς προκάλεσε το γέλιο και τον προβληματισμό με τις ιστορίες του, αντιπαραθέτοντας τον τρόπο ζωής και τα ήθη των αρχαίων Αθηναίων με τα αντίστοιχα των σύγχρονων. Μας μίλησε για τεχνικές και ιστορικές λεπτομέρειες που κανείς δεν είχε ακουστά και, για μια ακόμη φορά όσοι παρακολουθήσαμε την ξενάγηση φύγαμε λίγο πιο σοφοί και ανυπομονώντας να μάθουμε περισσότερα για τους τόσο κοντινούς και τόσο μακρινούς προγόνους μας.

Οι Μαμάδες στο Δρόμο χαρήκαμε ιδιαίτερα που ήρθατε μαζί μας και μας λείψατε όσοι δε μπορέσατε να 'ρθείτε. Όμως τα θετικά σας σχόλια μας κάνουν να θέλουμε να συνεχίσουμε. 

Ελπίζουμε λοιπόν να σας δούμε στην επόμενη ξενάγησή μας ή σε κάποια άλλη από τις δράσεις μας.

Στο μεταξύ, να είστε όλοι καλά!





Ευχαριστούμε την Ειρήνη Β. για τις τρεις τελευταίες (εξαιρετικές) φωτογραφίες.
Για να μάθετε περισσότερα για την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής ασφάλειας  δείτε τη σχετική ανάρτηση.


Κόψε ταχύτητα 2 (για τους πεζούς)

$
0
0
Καλή μέρα σε όλους και καλή Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, που φέτος είναι αφιερωμένη στην ταχύτητα.

Σε προηγούμενο άρθροείχαμε μιλήσει για την ταχύτητα και για το ότι, για τους περισσότερους από εμάς, το να πηγαίνεις με 30 χλμ/ώρα στην πόλη φαίνεται υπερβολικό, ή ίσως και ηλίθιο.


Κι όμως, αυτό που με την κοινή λογική φαίνεται προφανές (η γη είναι επίπεδη γιατί πατώ επάνω της) μπορεί τελικά να μην είναι, αν το δει κανείς το θέμα πιο προσεκτικά.
Στη δική μας περίπτωση, ο κοινός νους βιάζεται να αποφανθεί, αγνοώντας δεδομένα που ξέρουν καλά οι συγκοινωνιολόγοι:

α) η μέση ταχύτητα ενός οχήματος στην πόλη είναι γύρω στα 20 χλμ/ώρα, υπό κανονικές συνθήκες (στις πηγμένες Ελληνικές πόλεις φυσικά, είναι πολύ λιγότερο)

β) με δεδομένες τις περιορισμένες αποστάσεις μέσα σε μια πόλη, ακόμη κι αν γκαζώνεις όπου μπορείς, κερδίζεις από μια μέση διαδρομή γύρω στα 3-5 λεπτά.

γ) κάθε αύξηση της ταχύτητας κατά 5% αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίου κατά 30%.


δ) σε περιπτώσεις όπου πεζοί και οχήματα μοιράζονται το οδόστρωμα (όπως π.χ. στους υπέροχους ελληνικούς δρόμους, όπου τα πεζοδρόμια είναι για να παρκάρουμε κι οι δρόμοι για να περπατάμε) οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται γεωμετρικά.

ε) Ως τα 30 χλμ/ώρα, αν τύχει και βρεθεί άνθρωπος μπροστά σου, οι πιθανότητες να τον σκοτώσεις είναι μόλις 10%.

στ) Από τα 30 χλμ/ώρα κι όσο ανεβαίνει η ταχύτητα, οι πιθανότητες να επιβιώσει όποιος βρεθεί μπροστά σου μειώνονται δραματικά. Στα 50 χλμ/ώρα οι πιθανότητες να σου πεθάνει είναι 80% κι από 'κει και πάνω η πιθανότητα επιβίωσης για τον πεζό είναι πρακτικώς ανύπαρκτη.


Στις πόλεις μας, που τα πεζοδρόμια κόβονται έτσι στο ξαφνικά, από νεραντζιές, κάδους και παρκαρισμένα, οι πεζοί ξεφυτρώνουν ξαφνικά στο δρόμο γιατί δε μπορούν να περάσουν.
Αυτοί δε σ'έχουν δει γιατί σε κρύβουν τα παρκαρισμένα, κι εσύ δεν τους βλέπεις για τον ίδιο λόγο.
Το ότι δεν έχεις "κόψει"ακόμη κανέναν είναι σκέτη τύχη, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ιαβέρης.

Γι αυτό στις Ελληνικές πόλεις, όσοι δε θέλουν να πάρουν κάποιο παιδί ή κάποιον παππού στο λαιμό τους, οδηγούν με 30 χιλιόμετρα την ώρα.

Κι ας βιάζονται.
Κι ας είναι γλυκό το γκάζι.
Κι ας τους βρίζουν οι από πίσω.

________________
Πηγή εικόνας: UN road safety collaboration good practice manual for speed management (2008)



Σκοτώστε, εγκαταλείψτε, τελειώσατε!

$
0
0
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Δεν ξέρω πως να σας πω αυτό που μόλις έμαθα:
Βγήκε η απόφαση για τη δίκη του μοτοσικλετιστή που χτύπησε τα δίδυμα πρωτάκια με τη μαμά τους.
Αυτό είχε γίνει στη μέση της Πατησίων, ενώ περνούσαν με πράσινο για να πάνε σχολείο.
Ο νεαρός οδηγός, που έτρεχε να ξεφύγει γιατί στο προηγούμενο φανάρι είχε χτυπήσει ποδηλάτη, τους παράτησε κι έφυγε, χωρίς ούτε καν να τηλεφωνήσει στο ΕΚΑΒ.
Και οι τρεις βαριά τραυματίες - η μαμά υπέστη αφαίρεση σπλήνας, ενώ το αγοράκι απέκτησε μόνιμη αναπηρία 90%.

Η απόφαση βγήκε Πέμπτη.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι "λόγω προτέρου έντιμου βίου"ο οδηγός μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του κανονικά! 
Ούτε μια μέρα φυλακή, ούτε μια μέρα στέρηση διπλώματος (που του επέτρεψαν να βγάλει, γιατί δεν το είχε όταν τους πάτησε).
Με λίγα λόγια, το ότι οδηγούσε χρόνια χωρίς δίπλωμα ήταν έντιμος βίος.
Το ότι προηγουμένως είχε χτυπήσει άλλον άνθρωπο ήταν έντιμος βίος.
Το ότι χτύπησε τα παιδιά και τη μαμά τους ήταν έντιμος βίος.
Και γι αυτό συγχωρείται η εγκατάλειψη, κι ας ξέρουν όλοι ότι σε περίπτωση τραυματισμού, κάθε δευτερόλεπτο μπορεί να σημάνει το θάνατο του πληγωμένου.
Οι πρωτοβουλίες "SOSTE"και "Μαμάδες στο Δρόμο"σκεφτόμαστε να κλείσουμε την Πατησίων στη μοιραία διάβαση με την οδό Τροίας, εκεί που έγινε το τροχαίο.
Σκεφτόμαστε να το συνδυάσουμε με την Ποδηλατοπορεία, που θα γίνει εκεί κοντά, στο Πεδίο του Άρεως, την Κυριακή, 14 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι.
Πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι, γιατί αν δε μπορούμε να περάσουμε απέναντι ούτε με πράσινο, τότε τι στο καλό έχουμε φανάρια και διαβάσεις;
Ας τα ξηλώσουμε μια και καλή, κι ας μπει παράγραφος στον ΚΟΚ ότι "η διάσχιση του δρόμου γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του πεζού. Σε περίπτωση τροχαίου, το κράτος νίπτει τας χείρας του."
Κι αφού δε γίνεται να περπατήσεις πουθενά χωρίς να κινδυνεύεις, ας πάψουμε επιτέλους να βγαίνουμε απ'το σπίτι μας.
Ας κλείσουν όλα τα μαγαζιά, κι ας ψωνίζουμε όλοι από το δίκτυο.
Ας κλείσουν οι καφετέριες, κι ας κουβεντιάζουμε με Skype.
Ας κλείσουν οι ταβέρνες, κι ας παίρνουμε ντελίβερι.
Ας βγαίνουμε από την πόρτα για να μπούμε κατευθείαν στ'αμάξι.
 
Να είστε όλοι καλά και ασφαλείς


________________
Σημειώσεις: Λεπτομέρειες για τη συγκέντρωση, θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.
Περισσότερα για το τροχαίο στην Πατησίων μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://mamastodromo.blogspot.gr/2012/07/blog-post_12.html (ακολουθήστε τους συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες).
Το φυλλάδιο προέρχεται από τον SOS-Τροχαία Εγκλήματα.
Η φωτογραφία αίθουσας δικαστηρίου είναι από άσχετο δημοσίευμα.

Ναι, υπάρχω

$
0
0
Ναι, υπάρχω κι εγώ φίλε οδηγέ.
Κινούμαστε στους ίδιους δρόμους, πατριώτη.


Δε θέλεις να σκεφτείς ότι υπάρχω, γιατί σε βολεύει να κλείσεις τα μάτια και να φανταστείς ότι αυτό που έκανες δεν κοστίζει τίποτα και σε κανέναν.
Κοστίζει όμως.
Κοστίζει κόπο, χρόνο και ταλαιπωρία.
Δική μου ταλαιπωρία, για το κάθε αμάξι σαν το δικό σου.
Δικό μου χρόνο, τον οποίο κλέβεις από 'μένα για να μην κουραστείς λιγάκι, εσύ, ο γερός, ο δυνατός.
Για να μην ψάξεις γι άλλη θέση, για να μην περπατήσεις λίγα βήματα πιο 'κει.

Ναι, δε θα με δεις συχνά στο δρόμο σου, γιατί εσύ μου τον έχεις κλείσει.
Είμαι όμως εδώ και επιμένω.

Και κάτι ακόμη φίλε οδηγέ:
Οι άνθρωποι είμαστε μιμητικά ζώα.
Όταν κάνεις κάτι, δίνεις παράδειγμα και σε άλλους.
Άλλους, που θα πουν "γιατί όχι κι εγώ"και θα παρκάρουν όπως εσύ.
Και μια μέρα που το αμάξι θα είναι στο συνεργείο, που θα έχεις σπάσει το πόδι σου, που θα είσαι συνταξιούχος και δε θα οδηγείς πια, μια τέτοια μέρα θα τους δεις να σου κλείνουν το δρόμο.

Και τότε θα με θυμηθείς.
Αλλά τότε θα είναι αργά.

Γι αυτό σκέψου σωστά, πριν παρκάρεις.


_________________
Πηγή εικόνας.
Viewing all 414 articles
Browse latest View live